„MIEREA” de GĂLBENELE – rețeta Mariei Treben

Am găsit o rețetă interesantă în una din cărțile renumitei terapeute Maria Treben. Se numește „miere de gălbenele”, și seamănă foarte mult cu mult-cunoscuta „miere de păpădie”.

Este de fapt un sirop care se fierbe până la îngroșare la foc mic, astfel încât să se păstreze cât mai mult din conținutul de nutrienți al plantelor.

Miere de Gălbenele

Gălbenelele sunt considerate un panaceu în medicina naturistă tradițională. Dincolo de efectele lor vindecătoare asupra pielii, gălbenelele sunt înzestrate cu proprietăți imunostimulatoare, antiinflamatoare, antibacteriene și antivirale, antitumorale și anticancerigene, calmante la nivel gastrointestinal și coleretice.

Au de asemenea efecte antispastice – utile în caz de tuse. Sunt indicate în insomnie, tahicardie, senzație de teamă.

Miere de gălbenele – rețetă

Ingrediente

• 2 mâini duble de flori de gălbenele
• 1 litru de apă rece
• 1 kg de zahăr brut
• ½ lămâie

Preparare

Florile de gălbenele se desfac de pe tulpini, se spală și se pun într-o cratiță cu apa rece, care se așază pe foc pentru a fierbe. După 2-3 clocote, se ia oala de pe foc, se pune capacul și se lasă la infuzat peste noapte.

A doua zi, se strecoară sucul printr-o sită, storcând bine și florile, pentru a extrage tot lichidul.

Acesta se pune din nou în cratiță, și se adaugă zahărul, precum și zeama proaspăt stoarsă de la lămâie. Nu folosiți prea multă lămâie, deoarece mierea va ieși acrișoară.

Lăsați focul mic, astfel încât lichidul să fiarbă fără probleme, o zi întreagă. Maria Treben spune că lichidul se va evapora fără să clocotească, ceea ce înseamnă că nutrienții din flori se vor păstra în produsul final.

După ce compoziția s-a răcit bine, se face un test pentru a vedea dacă mierea este legată. Aceasta trebuie să aibă o consistență suficient de groasă pentru a o putea întinde pe pâine. Dacă este prea subțiri se va acri. Nu trebuie însă să fie nici prea vâscoasă, deoarece se va cristaliza (zaharisi).

Din această miere aromată și plină de virtuți curative se poate desfăta întreaga familie, de la mic la mare.

Folosiți zahăr brut, nerafinat, deoarece acesta este mai puțin dăunător pentru sănătate.

Sursa rețetei: Maria Treben, Mierea de Gălbenele, Alimentația Sănătoasă cu Plante, Editura Accolade Print, București, 1995, p. 56

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.