Salată de SFECLĂ coaptă, brânză FETA și VERDEAȚĂ – benefică pentru sănătatea MENTALĂ și EMOȚIONALĂ

Una din cele mai bune metode de a prepara termic sfecla roșie este prin coacerea acesteia în cuptor. Fierberea în apă distruge o mare parte din nutrienți, îndeosebi vitaminele solubile în apă.

Prin coacere, sfecla capătă o aromă mai intensă și este mult mai gustoasă decât sfecla fiartă sau crudă.

Salată de Sfeclă Coaptă cu Brânză

Potrivit The World’s Healthiest Foods, 1 porție (180 g) de sfeclă coaptă conține:

• 36% acid folic (vitamina B9)
• 31% mangan
• 19% cupru
• 18% vitamina K
• 17% fibre
• 15% Omega-3
• 14% potasiu
• 13% vitamina C

Acidul folic are un rol important în sănătatea mentală și emoțională. Ajută la producția de ADN și ARN – materialul genetic al corpului. Este crucial pentru buna dezvoltare și creșterea fătului, a copiilor și a adolescenților

În combinație cu vitamina B12, acidul folic ajută la producția de celule roșii de sânge și la buna funcționare a fierului în corp. Deficitul de vitamina B9 a fost asociată cu uitarea și încetinirea funcțiilor mentale, iritabilitate, respirație dificilă.

Manganul este de asemenea un mineral important pentru funcționarea optimă a creierului și a nervilor, precum și pentru producerea de hormoni și țesuturi conjunctive. 

___________________________________________________________________________________________________

Salată de sfeclă, feta și verdețuri – rețetă

Adaosul de brânză face această salată mult mai hrănitoare și sățioasă, datorită proteinelor, iar verdețurile îi conferă o prospețime aparte. Puteți folosi orice fel de brânză vă place.

Ingrediente

• 4 sfecle roșii mici
• 50 g de brânză feta
• 1 ceapă roșie
• pătrunjel, mentă proaspătă, mărar sau spanac
• 1 lingură de miere
• 2 linguri de oțet
• 2 linguri de suc de portocale/lămâie
• ulei de măsline
• sare după gust

Preparare

Spălați bine sfeclele de pământ și tăiați-le în două. Așezați-le în tava cuptorului și turnați peste ele puțin ulei de măsline. Coaceți-le în cuptorul încins, circa o oră.

După ce s-au răcorit, dar sunt calde încă, decojiți-le și tăiați-le cubulețe potrivit de mici, sau dați-le pe răzătoare.

Adăugați ceapa tocată solzișori sau cubulețe mici și brânza feta rasă pe răzătoarea sau tăiată tot cubulețe, ca și sfecla.

Într-un bolișor, amestecați 1 lingură de ulei de măsline cu sucul de citrice, oțetul și sarea. Turnați dressingul peste ingredientele din bol și amestecați ușor, pentru a nu zdrobi bucățile de sfeclă. La final, presărați verdețurile tocate tocată mărunt.

Pe lângă ingredientele listate puteți adăuga și câțiva căței de usturoi. În zilele de post, brânza poate fi înlocuită cu câteva nuci zdrobite (crude sau rumenite în cuptor, împreună cu sfecla).

___________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice: 

1. The World’s Healthiest Foods, Roasted Beets: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=recipe&dbid=172

2. LIVE STRONG, What Is the Nutritional Value of Beets? http://www.livestrong.com/article/409000-what-is-the-nutritional-value-of-beets/

3. University of Maryland Medical Center, Vitamin B9 (Folic acid): http://www.umm.edu/health/medical/altmed/supplement/vitamin-b9-folic-acid

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. Am făcut și ce bunătatea are

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.