Ciorbă ucraineană de SFECLĂ, LOBODĂ și VARZĂ roșie
Această rețetă este inspirată din bucătăria ucraineană. Se poate prepara și cu carne, însă fiindcă are atât de multe legume și verdețuri, o putem consuma ca atare, fiind mai ușoară pentru digestie.
Această ciorba este suficient de sățioasă și hrănitoare. Varza roșie poate fi înlocuită cu varză albă.
Ciorbă de sfeclă și varză roșie
Ingrediente
• 2 sfecle mici
• 300 g de varză roșie
• 2 cepe
• 1 ardei gras
• 1 morcov
• ½ rădăcină de țelină
• 1 mână de lobodă
• 500 ml de borș acru crud
• 50 ml de ulei
• 2 linguri de bulion/pastă de tomate/suc de roșii
• 1 legătură de pătrunjel
• 2-3 căței de usturoi
• 2 linguri de sare
• 2 frunze de dafin
• opțional: 3 linguri de linte, mazăre, năut sau fasole
Preparare
Pregătiți legumele. Curățați-le, spălați-le și tocați-le mărunt sau dați-le pe răzătoare, după preferință.
Pentru ca ciorba să fie mai gustoasă, le puteți căli puțin în ulei înainte de a le fierbe. Dacă nu aveți voie de prăjeli, săriți peste acest pas.
Puneți uleiul într-o tigaie mare. Adăugați 1 ceapă și ardeiul tocate mărunt, morcovul și țelina rasw. Amestecați cu o lingură de lemn și lăsați legumele să se undească circa 5 minute. Adăugați varza tocată fideluță și lăsați-o la călit 10 minute.
Transferați amestecul de legume călite într-o cratiță măricică și puneți-o pe foc. Adăugați suficientă apă, cât să acopere legumele și să fie puțin deasupra lor.
Când începe să clocotească, adăugați loboda tocată mărunt, dafinul și boabele de linte (dacă folosiți).
Acoperiți cratița și lăsați totul să fiarbă la foc redus circa 30-40 de minute. Dacă folosiți linte roșie, trebuie să știți că aceasta fierbe în 10 minute.
Între timp, căliți 1 ceapă cu puțin ulei. Adăugați sfecla rasă pe răzătoare și bulionul. Căliți legumele la foc mic circa 10-15 minute, amestecând des.
După ce legumele din cratiță au fiert, adăugați amestecul de sfeclă călită. Turnați la final borșul. Adăugați sare și mai lăsați să clocotească încă 5 minute.
La urmă adăugați pătrunjelul verde tocat mărunt, usturoiul crud, zdrobit, și încă 1 ceapă tocată fin (va da un gust deosebit ciorbei). Lăsați să mai dea un clocot, apoi stingeți focul și puneți capacul.
După un sfert de oră, ciorba poate fi servită. O puteți drege după gust cu iaurt, lapte bătut sau smântână.