Cum să faci OȚET de URZICI – foarte bun pentru salate

Deși sunt atât de hrănitoare și sănătoase, urzicile au un sezon scurt. Le putem consuma sub formă de salată sau suc, sau le putem adăuga în diferite mâncăruri: supe, ciorbe, pilaf, chiftele.

Un mod inedit de a exploata conținutul nutrițional bogat al urzicilor este să le macerăm în oțet și apoi să folosim lichidul rezultat la mâncăruri, perioade mai îndelungate.

Iată cât de simplă este metoda:

Umpleți un borcan cu urzici până la gură. Turnați peste ele oțet de mere (natural) și închideți-l ermetic. Lăsați plantele la macerat timp de 6 săptămâni. Strecurați și păstrați oțetul în sticle curate. Adăugați-l la salate sau alte mâncăruri.

Urzicile au efecte revigorante asupra întregului organism. Sunt recomandate îndeosebi persoanelor palide, anemice, cu hemoglobina mică.

De altfel, cu toții ne simțim puțini vlăguiți la început de primăvară, când organismul nostru simte nevoia de hrană vie. Verdețurile au în această perioadă un rol vitalizant de excepție. Sunt cele mai bune alimente pentru recăpătarea forței și a energiei.

Urzicile curăță și hrănesc corpul. Sunt bogate în calciu, magneziu, zinc, fier, potasiu, seleniu, crom, proteine, vitamina A, vitamina C, taninuri, flavonoide (quercetină, rutină) și clorofilă.

__________________________________________________________________________________________________

Consumul de urzici îmbunătățește sănătatea sângelui și a sistemului circulator. În medicina tradițională vestică, urzicile sunt folosite pentru tratarea persoanelor obosite, lipsite de vitalitate, care nu au suficient sânge. Urzicile sunt un tonic sanguin și capilar extraordinar. Oțetul de urzici poate fi folosit și la clătirea părului, pentru efectul tonifiant.

Hrănesc sângele, îmbunătățesc circulația, somnul și digestia. Întăresc membranele mucoase și ameliorează tusea cronică.

Datorită acțiunii tonice și depurative, urzicile îmbunătățesc funcția ficatului, rinichilor, plămânilor și a pielii, ajutând procesele naturale de detoxifiere.

Urzicile ajută la eliminarea excesului de lichide din corp sau a lichidelor stagnante. Sunt indicate în edeme, flegmă cronică, artrită și gută.

Urzicile reglează metabolismul, susțin funcția sistemul endocrin și a suprarenalelor, echilibrează tiroida. Botanistul chinez Peter Holmes spune că urzicile sunt eficiente în tulburările metabolice complexe în care sunt implicate glandele endocrine și țesuturile conjunctive.

Urzicile reduc apetitul pentru alimente stimulatoare, precum zahărul rafinat și cofeina. Au efecte bune și asupra alergiilor, astmului și eczemelor.

__________________________________________________________________________________________________

Sursă: Whsipering Earth, Nettles as Food, Nettles as Medicine: https://whisperingearth.co.uk/2012/03/10/nettles-as-food-nettles-as-medicine/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.