Clicky

PÂINE cu MAIA – rețetă mănăstirească

Pentru cei care nu știu, maiaua este o „drojdie” naturală, obținută din apă și făină. Datorită faptului că fermenții se dezvoltă în mod natural, maiaua se mai numește „drojdie sălbatică”.

Spre deosebire de pâinea făcută cu drojdie din comerț, pâinea dospită cu maia este mai ușoară la stomac. Pe lângă faptul că are efecte bune asupra digestiei, stimulează și sistemul imunitar, datorită bacteriilor bune (probiotice) rezultate în urma procesului de fermentație.

Pâine cu Maia – Rețetă Mănăstirească

Se poate folosi atât la pâinea obișnuită, cât și la cozonaci, plăcinte sau alte preparate cu aluat de casă. Mai întâi vă vom prezenta rețeta de maia, apoi rețeta unei pâini de casă dospită cu maia. Trebuie să vă înarmați cu răbdare, deoarece durează câteva zile până obțineți o maia-mamă.

___________________________________________________________________________________________________

Maia de casă – rețetă

Ingrediente

• 100 g de făină integrală
• 100 ml de apă (nici rece tare, nici caldă)

Preparare

Este important să folosiți făină integrală (cel puțin la început), deoarece aceasta ajută la formarea fermenților. Făina de secară integrală este și mai bună decât cea de grâu, deoarece conține mai mult zahăr, care stimulează procesul de fermentație.

Sau puteți face o combinație dintre făină integrală și făină albă de grâu, sau făină integrală de secară și făină integrală de grâu.

Este bine să începeți să preparați maiaua dimineața, deoarece va fi nevoie să o schimbați la fiecare 12 ore.

Ziua 1 dimineața: amestecați apa cu făina într-un bol mare de sticlă; veți obține o compoziție moale; acoperiți vasul cu o folie de plastic pe jumătate, și lăsați-l să stea într-un loc curat din casă (la temperatura camerei).

Ziua 2 dimineața: este posibil ca pe fundul vasului să se fi format bule; luați folia de plastic și cu o lingură, scoateți jumătate din aluat, iar cealaltă jumătate rămasă, mutați-o într-un alt bol, curat; adăugați 75 g de apă și amestecați, apoi incorporați 75 g de făină integrală; acoperiți vasul din nou cu folie pe trei sferturi și lăsați-l să stea până în ziua următoare.

Ziua 2 seara: se procedează la fel: se păstrează jumătate din cultură care se pune într-un bol curat, și se aruncă restul; peste cultura păstrată se adaugă 75 g de apă, se amestecă, apoi se incorporează 75 g de făină.

Ziua 3 dimineața: se procedează la fel ca în prima zi.

Ziua 4 dimineața: aluatul ar trebui să fie deja fermentat; aruncați din nou jumătate din aluat, transferați restul de aluat într-o cană de plastic cu gradație (pentru a urmări creșterea) și adăugați 75 ml de apă; amestecați și incorporați 75 g de făină; acoperiți vasul cu o folie alimentară pe trei sferturi și lăsați-l să stea până în ziua următoare.

Ziua 5: aluatul miroase a acru; procedați la fel ca în prima zi.

Ziua 6: aluatul a crescut și a mai pierdut din mirosul acru; se procedează la fel ca în prima i.

Ziua 7: maiaua a crescut foarte mult; se procedează la fel ca în prima zi; după 1 oră, se mută într-un borcan de sticlă, se închide ermetic și se pune la frigider.

Aceasta este maiaua finală, care poate fi folosită la pâine. Ea trebuie hrănită (cu apă și făină în cantități egale) la fiecare 3-4 zile, pentru a o ține în viață. Hrănirea se face ca în ziua a 4-a: se aruncă jumătate din maia (sau se folosește la pâine) și se adaugă 75 g de făină și 75 ml de apă) și se amestecă ușor.

___________________________________________________________________________________________________

Pâine cu maia – rețetă

Ingrediente

• 200 g de maia
• 600 g de făină integrală
• 1 linguriță de sare

Preparare

Într-un bol mare, amestecați făina cu apa până la omogenizare, și lăsați coca obținută să stea în repaus 50 de minute. Adăugați apoi maiaua și sarea și amestecați.

Coca se lasă la dospit încă 2 ore și jumătate. Se modelează în formele dorite de pâine (rotunde, lungi), se crestează la suprafață și se coace în cuptorul încins până când se rumenește frumos.

___________________________________________________________________________________________________

Sursă: Leacuri & Rețete Mănăstirești, Pâine cu Maia, Nr. 13, 10 decembrie 2016 – 10 februarie 2017, Ed. Lumea Credinței, p. 60

Cautari:
    paine maia fermenteaza in stomac |
loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

    Răspunde corect la următoare operație aritmetică *