Salată de AVOCADO, ROȘII și ARDEI, fără ulei
La noi este consumată ca salată, însă mexicanii o folosesc pe post de sos pentru diferite mâncăruri. Guacamole, așa cum se numește, este deci un sos pe bază de avocado.
Denumirea provine din limba spaniolă, unde „aguacate” și mole înseamnă „avocado” și respectiv „sos”.
Se obține prin pasarea fructului într-un mojar, până rezultă o pastă fină. Se adaugă diferite condimente, precum ceapă, chilli, suc de lămâie, verdețuri tocate mărunt (coriandru), lapte sau smântână în regiunile nordice ale Mexicului. Când se folosesc și roșii sau pastă de roșii, sosul capătă denumirea de „salsa”.
Rețeta pe care v-o prezentăm cuprinde mai multe ingrediente decât cele tradiționale. Rezultă o salată minunată, gata în câteva minute.
Întrucât avocado este un aliment bogat în grăsimi (bune), nu mai este absolut necesar să folosiți ulei.
Pastă de avocado – rețetă
Ingrediente
• 1 avocado
• 1 roșie (sau câteva roșii cherry)
• 1 ardei gras roșu
• 2 căței de usturoi
• 2 fire de ceapă verde (sau 1 ceapă uscată)
• suc de lămâie
• sare și piper după gust
Preparare
Avocado trebuie să fie copt bine, dar nu foarte moale. Tăiați-l în două. Scoateți sâmburele, apoi cu o lingură, extrageți pulpa fructului. Pasați-l cu o furculiță până se face pastă. Adăugați ceapa tăiată fin, ardeiul și roșia tocate cubulețe, usturoiul zdrobit și puțină sare, după gust. Stropiți totul cu zeamă de lămâie proaspăt stoarsă.
Combinația dintre suc de lămâie și avocado este foarte utilă pentru cei care au probleme cu colesterolul.
Salata obținută se consumă imediat, pentru a nu se oxida. Are un gust ușor asemănător salatei de vinete. Se poate servi cu pâine, crackers, salată verde.
Se pot folosi și alte ingrediente, precum măsline, ciuperci și diferite tipuri de ardei și semințe.
Adaosul de avocado la salatele de legume (morcovi, roșii) și verdețuri ajută la absorbția antioxidanților conținute de acestea. Acest lucru se datorează grăsimilor din avocado, care favorizează absorbția carotenoidelor în celule.