Salată mediteraneană de sfeclă roșie cu iaurt și usturoi
Nu toată lumea agreează gustul pământiu de sfeclă. În combinația pe care v-o prezentăm, această legumă sănătoasă și plină de nutrienți devine incredibil de savuroasă.
Coacerea în cuptor îi amplifică aromele, iar adaosul de iaurt și usturoi schimbă cu totul gustul salatei.

Salată mediteraneană de sfeclă roșie cu iaurt și usturoi: KamranAydinov
Sfecla roșie este o sursă bună de fier, fibre, vitamina B9 (acid folic), nitrați, mangneziu, mangan, potasiu, vitamina C, betaină și alți antioxidanți (îndeosebi betacianină).
Potrivit studiilor recente, consumul de sfeclă și suc de sfeclă ajută la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății sistemului cardiovascular, mărește performanța sportivă și previne demența.
Salată de sfeclă și iaurt – rețetă
Ingrediente
• 4 sfecle medii
• 125 g de iaurt scurs (sau grecesc)
• 1-2 căței de usturoi
• 2 linguri de ulei de măsline
• 2 lingurițe de mărar mărunțit
• 1 ½ linguri de oțet
• 1 linguriță de miere
• sare după gust
Preparare
Spălați bine sfeclele și coaceți-le în cuptor în coajă, până se înmoaie și devin fragede. După ce s-au răcorit, curățați-le și tăiați-le în sferturi într-un bol încăpător.
Amestecați într-un bol mic uleiul cu oțetul, mierea de albine și sarea. Turnați sosul obținut peste sfeclă și amestecați.
Acoperiți vasul cu un capac și lăsați sfecla la marinat 2-3 ore.
Într-un bol separat, zdrobiți cățeii de usturoi și frecați-i cu 1 vârf de cuțit de sare până obțineți o pastă. Adăugați iaurtul și 1 linguriță de mărar tocat mărunt.
Scurgeți puțin lichid din vasul cu sfeclă în bolul cu iaurt și amestecați. Turnați sosul obținut peste bucățile de sfeclă. Amestecați ușor.
Dacă nu vreți ca salata să capete o culoare roz aprinsă, turnați sosul de iaurt deasupra, fără să mai amestecați. Presărați deasupra încă 1 linguriță de mărar verde, tocat fin.
Bibliografie:
1. Cooking New York Times, Mediterranean Beet and Yogurt Salad
2. National Health Service, Can beetroot juice give you wings?
3. Authority Nutrition, Beetroot 101: Nutrition Facts and Health Benefits