TURTE tradiționale, cu TELEMEA, ca la bunica

Tot mai mulți dintre noi ne întoarcem cu nostalgie în trecut și ne dorim să retrăim vremurile acelea de demult și bucuriile pe care le-au avut în preajma bunicilor.

Ne amintim cu drag de bunătățile pe care le mâncam, de blidele și ulcelele tradiționale, de atmosfera de sărbătoare și sfințenie, de viața fără griji și stres.

Turte cu Brânză

Noi astăzi am cam uitat să fim mulțumitori pentru ceea ce avem, să prețuim familia și valorile strămoșești, și să ne bucurăm de ceea ce este cu adevărat frumos și important în viața noastră.

Vă prezentăm o rețetă care vă poate duce măcar cu gândul la bucătăria sătească: turte cu brânză pe plită sau în ceaun. Acestea erau considerate varianta rapidă a plăcintelor cu brânză, coapte în cuptorul cu foc.

Turte cu telemea – rețetă

După cum veți vedea, rețeta este foarte simplă. Trebuie doar s-aveți brânza și iaurtul (făcute în casă sau cumpărate preferabil de la țărani sau).

Ingrediente

• 500 g de făină
• 250 g de brânză sau telemea
• 450 g de iaurt sau lapte bătut
• 1 pliculeț de praf de copt (sau 1 linguriță de bicarbonat de sodiu)
• ½ linguriță de sare

Preparare

Amestecați mai întâi ingredientele uscate într-un bol mare: făina, praful de copt și sarea. Adăugați apoi brânza dată pe răzătoarea cu găuri mari sau fărâmițată cu furculița și amestecați.

Adăugați treptat și iaurtul, amestecând până se îngroașă coca. Începeți apoi să frământați cu mâinile până la omogenizare. Aluatul obținut va fi puțin lipicios.

Mutați-l pe masa de lucru și mai frământați-o cu puțină făină încă 2 minute. Lăsați-l 10 minute în repaus, apoi faceți-l sul și rupeți-l în 6 bucăți egale.

Luați fiecare bucată de aluat, dați-o prin făină și frământați-o puțin sub forma unei bile. Întindeți-o cu sucitorul într-o turtă grosuță. Înțepați toată suprafața cu o furculiță. Coaceți turtele într-o tigaie încinsă, cu puțin ulei, la foc potrivit.

Sunt gata după ce s-au rumenit pe ambele părți. Sunt foarte bune și calde. Dacă vă rămân pe a doua zi, le puteți încălzi puțin în tigaie.

Se pot coace și fără ulei, într-un ceaun. Vor fi la fel de bune, dar mai dietetice. 

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.