Plante medicinale și alimente care taie senzația de foame
Orice cură de slăbire funcționează dacă cel care o începe se ține de ea și o duce la capăt.
Partea cea mai grea nu este să slăbești, ci să te menții. O altă problemă este că dieta aleasă trebuie să fie echilibrată și fără excese. Nici prea mult, nici prea puțin.
Alimentele consumate trebuie să fie deopotrivă hrănitoare și cu puține calorii.
O altă provocare a dietelor de slăbit este să ții senzația de foame în frâu.
Există, din fericire, alimente, dar și plante care ajută la diminuarea apetitului.
Cuprins
Plante care scad senzația de foame
Fitoterapeuții recomandă anumite infuzii sau ceaiuri în curele de slăbire.
Pe lângă efectul diuretic dorit, unele au și capacitatea de a tăia foamea.
Iată câteva recomandări în acest sens:
Cicoarea
Această plantă este extraordinar de benefică pentru persoanele care vor să piardă în greutate.
Are proprietăți diuretice și detoxifiante. Ajută la curățarea sângelui și a ficatului. Îmbunătățește metabolismul. Previne constipațiile.
Se folosește rădăcina. Se pun 3 linguri de rădăcină mărunțită la fiert cu 500 ml de apă. După 5 minute, se stinge focul și se lasă la infuzat sub capac până se răcorește. Se consumă câte un ceai de cicoare în fiecare zi, înainte de masă.
Frunzele de țelină
Deși este mai mult un aliment decât o plantă medicinală, țelina este eficientă în curele de slăbire.
Ajută la reducerea apetitului și a grăsimii corporale. Fitoterapeutul Constantin Milică recomandă sucul din frunze de țelină.
Administrat cu 20 de minute înainte de fiecare masă, diminuează considerabil senzația de foame. Cura poate dura 15-20 de zile.
O altă metodă de a folosi țelina este sub formă de infuzie. Se folosește o crenguță de țelină la 500 ml de apă. Se fierbe 2-3 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 1-3 ceaiuri pe zi.
Chiar și între mese se pot consuma frunze de țelină.
Citește și – Țelina diminuează senzația de foame
Mărarul
Mărarul este foarte aromat și sățios. Ajută la eliminarea toxinelor din corp.
Se pune 1 linguriță de rădăcină de mărar la fiert cu 1 litru de apă. După un minut, se stinge focul și se mai lasă 5 minute la infuzat. Se recomandă câte 3-4 căni de ceai pe zi.
Mesteacănul
Acrastă plantă este inclusă în numeroase formule diuretice și depurative. Ajută la reducerea retenției de apă și implicit a surplusului ponderal.
Se pun 50 de grame de frunze la fiert cu 1 litru de apă timp de 3 minute. Frunzele de mesteacăn
Valeriana
Rădăcina de valeriană reduce la rândul ei foamea. Se face o infuzie dintr-o lingură de plantă și 1 cană de apă clocotită.
Citește și – Avem foarte multe plante românești care ne ajută să slăbim – dr. Maria Pop
Alimente care taie pofta de mâncare
Alimentația corectă poate înlesni semnificativ o dietă de slăbit.
Optați pentru alimente bogate în fibre și proteine – care dau sațietate sau pentru alimente fie inhibă pofta de mâncare.
Cele mai bune alegeri sunt:
Merele – sunt bogate în pectină – o fibră care se umflă în stomac și satură repede.
Fulgii de ovăz- sunt bogați în fibre și proteine. Țin sub control apetitul și zahărul din sânge. În plus, contribuie la scăderea colesterolului, ca și merele. Cel mai bine este să fie consumați dimineața, sub formă de terci, sau adăugați în iaurt.
Migdalele – sunt foarte hrănitoare și sățioase. Nu trebuie să mâncați multe ca să vă săturați, deoarece au multe grăsimi și calorii. 5-10 migdale sunt suficiente.
Citește și – Scorțișoara scade apetitul și pofta pentru dulciuri, și ajută la scăderea în greutate (3 moduri de utilizare)
Pieptul de pui – este carnea cea mai des „prescrisă” în dietele de slăbit de către nutriționiști. Este o sursă bună de proteine slabe. Nu are multe grăsimi. Este important să optați pentru o sursă de încredere pentru carnea de pui. Gătiți pieptul de pui la grătar și serviți-l cu legume.
Lintea – leguminoasele sunt cele mai bune surse de proteine vegetale. Au și multe fibre, precum și minerale și vitamine. Puteți consuma linte, fasole, năut, mazăre. Adăugați mirodenii la fiert. Le puteți face sub forma unei mâncăruri scăzute, sau le puteți folosi la salate.
Brânza de vaci – nu renunțați la lactate pe perioada curei de slăbire. Sunt surse excelente de proteine. Optați pentru sortimente de brânză cu un procent de grăsime redus (3%). Brânza de vaci poate fi consumată cu fructe, cu miere, cu mărar (sub formă de pastă tarrtinabilă), sau sub formă de desert.
Supele de legume – umplu stomacul și reduc cantitatea de alimente consumate ulterior. Supele și ciorbele au puțin calorii și multă apă. Serviți-le la primul fel. Cu cât mai multe legume folosiți, cu atât mai bine. Rădăcinoasele în general (precum țelina) au cel mai bun efect de diminuare a senzației de foame.
Arpacașul fiert – coliva este un preparat ideal pentru a ține foamea sub control. Satură și menține senzația de sațietate ore întregi. Poate înlocui cu succes orezul alb și pastele în perioada regimului alimentar. Fierbeți arpacașul și îndulciți-l cu miere. Puteți adăuga și fructe uscate în el, precum stafide, coacăze negre, nuci.
Surse articol:
1. Andrei Cheran, Topul alimentelor care alungă foamea, Formula As: http://arhiva.formula-as.ro/2018/1302/nutritie-55/topul-alimentelor-care-alunga-foamea-23352
2. Formula As, Plante care taie foamea: http://arhiva.formula-as.ro/2019/1359/clubul-dietelor-de-slabit-46/plante-care-taie-foamea-25004