Cum pot SLĂBI de femeile cu silueta „MĂR” – dr. Mihaela Bilic

Forma corpului este un element important de luat în considerare de femeile care vor să scadă în greutate. Există trei tipuri de siluetă care se disting în mod deosebit: silueta măr, silueta pară și silueta ardei gras.

Fiecare din ele are anumite avantaje și dezavantaje când vine vorba de pierderea în greutate.

Silueta mar: bombpetite.com

Cum arată silueta „măr”

Silueta „măr” mai este cunoscută și sub numele de forma „androidă”, adică masculină. Femeile cu acest tip de siluetă au cea mai mare greutate corporală în zona superioară. Grăsimea este depusă îndeosebi pe brațe și pe abdomen:

• talie mare (abia sesizabilă)
• umeri lați
• șolduri înguste
• picioare lungi și subțiri

Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că femeile cu corpul în formă de măr au șanse mari să slăbească rapid. Este silueta cea mai avantajoasă din punct de vedere al curelor de slăbire.

Majoritatea dietelor de slăbit presupun reducerea numărului de calorii consumate. Prin restricția calorică se poate obține foarte repede o scădere a grăsimii abdominale. Grăsimea de pe burtă este prima care dispare în urma unei diete de slăbit, spune dr. Bilic.

Cu toate acestea, faptul că grăsimea se acumulează cu preponderență în interiorul abdomenului, în jurul organelor, înseamnă un risc mai mare de boli cardiovasculare și diabet de tip 2.

Spre deosebire de silueta „pară”, femeile cu corpul în formă de „măr” au un metabolism accelerat și arderile mai rapide. Acest lucru înseamnă că ele pot avea un aport alimentar mai puțin restrictiv.

5 reguli alimentare pentru femeile cu silueta „măr”

Femeile cu acest tip de siluetă se pot îngrășa din cauza unui stil de viață nesănătos, cu mese neregulate sau prea mari, precum și din cauza sedentarismului, a lipsei de mișcare fizică.

1. EVITAȚI PRĂJELILE, SOSURILE, TOCĂTURILE

Dacă vă încadrați în acest tip de siluetă, evitați să gătiți mâncărurile cu ulei prăjit. Sunt de asemenea contraindicate sosurile cu mult ulei, maioneza, tocăturile, mâncărurile grele și mesele copioase.

Este recomandat să gătiți alimentele la cuptor sau pe grătar, cu o cantitate cât mai mică de grăsime.

2. REDUCEȚI RAȚIA DE DESERT ȘI SUC

Un consum exagerat de dulciuri și băuturi răcoritoare bogate în zahăr poate duce la creșterea secreției de insulină. Insulina este un hormon pe care corpul îl folosește pentru transformarea rapidă a surplusului de calorii în grăsime, care se depozitează în corp.

3. MASA PRINCIPALĂ TREBUIE SĂ FIE LA PRÂNZ

Femeile cu forma „măr” trebuie să își organizeze mesele astfel încât cea mai importantă masă să fie la prânz. Seara se vor evita carbohidrații. Pentru a reduce grăsimea abdominală mesele trebuie axate pe proteine slabe (pește, carne slabă) și legume, fără multe glucide.

4. EVITAȚI SĂ BEȚI ALCOOL

Alcoolul, chiar și în cantități mici, contribuie la asimilarea grăsimilor în corp.

5. EVITAȚI ALIMENTELE GREU DIGERABILE

Din categoria alimentelor care se digeră greu și provoacă balonare fac parte leguminoasele (fasolea, mazărea), legumele crude, pâinea albă, cartofii. Ele trebuie înlocuite cu alimente mai ușoare bogate în fibre.

5 Obiceiuri obligatorii

1. EVITAȚI MÂNCATUL PE FOND DE STRES

Deși nu este un element vizibil sau cuantificabil, stresul are o influență nocivă asupra greutății corporale. Mai precis, stresul favorizează depunerea grăsimii în interiorul abdomenului, inclusiv printre organe. Evitați să mâncați pe fond de stres, nervos sau emoțional.

2. OPTAȚI PENTRU 3 MESE PRINCIPALE

Este esențial pentru femeile cu silueta „măr” să își stabilească un program de mese regulat. Alimentele trebuie mestecate lent și bine. Masa se servește în liniște, la timpul ei. Dacă nu mâncați în timpul zilei și seara recuperați, acest lucru poate duce la creșterea în volum a stomacului și la îngrășare.

3. FACEȚI ABDOMENE ZILNIC

Abdomenele sunt exerciții fizice care pot ajuta la întărirea musculaturii din zona abdomenului și reducerea burții.

4. EVITAȚI SEDENTARISMUL

Asigurați-vă că faceți zilnic mișcare fizică ușoară. Este esențială pentru menținerea sănătății și a greutății corporale.

5. TESTAȚI-VĂ DES GLICEMIA, COLESTEROLUL ȘI TRIGLICERIDELE 

Întrucât grăsimea abdominală sau viscerală crește riscul bolilor cardiovasculare și metabolice (diabet, obezitate centrală), este indicat să vă testați nivelul sănătății în mod regulat. Chiar dacă nu aveți o greutate corporală prea mare, verificați glicemia, colesterol și trigliceridele măcar o dată pe an.

Cumpără de aici suplimente pentru slăbit:

Sursă: Dr. Mihaela Bilic, Forma „măr”, Sănătatea are gust – ghid pentru slăbit, Editura Curtea Veche Publishing, București, 2015, pp. 27-28

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.