Cura cu ȘTEVIE pentru SLĂBIT

Foarte multă lume confundă Ștevia românească (Rumex alpinus) cu Stevia (Stevia Rebaundiana) – o plantă din America de Sud, folosită ca îndulcitor natural.

Acest articol este despre ștevie, una din cele mai nutritive verdețuri care răsar primăvara, alături de urzici, spanac și păpădie. O găsim mai ales în piețe, la un preț extrem de mic.

Ștevie (Rumex alpinus)

Ștevie (Rumex alpinus)

Frunzele de ștevie sunt comestibile, ele fiind folosite îndeosebi în ciorbe. Se pot adăuga și crude în salate, sau în diferite mâncăruri (ex. de fasole). Frunzele de ștevie se pot folosi și pentru împachetarea sarmalelor, sau se pot înăbuși și consuma precum spanacul.

La fel ca păpădia și alte verdețuri primăvăratice, ștevia are efecte diuretice, depurative, laxative, tonice și nutritive. Ajută la curățarea corpului de toxine, la purificarea sângelui, la reducerea stării de oboseală și la remineralizarea organismului.

Datorită faptului că este lipsită de grăsimi și calorii și conține foarte mulți nutrienți, ștevia este utilă în curele de slăbire. Ajută la eliminarea excesului de apă din corp, este utilă în flatulență și indigestie. Stimulează ficatul și ajută la reglarea colesterolului și a glicemiei.

Pentru pierderea în greutate, se poate face o cură de 2-3 zile cu ștevie, consumată crudă, sub formă de salată. Se folosesc 50-79 g de frunze proaspete, care se spală și se rup bucăți mai mici. Se stropesc cu puțin suc de lămâie și ulei de măsline.

Se consumă câte o salată de ștevie dimineața, la prânz și seara, pe stomacul gol, înainte de o masă mai consistentă.

Frunzele de ștevie se pot combina cu urzici proaspete, frunze de spanac, salată verde sau păpădie. Pentru a obține o mâncare mai sățioasă, se pot adăuga în salată și câteva nuci, migdale, alune sau semințe de floarea-soarelui, susan, in etc.

Trebuie să profităm de ștevie cât timp frunzele sale sunt tinere și fragede. După maturare, conținutul de acid oxalic crește. Oxalații au fost asociați cu creșterea riscului de pietre la rinichi. Tot din acest motiv este bine să intercalăm verdețurile, și să nu consumăm un singur fel de verdeață mai mult zile la rând.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.