Cura lui KEMPNER – pentru boli cardiovasculare, obezitate și afecțiuni endocrine

Cura lui Kempner, cunoscută și sub numele de “dieta cu orez”, este unul din cele mai cunoscute regimuri alimentare pentru tratarea bolilor cardiovasculare (în special a hipertensiunii arteriale) și pierderea în greutate, susținută de medicina alopată. Dr. Walter Kempner, cercetător științific renumit, este considerat părintele dietei terapeutice moderne.

Cura lui Kempner

Cura lui Kempner

Dieta cu orez – rezultate impresionante

Programul dietei cu orez a lui Kempner a început la Universitatea Duke din orașul Durjam, Durham, statul Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii, în anul 1939, și era axat pe o terapie cu orez alb, fructe și sucuri, recomandată doar pacienților cu boli servere.

În ciuda simplității acestei cure, beneficiile ei au depășit cu mult beneficiile medicamentelor sau intervențiilor chirurgicale prescrise pentru bolile cronice: boli arteriale coronariene, insuficiență cardiacă, hipertensiune, diabet, obezitate, insuficiență renală și artrită.

Folosită inițial doar pentru durate scurte de timp, și sub atenta supraveghere a medicului (din cauza deficitului de nutrienți), cercetările ulterioare au demonstrat că dieta cu orez este sigură și adecvată din punct de vedere nutrițional pentru majoritatea pacienților.

Un accident fericit s-a petrecut în anul 1942 cu una din pacientele doctorului Kempner, o femeie de 33 de ani, suferindă de două boli cronice – glomerulonefrită (boală de rinichi și edem papilar (boală de ochi). Din cauza accentului german al doctorului Kempner, femeia nu a înțeles că trebuie să se întoarcă la control după 2 săptămâni, și a revenit după 2 luni de tratament, fără nici un semn de deficit nutrițional, ci mai degrabă cu îmbunătățiri semnificative ale sănătății. Nivelul tensiunii arteriale a scăzut dramatic, de la 190/120 la 124/84 mmHg, la fel și rezoluția leziunii ochilor (hemoragii retinale și edem papilar) și dimensiunea inimii.

După această întâmplare, dr. Kempner a început să-și trateze pacienții pe perioade mai lungi de timp, inclusiv pe cei cu boli minore, precum dureri de cap, oboseală cronică, dureri în piept, edeme, xantom, psoriazis și pseudotumor cerebri (hipertensiune intracraniană).

Cum se face cura cu orez

Această dietă durează 28 de zile, timp în care se consumă doar următoarele alimente:

• 200-300 g de orez fiert pe zi
• mere (adăugate în orez sau consumate sub formă de suc)
• miere de albine

Poate fi folosit orice fel de orez. Orezul se fierbe sau se gătește la aburi în apă simplă, sau în suc de fructe, fără sare, fără lapte, ulei sau alte grăsimi. Sunt permise fructele și sucurile de fructe, inclusiv fructele uscate care nu conțin zahăr (cu excepția curmalelor, nucilor și avocado). Pe durata acestei cure trebuie exclus complet consumul de sare și condimente picante. Nu se bea mai mult de 1,5 litru de apă pe zi. Sunt încurajate exercițiile și mișcarea fizică.

La ieșirea din cură, se introduc treptat în alimentație compoturile de fructe, legumele și pâinea (fără sare).

Pentru a fi mai ușor de urmat, se pot adăuga și unele suplimente alimentare:

– urzică (sub formă de pulbere, pentru aportul de fier și calciu)
– fructe de cătină, măceș, păducel, coacăze negre (pentru minerale și vitamine)
– tije crude de păpădie (pentru eliminarea mai rapidă a toxinelor)
– semințe de mărar, frunze de țelină uscate, tarhon (pentru reglarea hormonală)
– vitamina A, Vitamina D, Vitamine B

În ce afecțiuni este recomandată cura lui Kempner

— obezitate, supraponderalitate
– unele forme de cancer
– hipertensiune arterială (mai ales în forme grave, însoțită de edeme cerebrale, insuficiență cardiacă, leziuni ale fundului de ochi)
– hipertiroidie
– intoxicații cronice cu alcool, tutun, droguri
– ateroscleroză
– insuficiență cardiacă și renală

Pacienții cu boli cronice au nevoie de o supravegherea atentă a unui medic pe durata curei cu orez.

Unele persoane cu boli de rinichi nu pot tolera această dietă, din cauza incapacității de a reține mineralele. Odată ce pacientul s-a însănătoșit la ieșirea din cură se pot introduce treptat în alimentație cantități mici de vegetale non-leguminoase, cartofi, carne slabă sau pește (preparat fără sare sau ulei).

Rezultatele dietei cu orez

Dr. Kempner a documentat schimbările care au avut loc la nivelul colesterolului, tensiunii arteriale, zahărului din sânge și greutății corporale la pacienți, și le-a surprins și în fotografii (în special cu persoanele care au slăbit foarte mult).

Însemnările sale au arătat că 93% din pacienții cu colesterol mare au avut o reducere a colesterolului de la 273 mg/dL înainte de tratament la 177 mg/dL după tratament. Această reușită este mult mai mare decât cea a tratamentelor cu medicamente statine, și lipsită de costurile și riscurile acestora.

Dieta cu Orez

Dieta cu Orez

În urma dietei cu orez, 106 pacienți cu obezitate mare au pierdut circa 63.9 de kilograme. 43 din aceștia au atins o greutate normală. Pe lângă dieta cu orez, pacienții au urmat și un program de exerciții fizice.

Rezultatele terapiei cu orez au arătat de asemenea că o dietă bogată în carbohidrați a îmbunătățit nivelul de zahăr din sânge și a tratat în unele cazuri persoanele cu diabet de tip 2.

Surse articol:

1. https://www.drmcdougall.com/2013/12/31/walter-kempner-md-founder-of-the-rice-diet/
2. “Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post”, Tudor Ilie, Liviu Gheorghe, Mihai Manoiu, Călin Ianța

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

4 comentarii

  1. cata miere se consuma?

  2. Eu cred ca nu este orez alb. Trebuie să fie orez rosu.

  3. Si dieta de orez se face fara fructe.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.