Mâncați OVĂZ la micul-dejun! Ajută la scăderea greutății corporale, a grăsimii abominale, a tensiunii și colesterolului

Hipertensiune arterială, dislipidemia și supraponderalitatea sunt factori cu risc cardiovascular major. Pentru a îmbunătăți profilurile lipidice și a favoriza scăderea în greutate, putem face câteva schimbări importante în dietă.

Alimentele bogate în fibre au un rol important în acest sens, iar ovăzul este unul din ele. Pe lângă faptul că are un conținut ridicat de fibre, ovăzul este foarte sărac în calorii.

Ovăzul scade greutatea corporală, colesterolul și tensiunea

Fibrele din ovăz dau senzația de săturare și îmbunătățesc digestia. Fibrele solubile s-au dovedit eficiente îndeosebi în combaterea grăsimii abdominale.

Ovăzul este digerat de corp într-un ritm mult mai lent. Astfel, stomacul se golește mai greu, iar nivelul zahărului din sânge rămâne stabil, inclusiv cel al energiei.

Confirmări științifice

Studiile au confirmat faptul că un mic-dejun care conține ovăz ajută la pierderea în greutate. Pe lângă faptul că ajută la eliminarea surplusului de kilograme, ovăzul ajută și la controlul greutății corporale pe viitor.

Un studiu recent din 2015 a arătat că persoanele care consumă ovăz dimineața se simt plini mai mult timp și mănâncă mai puțin la prânz.

Terci de Ovăz

Un alt studiu, realizat în același an și publicat în Jurnalul Food & Nutrition a arătat că ovăzul îmbunătățește calitatea dietei la copii și îi ajută să își păstreze o greutate corporală sănătoasă. Acest studiu a fost efectuat pe o perioadă de 10 ani.

Un studiu mic a arătat că persoanele care au consumat ovăz în fiecare zi timp de 6 săptămâni au avut o reducere mai mare a nivelurilor de colesterol și a dimensiunilor taliei decât grupul care a consumat aceeași cantitate de carbohidrați din alte surse.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Chung-Shan din Taiwan au arătat într-un studiu că ovăzul reduce obezitatea și grăsimea abdominală, și îmbunătățește nivelul grăsimilor din sânge și funcția ficatului, fiind util în terapia tulburărilor metabolice.

Aceste efecte se datorează unui compus din ovăz numit beta-glucan, care a redus greutatea corporală, indicele de masă corporală și raportul dintre talie și șold.

Și cercetătorii de la Universitatea Tufts au obținut rezultate importante: ovăzul adăugat la o dietă hipocalorică scade nivelul tensiunii arteriale și a colesterolului.

Modalități de servire

Ovăzul poate fi gătit în multe feluri. Cel mai ușor este să-l fierbem câteva minute în apă sau lapte și să-l consumăm ca un terci cald. Se poate îndulci cu puțină miere, stevia, sau fructe dulci: mere rase, bucăți de banane, stafide, curmale, prune uscate, merișoare, etc.

Se poate aromatiza cu pudră de scorțișoară. Se pot adăuga fulgi de cocos, pudră de roșcove sau de cacao sau magiun de prune fără zahăr.

De asemenea, fulgii de ovăz se pot adăuga în pâine, brioșe, în smoothie-uri sau în alte deserturi.

Surse articol:
1. http://www.livestrong.com/article/442484-is-oatmeal-good-for-dinner/
2. http://www.popsugar.com/fitness/Oatmeal-Weight-Loss-35738860
3. https://caloriebee.com/diets/Losing-Weight-Gracefully-A-Strange-DIet-That-Worked-For-Me
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23371785
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11340101
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26545667

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.