Yerba mate – ceaiul care combate OBEZITATEA și reduce GRĂSIMILE din corp (studii)

Yerba mate (Ilex paraguariensis) este o plantă originară din regiunile subtropicale din America de Sud – Brazilia, Argentina de Nord, Paraguay și Uruguay. Astăzi este foarte populară în SUA și Europa, datorită numeroaselor studii realizate în ultimii ani pe proprietățile sale terapeutice remarcabile.

Popoarele indigene au folosit infuzia din frunzele acestei plante ca o băutură socială și medicinală. Studiile au arătat că Yerba mate are proprietăți diuretice, anti-obezitate, hipocolesterolemiante (de scădere a colesterolului), hepatoprotectoare, stimulante pentru sistemul nervos central, precum și beneficii pentru sistemul cardiovascular.

Yerba Mate - Ceai Bun Pentru Slăbit

Yerba Mate – Ceai Bun Pentru Slăbit

Acțiunea ei anti-obezitate și de îmbunătățire a parametrilor lipidelor este bine documentată în studiile pe oameni și animale. Yerba mate acționează asupra mai multor factori anormali și cauzatori de boli asociați cu obezitatea, prin faptul că modulează expresia genelor care sunt modificate în starea de obezitate, și le aduce la niveluri mai bune.

Cercetătorii au observat că planta are și efecte protectoare și de ameliorare asupra rezistenței la insulină. Datorită tuturor acestor acțiuni, Yerba mate poate fi considerată un adjuvant important în lupta împotriva obezității.

Primul studiu care a investigat rolul anti-obezitate al acestei plante a fost realizat în anul 2001. Autorii acestui studiu clinic efectuat pe o perioadă de 45 de zile au demonstrat că preparatele pe bază de Yerba mate întârzie semnificativ golirea stomacului și induc pierderea în greutate la persoanele supraponderale. Yerba mate promovează sațietatea prin mai multe mecanisme, având un impact important asupra aportului de calorii și a duratei mesei.

Yerba mate reduce acumularea de grăsime viscerală și greutatea corporală, precum și nivelurile de colesterol, trigliceride, glucoză, insulină, lipază și leptină pancreatică. Efectul hipolipidemic se datorează într-o anumită măsură saponinelor conținute.

Ceaiul de Yerba mate are de asemenea o capacitate antioxidantă ridicată, prin care protejează ADN-ul de oxidare și previne unele tipuri de cancere. Majoritatea efectelor benefice ale acestei plante se datorează mulțimii de compuși polifenolici conținuți – flavonoide (quercetină și rutină) și acizi fenolici (acidul clorogenic și acidul cafeic). Conține de asemenea cafeină, de unde și efectul energizant, comparabil cu cel al cafelei.

Surse:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18034743
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4344557/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.