Semințele de CHIMEN scad greutatea și grăsimea corporală (studiu)

Semințele de chimen sunt apreciate din vechi timpuri pentru proprietățile lor medicinale, fiind folosite îndeosebi pentru problemele digestive, precum balonare, gaze, colici sau dispepsie. Cercetătorii au descoperit că acestea au de asemenea capacitatea de a stimula pierderea în greutate.

Semințe de Chimen

Semințe de Chimen

Oamenii de știință din Malaezia au realizat un studiu clinic pe 70 pe femei adulte supraponderale sau obeze, fără alte boli. Acestea au fost împărțite aleatoriu în două grupuri. După măsurători, nu au existat diferențe semnificative cu privire la parametrii de greutate sau masă corporală între cele două grupuri.

Grupul 1 a primit câte 30 ml de extract de semințe de chimen pe zi, timp de 3 luni, iar grupul 2 a primit un placebo. Cu excepția acestui extract, nu au existat alte modificări în dieta zilnică sau în activitatea fizică a femeilor pe perioada de 90 de zile.

Înainte și după cele 3 luni, femeile au fost cântărite și măsurate pentru indicele masei corporale, greutate corporală, procent de grăsime și greutate la șold. Au fost de asemenea realizate teste pentru nivelul colesterolului și analize de urină.

Rezultatele studiului

La finalul studiului, greutatea medie a grupului (1) care a primit extract de semințe de chimen a scăzut cu 2.77 kg, iar la grupul (2) care a primit placebo, greutatea a crescut cu aproape 1 kg.

Procentul de grăsime corporală la grupul 1 a scăzut de la 35.43 la 34.74, iar la grupul 2 a crescut de la 33.82 la 34.04.

Procentul de masă musculară din corp a crescut de la 31.42 la 31.61 la grupul 1, și a scăzut de la 31.81 la 31.75 la grupul 2.

În plus, circumferința taliei a scăzut de la 96.02 la 89.78 cm la grupul 1, iar la grupul 2, a scăzut de la 91.34 la 91.21 la grupul doi.

Nu au fost semnalate efecte adverse ale consumului de extract de semințe de chimen.

Cum funcționează

Cercetătorii au reevaluat și alte studii, pentru a investiga mecanismele prin care semințele de chimen ajută la slăbit, și au concluzionat că acestea sunt legate de capacitatea chimenului de a reduce microbii patogeni din intestin.

Efectul de reducere a greutății și a grăsimii corporale la femeile care au consumat semințe de chimen ar putea fi corelat cu acțiunea anti-microbiană, antiinflamatoare și antioxidantă a chimenului, datorată unor compuși polifenoli precum carvacrolul și a unor acizi grași nesaturați.

Acești compuși inhibă dezvoltarea bacteriilor patogene și ajută la înmulțirea probioticelor. Prin această modificare a microflorei intestinală, se activează expresia unor gene specifice implicate în metabolismul grăsimilor, inhibând astfel inflamațiile și adipogeneza.

Efectul de slăbire prin inhibarea microorganismelor patogene din intestin a fost descoperit și în alte cercetări.

Semințele de chimen sunt foarte bogate în nutrienți 

Semințele de chimen sunt folosite de mii de ani pentru durerile de stomac, flatulență, sindromul colonului iritabil și digestie dificilă. Semințele de chimen sunt foarte bogate din punct de vedere nutritiv.

Semințe de Chimen

Semințe de Chimen

100 g de chimen conțin:

– 38 g de fibre
– 101% din DZR de cupru
– 69% din DZR de calciu
– 64% din DZR de magneziu
– 56% din DZR de mangan
– 50% din DZR de zinc
– 35% din DZR de vitamina C
– 32% din DZR de vitamina B1
– 29% din DZR de potasiu
– 12% din DZR de vitamina A
– o cantitate importantă de seleniu

Chimenul se poate folosi ca și condiment, pentru supe, brânzeturi sau pâine. Face alimentele mai digerabile. Se macină și se adaugă imediat după ce s-a luat mâncarea de pe foc. Chimenul se poate administra și sub formă de infuzie, tinctură sau pulbere (semințe măcinate).

Contraindicații

Chimenul poate reduce nivelul zahărului din sânge, de aceea se recomandă precauție la persoanele cu diabet. Nu trebuie consumat cu 2 săptămâni înainte de o operație. Uleiul de chimen trebuie evitat de femeile gravide și de cele care alăptează. Peste 7 g de semințe de chimen poate provoca avort la femeile gravide. În doze mari, chimenul are efect epileptizant (manifestări asemănătoare epilepsiei). Chimenul nu este indicat persoanelor cu alergie la plantele Apiaceae.

Surse:
http://www.realnatural.org/caraway-seed-proven-to-produce-weight-loss/
http://altmedicine.about.com/od/herbsupplementguide/a/Caraway.htm

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

5 comentarii

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.