Cum să slăbești după 40 de ani – 3 sfaturi de la Carmen Brumă

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, metabolismul nu mai ține cu noi. Chiar și femeile care în tinerețe erau slabe și aveau arderile rapide, după 40 de ani încep să constate anumite schimbări de metabolism.

Dacă ai trecut deja de 40 ani și mănânci la fel ca la 20 de ani, nu ar trebui să te miri de ce ai început să te îngrași. Rata metabolică scade cu câte 5% odată la fiecare 10 ani.

Cum sa slabesti dupa 40 de ani – 3 sfaturi de la Carmen Bruma

Cum sa slabesti dupa 40 de ani – 3 sfaturi de la Carmen Bruma

Cum slăbești după 40 de ani

Metabolismul este procesul prin care corpul transformă hrana ingerată în energie.

Rata metabolică se referă la rapiditatea cu care organismul arde caloriile. Ea influențează practic cât de ușor scazi sau crești în greutate.

Carmen Brumă, antrenor, nutriționist tehnician și creator de progreme de slăbit, are câteva sfaturi pentru femeile care se îndreaptă sau au trecut de 40 de ani.

„Cum slăbești după 40 de ani” este titlul unui scurt filmuleț postat de vedetă pe pagina de Instagram.

Sfatul nr. 1

Creșterea aportului de proteine sau menținerea unui consum adevat de proteine zilnic. Proteinele sunt cruciale pentru construcția și conservarea masei musculare.

În ceea ce privește silueta și metabolismul, proteinele au cel mai mare efect termic. Altfel spus, metabolizarea lor solicită un consum mai mare de energie din partea corpului. Organismul arde mai multe calorii când mâncăm proteine.

Studiile au arătat că atunci când proteinele însumează 30% din dietă, rata metabolică se mărește cu 15-30%.

De exemplu, dacă mâncați 200 de calorii din piept de pui, 30% din acestea vor fi arse imediat în procesul de digestie.

Un alt câștig al proteinelor este că mențin sațietatea mai mult timp și previn poftele alimentare necontrolate. Așadar, consumați proteine la fiecare masă!

Sfatul nr. 2

La fel de important ca restricția calorică într-o cură de slăbire este restricția glicemică. Aceasta se referă la menținerea unui nivel cât mai stabil al zahărului din sânge.

Carmen Brumă recomandă evitarea vârfurilor glicemice, care provoacă multe probleme de sănătate.

Cu cât mai des mâncăm, cu atât mai des crește zahărul din sânge. În consecință, cresc mai mult apetitul, poftele alimentare și greutatea corporală.

Pentru a nu avea vârfuri glicemice constante, încercați să faceți o pauză mai mare între mese, minim 4 ore.

Sfatul nr. 3

Chiar dacă nu ține de dietă, somnul este crucial pentru greutatea corporală, hormoni și multe alte aspecte care asigură echilibrul organismului.

Trebuie să dormim peste 7 ore, iar somnul să fie cât mai profund și de calitate.

Lipsa somnului și a odihnei pune bețe în roate slăbitului. Acesta poate încetini metabolismul sau chiar bloca procesul de slăbire, spune vedeta.

O noapte nedormită va provoca mai multe pofte alimentare în ziua următoare, greu de controlat.

Nu doar vârsta influențează rata metabolică

Sunt și alți factori care te fac să iei în greutate după vârsta de 40 de ani, precum factori sociali, comportamentali și medicali.

Stilul de viață sedentar, dietele nesănătoase, stresul, tulburările de somn, hipotiroidismul, ovarele polichistice și diabetul sunt câteva exemple.

Consumul excesiv de mâncare – din cauza ofertei tot mai abundente de produse ultra-procesate, bogate în zahăr, grăsimi, calorii și carbohidrați.

Referitor strict la femei, unul din factorii majori este tranziția spre menopauză. Modificările hormonale care se petrec în perioada de perimenopauză, premenopauză și menopauză pot favoriza creșterea în greutate.

Scăderea estrogenului afectează compoziția corpului și distribuția grăsimii corporale.

Femeile aflate în preajma menopauzei au tendința să facă mai multă grăsime pe burtă.

Studiile au asociat perimenopauza cu creșterea grăsimii la nivelul abdomenului și scăderea masei musculare, indiferent de vârsta la care aceasta apare.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte sfaturi utile pentru slăbit:

Dieta săracului – cea mai ieftină și rapidă cură de slăbire – dr. Mihaela Bilic
Meniu indian cu care slăbești 1 kg pe zi
Toți putem slăbi cu proteine și multe legume – dr. Mihaela Bilic
Trucuri pentru slăbit – de la dr. Mihaela Bilic

Surse articol:

1. Carmen Brumă Official, Cum slăbești după 40 de ani: https://www.instagram.com/p/Cs1R55kL6tn/
2. The Fit Mother Project – Fitness For Busy Moms, Simple tips for increasing your metabolism afte 40: https://www.youtube.com/watch?v=qJiSylb3a9s&ab_channel=TheFitMotherProject-FitnessForBusyMoms
3. Steward, Unlocking the 7 secrets to increase metabolism after 40, Stewart Today: https://www.stewardtoday.com/unlocking-the-7-secrets-to-increase-metabolism-after-40/
4. Cara Rosenbloom, Why scientists now say you can’t blame midlife weight gain on a slow metabolism, The Washington Post: https://www.washingtonpost.com/lifestyle/wellness/metabolism-weight-gain-age-increase-/2021/08/25/075bd63c-05c4-11ec-8c3f-3526f81b233b_story.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.