Vrei un metabolism mai rapid? Iată ce trebuie sa faci

Unii spun că metabolismul nu poate fi schimbat. Ghinionul este că dacă ai un metabolism lent „din fabrică”, orice mănânci se pune.

La fel de important este să știm că metabolismul încetinește odată cu înaintarea în vârstă. Din acest motiv, chiar și cei care au avut tot timpul o greutate mică se pot îngrășa, fără să schimbe nimic în dietă.

Cum sa iti accelerezi metabolismul: Freepik – www.freepik.com

Metode de creștere a metabolismului

Și totuși, nu putem face nimic pentru accelerarea metabolismului și arderea mai multor calorii? Ba da. Există anumite schimbări pe care le putem face în alimentație și în stilul nostru de viață, care pot stimula sau crește rata metabolică.

Dr. Andrew Weil recomandă următoarele strategii:

• Alegeți carbohidrați complecși

Nu toți carbohidrații sunt buni. De pilă, cei simpli, rafinați, au un indice glicemic mare și trebuie evitați.

Pe lângă faptul că stimulează depozitarea grăsimii în corp și cresc nivelul de zahăr din sânge, contribuie și la scăderea nivelului de energie.

Cei mai sănătoși carbohidrați sunt complecși, care se găsesc în cerealele integrale și în leguminoase.

• Folosește condimente

O plantă condimentară pe care o recomandă mulți nutriționiști în dietele de slăbire este ardeiul iute. Cea mai eficientă este capsaicina din ardeiul chili.

Citește și: Optimizarea metabolismului în 8 pași

Dacă vrei să slăbești, condimentează-ți dieta cu ardei iute, piper negru și ghimbir. Toate aceste condimente stimulează generarea de căldură în corp și arderea caloriilor.

• Bea ceai verde

S-a demonstrat științific că ceaiul verde ajută la scăderea în greutate. Frunzele de ceai sunt bogate în polifenoli, dintre care cel mai important se numește EGCG (galat de epigalocatechină). Acesta stimulează corpul să ardă caloriile. Se pot consuma câteva cești de ceai verde pe zi.

• Așteaptă să ți se facă foame

Până de curând se credea că 5-6 mese mici pe zi pot stimula metabolismul. Studiile recente au demontat această ipoteză. Pentru creșterea metabolismului grăsimilor trebuie să așteptăm să ni se facă foame.

Se pare că mai eficiente sunt 2-3 mese modeste pe zi, fără gustări, decât multe mese servite la intervale mici de timp.

O altă regulă importantă este să mănânci până când dispare senzația de foame. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să termini tot din farfurie.

• Bea suficientă apă

În lipsa unei cantități adecvate de apă, corpul nu poate funcționa optim. Apa este foarte importantă pentru a avea un metabolism activ.

Citește și: Află ce tip de metabolism ai și ce trebuie să faci pentru a-ți păstra greutatea corporală

Un studiu a arătat că dacă la cantitatea consumată zilnic se adaugă încă 1,5 litri de apă, acest lucru poate reduce greutatea și indexul de masă corporală. Studiul a fost realizat pe femei supraponderale cu vârsta de 18-23 ani.

• Mănâncă alimente bogate în vitaminele B

Complexul B este important pentru energie și metabolismul grăsimilor. Vitaminele B1, B2 și B6 au implicații semnificative în rata metabilică. Acestea se găsesc în alimente precum:

– banane
– cartofi copți
– ouă
– suc de portocale
– mazăre
– spanac
– cereale integrale

• Antrenează-te

Efortul fizic este fără îndoială un mod natural de a crește rata metabolică. Masa musculară scade pe măsură ce îmbătrânim, de aceea este important să ne menținem în formă până la o vârstă înaintată, prin sport.

Citește și: Dușmanii metabolismului și alimente care ajută la arderea caloriilor

Antrenamentele de rezistență ajută la construirea de masă musculară, iar aceasta are o rată metabolică mai mare decât grăsimea. Acest lucru înseamnă că pentru menținerea masei musculare, corpul cheltuie mai multe calorii.

Surse:

1. Dr. Weil, 4 Foods To Boost Your Metabolism: https://www.drweil.com/blog/health-tips/4-foods-to-boost-your-metabolism/

2. Rachel Nall, Daniel Bubnis, How to increase your metabolism, Medical News Today: https://www.healthline.com/nutrition/10-ways-to-boost-metabolism#section11

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.