Reduceți 300 de CALORII pe zi: veți SLĂBIși veți avea un risc mai mic de boli METABOLICE și CARDIOVASCULARE

Restricția calorică ajută nu doar la scăderea greutății corporale, ci și a colesterolului și a inflamațiilor. Studiile pe animale au demonstrat că ajută inclusiv la creșterea speranței de viață. Reducerea numărului de calorii consumate zilnic cu 10-40% a mărit durata de viață la rozătoare.

Această strategie s-a dovedit a fi utilă și în prevenirea cancerului și a altor boli asociate cu vârsta înaintată. Un studiu recent a testat acest efect și asupra oamenilor. Rezultatele au arătat că la tineri și persoanele de vârstă medie, reducerea drastică a aportului de calorii poate avea un impact semnificativ asupra sănătății lor.

Reduceti 300 de calorii pe zi

Un studiu finanțat de National Institutes of Health și publicat în iulie 2019 în jurnalul Lancet Diabetes & Endocrinology, a inclus 143 de bărbați și femei sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 21 și 50 de ani. Aceștia au fost instruiți să reducă aportul de calorii timp de 2 ani. Mai precis, li s-a permis să mănânce orice vor, dar în cantități mai mici, cu scopul de a obține o reducere de 25% a caloriilor consumate.

În medie, participanții au reușit să scadă consumul total de calorii doar cu 12%, adică în jur de 300 de calorii pe zi. Această cantitate se găsește într-un covrig, câteva chipsuri de ciocolată sau un Frappuccino.

Deși restricția calorică nu a fost foarte mare, grupul a obținut o îmbunătățire a mai multor markeri de sănătate, precum markeri cardiovasculari și metabolici.

Participanții au slăbit și au pierdut grăsime corporală. Nivelul colesterolul s-a ameliorat și tensiunea arterială a scăzut ușor. Au avut de asemenea un control mai bun al zahărului din sânge și un grad mai mic de inflamații.

Grupul de control, format din 75 de persoane sănătoase, care nu au redus aportul de calorii, nu a obținut nici o îmbunătățire a markerilor menționați.

Restricția calorică i-a ajutat pe participanți să piardă circa 7,2 kg în cei 2 ani de studiu. Acest efect a produs de altfel îmbunătățirea markerilor metabolici. Cercetătorii au fost mirați să descopere că doar scăderea în greutate a reușit să producă beneficii atât de mari la nivel metabolic și cardiovascular (reducerea riscului de diabet și boli de inimă).

Rezultatele acestui studiu sugerează că restricția calorică ar putea avea efecte biologice unice asupra căilor de formare a bolilor în corp, susține Williams Kraus, autorul principal al studiului, profesor de medicină și cardiologicbe la Universitatea Duke.

Cercetătorii se așteptau la schimbări, însă nu la o magnitudine atât de mare, mai ales pentru că nu există nici măcar 5 medicamente care să fie folosite în combinație și să provoace o îmbunătățire atât de impresionantă asupra persoanelor bolnave.

Restricția calorică ar putea fi un instrument util pentru îmbunătățirea greutății corporale și a sănătății, însă nu se știe încă dacă aceste beneficii pot însemna o longevitate mai mare și un risc mai mic de boli cronice.

Dr. Frank Hu, șef al departamentului de Nutriție de la Școala de Medicină Harvard, este de părere că unele persoane ar putea avea mai mult succes în reducerea numărului zilnic de calorii consumate dacă ar combina restricția calorică cu alte strategii alimentare, precum dieta Mediteraneană, postul intermitent sau reducerea aportului de carbohidrați.

Participanții nu au modificat aportul de calorii, însă au consumat mai puține alimente bogate în grăsimi și carbohidrați. Totodată, au avut un aport mai mare de micronutrienți, precum vitamina A, vitamina K și magneziu, ceea ce arată o creștere a consumului de fructe și legume. Mai precis, participanții au mâncat mai sănătos: cereale integrale, legume verzi, nuci și leguminoase.

Cumpără de aici suplimente pentru slăbit:
[wcepe_products ids= ‘4569, 7052, 11086, 11091′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Anahad O’Connor, Cutting 300 Calories a Day Shows Health Benefits, New York Times: https://www.nytimes.com/2019/07/16/well/eat/cutting-300-calories-a-day-shows-health-benefits.html?action=click&module=MoreInSection&pgtype=Article&region=Footer&contentCollection=Personal%20Health

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.