Ce este GRĂSIMEA „MARO” și cum ne ajută să SLĂBIM

Grăsimea este de regulă asociată numai cu aspecte negative, mai ales în ceea ce privește dieta și silueta. Însă nu toată grăsimea este la fel, nici în domeniul alimentar, nici în ceea ce privește compoziția alimentară.

Așa cum există grăsimi bune în alimente, tot așa există un tip de grăsime benefică și în organism, de care avem nevoie pentru a slăbi. Oricât de paradoxal ar suna, organismul nostru conține un astfel de tip de grăsime care ajută la arderea grăsimii depozitate în corp.

 

Ce este grăsimea maro

Această grăsime „benefică” se numește grăsime maro. Toți aveți o cantitate mică de țesut adipos maro în corp. Spre deosebire de grăsimea albă, care stochează caloriile și se depune sub formă de grăsime corporală, celulele de grăsime maro pline cu mitocondrii ard energia pentru a produce căldură.

5 lucruri interesante despre grăsimea maro

Multă vreme s-a crezut că doar bebelușii au această grăsime în corpul lor. Abia în anul 2009, cercetătorii au găsit cantități mici de grăsime maro și la adulți. Un aspect și mai interesat pe care l-au descoperit oamenii de știință este acela că persoanele care au un indice de masă corporală mică au cantități mai mari de țesut adipos maro.

Această asociere indică posibilitatea ca grăsimea maro să aibă un rol important în metabolismul uman. Datorită proprietății sale de a arde caloriile, grăsimea maro este explorată de cercetători ca strategie de combatere a obezității.

1. Grăsimea maro este activată de frig

Mulți dintre noi credem că iarna este anotimpul care ne predispune la îngrășare. Din punct de vedere al alimentației, este adevărat că în sezonul rece avem tendința de a mânca mai consistent. Un studiu realizat de National Institutes of Health și publicat în anul 2014 în jurnalul Obesity a arătat că frigul face grăsimea maro mai activă, și ar putea inclusiv favoriza creșterea de noi celule de grăsime maro.

Grăsimea maro ne ajută să ne apărăm temperatura corpului într-un mod confortabil. Acest tip de grăsime îi ajută pe bebeluși (care nu au încă abilitatea de a tremura) să rămână calzi.

La adulții expuși la temperaturi mici, grăsimea maro acționează ca un fel de pătură internă de încălzire, care menține sângele cald pe măsură ce acesta se întoarce înapoi la inimă și creier din extremitățile reci.

2. Este localizată în zone nebănuite din corp

Pe cât de ciudată este acțiunea acestei grăsimi, pe atât de nebănuite sunt locurile în care ea se găsește în corp. Oamenii de știință știu unde o pot găsi, însă ea nu se află totdeauna acolo la toate persoanele.

Cea mai mare parte a grăsimii maro este concentrată în gât și umeri, însă nu toată lumea o are în aceste regiuni, susține Aaron Cypess, unul din autorii studiului care a descoperit grăsimea maro la adulți în anul 2009.

Într-un studiu recent, Cypess și colegii săi au identificat grăsimea maro la nivelul pieptului și de-a lungul coloanei vertebrale la un grup de bărbați tineri sănătoși.

3. Este greu de identificat

Grăsimea maro este nu doar greu de găsit, ci și de studiat, din cauză că celule de grăsime albă și maro sunt deseori amestecate în țesutul adipos.

Doar scanările CT, pot indica unde se află această grăsime în corp, în combinate cu scanările PET, care pot identifica celulele cele mai active din punct de vedere metabolic. Însă realizarea scanărilor PET presupune injectarea persoanelor cu glucoză radioactivă.

Cypess și colegii săi vor să descopere metode mai puțin invazive și mai ieftine de localizare a grăsimii maro și măsurare a activității acestora.

4. Grăsimea maro poate fi „cultivată”

Probabil fiecare persoană are câteva celule de grăsime maro în organism, chiar dacă ea nu poate fi văzută prin scanările de tip PET/CT. Cercetătorii sunt de părere că această grăsime poate fi crescută, în orice corp.

5. Grăsimea maro poate fi activată

La un moment dat, în viitor, oamenii ar putea găsi pastile care pot activa grăsimea maro din corp. Potrivit unui raport publicat în anul 2015 în jurnalul Cell, există un medicament pentru sindromul vezicii hiperactive care ar putea crește activitatea grăsimii maro.

Medicamentul se numește Mirabegron. Acesta stimulează anumiți receptori care determină musculatura netedă din vezică să se relaxeze. Acești receptori sunt de asemenea prezenți pe celulele de grăsime albă și maro.

Medicamentele care ard grăsimea brună ar putea fi utile în tratarea bolii ficatului gras, o acumulare de celule grase în ficat care afectează 25% din populația Statelor Unite ale Americii.

Articol tradus din: Anne Harding, What Is Brown Fat? 5 Fascinating Facts, Live Science: https://www.livescience.com/49652-what-is-brown-fat-facts.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.