CAFEAUA – o ARMĂ secretă împotriva OBEZITĂȚII și DIABETULUI (studiu recent)

Ar putea fi cafeaua secretul scăderii în greutate? Este o întrebare pe care o aduc în atenție rezultatele un studiu recent, apărut în iunie 2019 în jurnalul Scientific Reports.

Oamenii de știință de la Universitatea din Nottingham au descoperit că consumul unei căni de cafea produce o stimulare a „grăsimii maro” – care ar putea fi cheia combaterii obezității și a diabetului.

Cafeaua combate obezitatea si diabetul

Este un studiu de pionierat, realizat cu scopul de a identifica anumite componente care ar putea avea un efect direct asupra funcției grăsimii maro.

Acest tip de grăsime are un rol determinant în ceea ce privește viteza cu care corpul arde caloriile pentru energie.

Ce este grăsimea maro?

Organismul oamenilor și al mamiferelor conține două tipuri de grăsime: grăsime albă și grăsime maro.

Grăsimea albă este rezultatul stocării excesului de calorii, în timp ce grăsimea maro ajută la arderea grăsimii din corp, întrucât principala ei funcție este generarea de căldură corporală pentru arderea caloriilor

Grăsimea maro funcționează diferit față de alte tipuri de grăsimi din corp. Ea produce căldură prin arderea zahărului și grăsimii, deseori ca răspuns la frig.

Persoanele cu un indice de masă corporală mic au de regulă o cantitate mai mare de țesut adipos maro.

Creșterea activității acestui tip de grăsime ar putea îmbunătăți controlul zahărului din sânge și a lipidelor din sânge.

Iar arderea excesului de calorii ar putea ajuta la pierderea în greutate, susține profesorul Michael Symonds de la Școala de Medicină din cadrul Universității din Nottingham, co-autor al studiului de față.

Până în prezent, nimeni nu a găsit o cale acceptabilă de a stimula activitatea acestui tip de grăsime din corp la oameni.

Acesta este așadar primul studiu uman care arată că un aliment banal, precum cafeaua, ar putea avea un efect direct asupra funcției țesutului adipos maro din corp.

Rezultatele favorabile obținute în urma acestei cercetări au implicații importante, dat fiind că obezitatea reprezintă astăzi o problemă de sănătate îngrijorătoare la nivel mondial. Totodată, societatea modernă se confruntă cu o epidemie de diabet.

Cafeaua activează grăsimea maro din corp

Echipa de cercetători a început cu o serie de studii pe celule stem pentru a vedea în cel fel cafeina poate stimula grăsimea maro.

După ce au descoperit doza optimă, au mutat studiile pe oameni pentru a vedea dacă pot obține rezultatele asemănătoare.

Cercetătorii au folosit o tehnică non-invazivă pentru a localiza rezervele de grăsime maro din corp și evalua capacitatea acesteia de a produce căldură.

Aceștia știau din studii anterioare că grăsimea maro este în mod special localizată în regiunea gâtului, astfel că au putut studia o persoană imediat după ce aceasta a băut o cană de cafea, pentru a vedea dacă grăsimea maro a devenit mai fierbinte.

Rezultatele au fost pozitive. Autorii mai trebuie însă să se asigure dacă cofeina este ingredientul din cafea care activează grăsimea maro, sau alt component.

Momentan, cercetătorii testează suplimentele cu cafeină pentru a vedea că acestea produc efecte similare.

Studiile viitoare vor arăta care component din cafea este responsabil pentru stimularea grăsimii maro, acesta putând fi apoi folosit ca o parte importantă a regimului de gestionare a greutății corporale sau a programului de reglare a glucozei pentru prevenirea diabetului.

Sursă: University of Nottingham. „Could coffee be the secret to fighting obesity?” ScienceDaily. ScienceDaily, 24 June 2019: www.sciencedaily.com/releases/2019/06/190624111622.htm

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.