Femeile care dorm noaptea cu TELEVIZORUL DESCHIS au un risc mai mare de a se ÎNGRĂȘA

Un studiu apărut în 2019 a arătat că lumina televizorului sau altă lumină în cameră în timpul somnului ar putea fi un factor de risc pentru creșterea în greutate sau dezvoltarea obezității.

Știm din studiile anterioare că statul în fața televizorului – o formă „modernă” de sedentarism, și dietele bogate în calorii – cresc predispoziția la îngrășare. Însă ce legătură poate avea lumina emisă de televizor sau de alte dispozitive electrice cu greutatea corporală?

Femeile care dorm cu televizorul aprins

Cercetătorii de la National Institutes of Health au publicat în iunie 2019, în JAMA Internal Medicine, rezultatele unui studiu realizat pe acest subiect. Este primul studiu care a studiat importanța expunerii corpului la lumina artificială în timpul somnului de noapte în ceea ce privește creșterea în greutate la femei.

Rezultatele sugerează că stingerea tuturor ecranelor și asigurarea unui întuneric deplin în cameră înainte de culcare le-ar putea feri pe femei de obezitate.

Lumina televizorul crește riscul de obezitate

Echipa de cercetători au analizat datele din chestionarele completate de 43.722 de femei participante la „Sister Study”, un studiu de cohortă care a examinat factori de risc pentru cancerul mamar și alte boli.

Participantele aveau vârsta cuprinsă între 35 și 74 de ani, fără un istoric de cancer sau boli cardiovasculare. Femeile nu lucrau în ture de noapte, nu dormeau în timpul zilei, și nici nu erau însărcinate la începutul studiului.

Chestionarele cuprindeau și întrebări legate de expunerea la lumină în timpul somnului: nici un fel de lumină, o lumină mică, lumină provenită din afara camerei sau lumina televizorului din cameră.

Cercetătorii au măsurat înălțimea, greutatea corporală, circumferința taliei și a șoldurilor, și indicele de masă corporală la începutul studiului și după 5 ani, în baza informațiilor raportate de participante. În baza informațiilor din aceste chestionare, autorii au studiat riscul de creștere în greutate și obezitate la femeile expuse la lumina artificială în timpul nopții sau la nici un fel de lumină.

Rezultatele au variat, în funcție de nivelul de lumină artificială. De exemplu, expunerea la o lumină slabă nu a fost asociată cu creșterea în greutate, iar expunerea la o lumină din afara camerei a fost asociată cu o creștere modestă a greutății corporale.

Însă femeile care au dormit cu televizorul aprins sau altă lumină aprinsă au avut un risc cu 17% mai mare de a se îngrășa cu 5 kg sau mai mult pe parcursul studiului.

Luminile artificiale nocturne perturbă hormonul somnului și ritmurile circardiene

Deși știau că lipsa de somn în sine afectează greutatea corporală și poate duce la obezitate, cercetătorii au căutat să explice cum anume influențează lumina artificială somnul și greutatea corporală.

Dr. Chandra Jackson, coautor al acestui studiu susține că multe din persoanele care trăiesc în mediul urban sunt mai expuse la lumină în timpul nopții, iar acest lucru ar trebui investigat. Luminile de pe stradă, neoanele pancartelor magazinelor, reclamele ecranelor stradale sunt surse de lumină care suprimă melatonina – hormonul somnului și ciclul natural lumină-întuneric de 24 de ore al ritmurilor circadiene.

Oamenii sunt adaptați genetic la un mediu natural care oferă lumină din partea soarelui în timpul zilei și întuneric în timpul nopții. Iar expunerea la lumina artificială pe timp de noapte poate altera hormonii și alte procese biologice, crescând riscul unor probleme de sănătate precum obezitatea, spune dr. Jackson.

Cumpără de aici suplimente pentru slăbit:
[wcepe_products ids= ‘4569, 7052, 11086, 11091′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: NIH/National Institute of Environmental Health Sciences. “Sleeping with artificial light at night associated with weight gain in women.” ScienceDaily. ScienceDaily, 10 June 2019: www.sciencedaily.com/releases/2019/06/190610130121.htm

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.