9 AFECȚIUNI sau MEDICAMENTE care provoacă CREȘTEREA în GREUTATE

Vina excesului ponderal nu este întotdeauna a noastră. Pe lângă dietă și stil de viață – există și alți factori, mai greu modificabili, care pot determina creșterea în greutate.

Există cel puțin 9 motive medicale care ne pot face să ne îngrășăm, și pe care nu le putem controla 100%, potrivit National Health Service.

Afectiuni care provoaca cresterea in greutate

9 cauze medicale ale creșterii în greutate

În cele mai multe cazuri, oamenii se îngrașă din cauză că consumă mai multe calorii decât arde corpul lor prin metabolism și mișcare fizică.

Există însă și situații când creșterea în greutate se datorează unei probleme de sănătate. Vă prezentăm în continuare 9 afecțiuni care pot determina acumularea de kilograme în plus.

1. Hipotiroidismul

Mulți au auzit că tiroida este responsabilă pentru fluctuațiile greutății corporale. De ce? Pentru că această glandă controlează metabolismul, energia și multe alte funcții din corp.

Însă nu toate bolile tiroidiene pot fi învinuite în acest sens. O persoană poate începe să se îngrașe atunci când suferă de hipotiroidism. Această afecțiune arată o glandă tiroidă lentă, care nu funcționează la rata optimă.

Mai precis, hipotiroidia apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni – care au un rol central în reglarea metabolismului.

În lipsa unei cantități suficiente de hormoni tiroidieni, metabolismul încetinește. De altfel, majoritatea funcțiilor corpului devin mai lente ca urmare a acestui deficit de hormoni. Astfel se explică de ce multe femei cu hipotiroidism se îngrașă.

Hipotiroidismul poate afecta orice persoană, de orice vârstă, însă cel mai des este văzută la femeile în vârstă. Boala se tratează de obicei cu levotiroxină – tablete care înlocuiesc hormonii lipsă din corp.

2. Medicamentele pentru diabet

Îngrășarea poate fi un efect secundar al medicamentelor antidiabetice. Mai precis, persoanele care iau insulină pentru gestionarea diabetului pot constata o creștere în greutate.

Insulina ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. Cei care suferă de diabet de mulți ani au tendința de a mânca mai mult decât au nevoie pentru a preveni hipoglicemia.

Gustările excesive, care au scopul de a preveni scăderea zahărului din sânge, contribuie la un aport caloric excesiv și la surplus ponderal.

3. Tratamentul cu steroizi

Cunoscuți și sub numele de „corticosteroizi”, steroizii au o structură asemănătoare hormonilor produși în mod natural de glandele suprarenale. Aceste medicamente sunt utilizate pentru tratarea unui număr mare de afecțiuni; dermatologice, oftalmologice, reumatologice, pulmonare, hematologice, gastrointestinale.

Administrați pe termen lung, steroizii suprimă imunitatea și cresc riscul de infecții. Totodată, tratamentul îndelungat poate duce la obezitate, hipertensiune arterială, diabet sau osteoporoză.

Steroizii afectează zonele din creier care controlează senzația de foame și sațietate. Unele persoane pot simți foame și o creștere a apetitului în urma administrării acestor medicamente, fapt care duce la surplus ponderal. Cu cât mai mare este doza de steroizi, și cu cât mai mult timp se administrează, cu atât mai mare poate fi creșterea în greutate.

Pentru prevenirea îngrășării, persoanele sub tratament cu steroizi trebuie să fie atente să nu mănânce mai mult decât în mod normal.

4. Sindromul Cushing

Această boală este destul de rară. Afectează doar una din 50.000 de persoane. Este cauzată de o creștere a nivelului de cortizol. Poate să apară ca efect secundar al administrării prelungite de steroizi (sindromul Cushing iatrogen). sau ca urmare a unei tumori (sindromul Cushing endogen).

Persoanele cu această afecțiune pot constata o creșterea o îngrășare la nivelul feței, stomacului și pieptului. Cortizolul este responsabil pentru această redistribuire a grăsimii în aceste zone ale corpului.

5. Îmbătrânirea

Bătrânețea nu este o boală. Însă vârsta înaintată este un factor de risc pentru numeroase probleme de sănătate, inclusiv pentru apariția supraponderalității.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, începem să pierdem cantități modeste de masă musculară, din cauza lipsei de mișcare. Mușchii au un rol important în arderea caloriilor, de aceea scăderea masei musculare poate însemna arderea unui număr mai mic de calorii.

Persoanele care mănâncă și beau la fel ca înainte, dar practică mai puțină mișcare fizică, au șanse mari să se îngrașe.

6. Stresul, anxietatea, depresia

Fiecare persoană reacționează la stres în mod diferit. Unii se pot îngrășa, alții pot slăbi. Mulți ajung să folosească mâncarea ca o metodă de adaptare la stres sau la situația grea în care se află. Astfel întră într-un cerc vicios: îngrășarea din cauza depresiei poate agrava depresia, ceea ce poate duce la o creștere și mai mare în greutate.

Persoanele care mănâncă „emoțional” trebuie să găsească alte forme de distragere a atenție, precum un hobby sau un sport, plimbări, băi relaxante, cititul, rugăciunea.

7. Oboseala

Da, fără îndoială, oboseala duce la mâncatul compulsiv. Studiile au arătat că persoanele care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte sunt mai predispuse la supraponderalitate decât cei care dorm 9 ore sau mai mult.

Lipsa de somn reduce nivelurile de leptină, un hormon care semnalizează sațietatea, și crește nivelurile de grelină – hormonul care stimulează foamea.

Dacă vă simțiți mereu obosit, există riscul să vă îndreptați mai des spre acele gustări hipercalorice pentru a vă menține nivelul de energie necesar.

8. Retenția de lichide în corp

Cunoscută și sub numele de „edem”, retenția de lichide duce la umflarea anumitor zone din corp. Această creștere a greutății provine însă din acumularea de lichide în corp și nu din mâncare.

Retenția de lichide se poate datora statului prelungit în picioare sau perioadei menstruale. Umflarea poate să apar la nivelul gleznelor sau a burții.

Dacă aveți picioare umflate în timpul zilei, urinați des noaptea și simțiți că vă sufocați, trebuie să mergeți la medic de urgență, deoarece acest tip de retenție de lichide poate indica probleme cardiace sau renale.

9. Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) afectează modul de funcționare a ovarelor. Femeile afectate acuză menstruații neregulate, probleme de fertilitate, creșterea în greutate. Cauza nu este pe deplin cunoscută, însă se presupune că de vină ar fi excesul de insulină și testosteron.

Pacientele cu SOP se îngrașă de regulă în talie. Cu cât mai multă greutate se acumulează, cu atât mai multă insulină va produce corpul, care poate duce în continuare la creșterea în greutate.

Se recomandă pierderea în greutate prin modificarea dietei și practicarea de mișcare fizică regulată.

Cumpără de aici suplimente pentru slăbit:
[wcepe_products ids= ‘4569, 7052, 11086, 11091′ button=’Cumpără aici’]

Surse:

1. National Health Service, Nine medical reasons for putting on weight: https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/nine-medical-reasons-for-putting-on-weight/
2. Dr. Niță Ilinca, Medicamentele corticosteroide, Romedic.ro: https://medicamente.romedic.ro/info/medicamentele-corticosteroide
3. Ștefan Săndulache, Tratamentul cu corticosteroizi: indicații și efecte adverse, Newsmed.ro: https://newsmed.ro/tratamentul-cu-corticosteroizi-indicatii-si-efecte-adverse/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.