13 alimente SĂRACE în CALORII dar surprinzător de SĂȚIOASE

Cea mai mare provocare pentru cei care vor să slăbească este să reducă aportul de calorii. De ce? Pentru că multe din alimentele hipocalorice pot cauza o senzație acută de foame între mese, crescând astfel riscul de îmbuibare sau abandonare a dietei de slăbit.

Vestea bună este că există și alimente care au un conținut caloric redus și totodată țin saț. Cei de la Healthline au întocmit o listă de 13 alimente hipocalorice care sunt extrem de hrănitoare și sățioase.

Alimente sarace in calorii dar satioase

1. Ovăzul

Această cereală este recomandată în numeroase diete sănătoase de slăbit. Pe lângă faptul că nu crește aportul de calorii, ovăzul este bogat în fibre și proteine care mențin sațietatea pe perioade mai mari de timp (4 ore).

40 g de ovăz uscat conțin doar 148 de calorii și doze bune de proteine (5.5 g) și fibre (3.8 g). Acești doi nutrienți au un impact pozitiv asupra apetitului și a foamei.

Un studiu pe 48 de persoane a demonstrat că ovăzul mărește senzația de sațietate și reduce foamea și consumul de calorii la următoarea masă.

2. Iaurtul grecesc

Iaurtul este util în orice cură de slăbire datorită conținutului bogat în proteine, care nu numai că satură, dar totodată stimulează arderea caloriilor. Pentru a descompune proteinele stomacul arde mai multe calorii.

Un pahar de iaurt grecesc de 150 de grame conține circa 130 de calorii și 11 g de proteine.

Un studiu pe 20 de femei a arătat că gustările bogate în proteine precum iaurtul afectează pozitiv apetitul comparativ cu alte gustări nesănătoase, bogate în grăsimi saturate.

Iaurtul a redus nu numai foamea ci și aportul de calorii (cu 100) la cină, comparativ cu alte gustări precum ciocolata și biscuiții.

3. Supele

La prima vedere, supele și ciorbele nu par deloc un preparat care pot sătura, din cauza că au o consistență lichidă. Studiile au arătat însă contrariul, și anume că supele pot fi chiar mai sățioase decât multe alimente solide.

Care este secretul supelor? Cercetările au arătat că supele încetinesc golirea stomacului și susțin sațietatea mai mult timp decât mesele solide.

De asemenea, consumul unei supe înainte de al doilea fel reduce aportul total de calorii la masa de prânz cu 20%.

Supele-cremă sunt mai consistente și mai sățioase, dar au totodată un conținut mai mare de calorii. Optați mai bine pentru ciorbele acre.

4. Fructele de pădure

Căpșunile, afinele, zmeura și coacăzele sunt foarte bogate în antioxidanți, vitamine și minerale, dar conțin și foarte multe fibre – substanțe care ajută la reducerea foamei și pierderea în greutate. 148 g de afine conțin doar 84 de calorii și 3.6 g de fibre.

Pectina este unul din tipurile de fibre regăsite în mere și în fructele de pădure care încetinesc rata de golire a stomacului și măresc senzația de sațietate, potrivit studiilor pe oameni și animale.

Un studiu a arătat că o gustare de amiază pe bază de afine (65 de calorii) a redus numărul de calorii consumate mai târziu în acea zi.

5. Ouăle

Ouăle sunt incluse în aproape toate dietele de slăbit, datorită conținutului bogat în proteine și sărac în calorii. Un ou are circa 72 de calorii, 6 g de proteine și mulți alți nutrienți valoroși (inclusiv antioxidanți).

Cercetările susțin că ouăle consumate la prima masă a zilei reduc nivelul de grelină (hormonul foamei) și gustările din timpul zilei. Un studiu pe 30 de femei a arătat că cele care au mâncat ouă la micul dejun în locul unui covrig au avut o senzație mai mare de sațietate și au consuma cu 105 mai puține calorii în acea zi.

6. Popcornul

8 g de popcorn conțin doar 31 de calorii și până la 5% din cantitatea zilnică necesară de fibre. Fibrele încetinesc procesele digestive și promovează plenitudinea stomacală, și totodată ajută la stabilizarea nivelurilor de zahăr din sânge, împiedicând astfel foamea și poftele alimentare.

Un studiu a arătat că persoanele care au consumat 100 de calorii din popcorn s-au simțit mai sătui decât cei care au consumat 150 de calorii din chipsuri de cartofi.

Aceste rezultate sunt valabile pentru popcornul preparat fără grăsimi nesănătoase, arome artificiale, sare sau zahăr, care cresc conținutul caloric.

7. Semințele de chia

Aceste semințe sunt extrem de bogate în proteine și fibre. 28 g de semințe de chia oferă 4.4 g de proteine, 10.6 g de fibre și 137 de calorii.

Conțin îndeosebi fibre solubile, care absorb lichidele și se umflă în stomac, dând o senzație de sațietate. Consumul a 1-2 porții de semințe de chia pe zi poate reduce apetitul și poftele alimentare.

Senzația de sațietate crește și mai mult dacă semințele de chia sunt consumate cu iaurt.

8. Pește

Peștele ne oferă proteine și grăsimi de calitate. 85 g de cod conțin 15 g de proteine și mai puțin de 70 de calorii. Proteinele din pește reduc nivelul hormonilor care controlează apetitul și foamea. Comparativ cu proteinele din alte tipuri de carne, precum carnea de pui și carnea de vită, proteinele din pește au avut cel mai mare impact asupra senzației de foame.

9. Brânza de vaci

Datorită conținutului bogat în proteine, brânza de vaci poate fi o gustare excelentă într-o cură de slăbire. 226 g de brânză de vaci degresată conține 28 g de proteine și doar 163 de calorii. Brânza de vaci are același grad de sațietate ca și ouăle.

10. Cartofii

Un cartof mediu conține doar 161 de calorii, 4 g de proteine și 4 g fibre. Cartofii fierți s-au dovedit mult mai sățioși decât multe alte alimente într-un studiu.

Efectul de sațietate provocat de cartofi s-ar putea datora compuși (inhibitori de protează) care reduc apetitul și consumul de alimente. Aceste efecte sunt valabile doar pentru cartofii gătiți sănătoși (nu și pentru cartofii prăjiți sau chipsurile de cartofi).

11. Carnea slabă

Carnea slabă reduce nevoia de a consuma alte alimente între mese. Carnea de pui și de curcan sunt sărace în calorii și bogate în proteine.

V-ați întrebat vreodată de ce pieptul de pui este atât de mult folosit în curele de slăbire? Deoarece vine cu un aport bogat în proteine și redus în calorii. 112 g de piept de pui gătit conține 185 de calorii și 35 g de proteine.

12. Leguminoasele

Fasolea, năutul, lintea, mazărea, soia – toate sunt bogate în fibre și proteine. 198 g de linte gătite conțin 230 de calorii, 15.6 g de fibre și aproape 18 g de proteine.

Numeroase studii au demonstrat că leguminoasele au un efect puternic asupra apetitului. 43 de bărbați tineri care au consumat o masă bogată în proteine din fasole și mazăre au avut o senzație de sațietate și plenitudine mai mare decât atunci când au consumat o masă cu proteine din carne de porc sau de vițel.

13. Pepenele

Ultimul aliment din listă este cu siguranță cel mai savuros. 152 g de pepene conține 46 de calorii și o pleiadă de vitamine (A, C) și micronutrienți.

Alimentele bogate în apă și sărace în calorii precum pepenele au efecte similare asupra sațietății precum alimentele bogate în calorii, doar că primele ajută la scăderea în greutate.

Un studiu pe 49 de femei a arătat că înlocuirea fursecurilor din ovăz cu un număr egal de calorii din fructe a redus semnificativ aportul de calorii și greutate corporală.

Cumpără de aici suplimente pentru slăbit:

Sursă: Rachael Link, 13 Low-Calorie Foods That Are Surprisingly Filling, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/low-calorie-foods

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Loading...

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.