Cum ne ajută CICOAREA să slăbim: consumată în timpul mesei, reduce hormonul FOAMEI și crește hormonul SAȚIETĂȚII
Utilizarea cicorii în curele de slăbire și tratamentele anti-obezitate este susțină de studii științifice.
Numeroși fitoterapeuți au scris despre eficiența sa împotriva îngrășării. Unul dintre ei este academicianul Ovidiu Bojor.
Cicoarea este foarte versatilă în ceea ce privește acțiunea sa asupra greutății corporale. Dacă este consumată înainte de masă, produce o stimulare a apetitului, datorită efectului de stimulare a secreției de sucuri gastrice.
Dacă este administrată după masă, are un efect puternic de inhibare a poftei de mâncare. Acest lucru se explică prin faptul că în timpul mesei, cicoarea împiedică secreția de grelină – cunoscută sub numele de „hormonul foamei”, crescând totodată producția leptinei – „hormonul sațietății”.
Datorită acestor proprietăți, cicoarea este foarte eficientă în menținerea greutății corporale și în pierderea în greutate.
Planta în sine nu garantează că vom slăbi de la sine. Dar ea are un rol extrem de important într-o cură de slăbire deoarece ne ajută să ținem sub control poftele exagerate de a mânca, inclusiv atunci când nu ne este foame.
Astfel se poate slăbi natural, gradual, fără extreme și regimuri drastice care ne pot afecta sănătatea inimii, sau pot perturba funcțiile sistemului hormonal și nervos.
Datorită conținutului bogat în fibre (îndeosebi inulină, o fibră prebiotică), cicoarea susține sănătatea sistemului digestiv și reduce constipația.
_______________________________________________________________________________________________________
Moduri de administrare
Cicoarea se poate administra sub formă de infuzie sau capsule cu extract de cicoare. Este absolut necesar să se consume în timpul mesei.
În cazul capsulelor, se iau câte 1-2 capsule o dată, cu un pahar de apă. Doza poate ajunge la 12 capsule pe zi, fără ca acestea să producă efecte secundare.
Terapeuta Maria Treben recomandă ceaiul de cicoare împotriva obezității. Se folosește 1 linguriță de plantă (flori și tulpini) la 1 cană cu apă clocotită. Se lasă 30 de secunde, apoi se strecoară. Se beau câte 2 căni de ceai pe zi, cu înghițituri mici.
_______________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Formula As, Plantele toamnei: CICOAREA: http://www.formula-as.ro/2011/987/medicina-naturii-44/plantele-toamnei-cicoarea-14227\
2. Maria Treben, Obezitate, Plante Medicinale din Grădina Domnului, Editura Hungalibri, p. 91