Sfânta Muceniţă Tatiana de la Craiova – Viaţa şi Patimile

Poporul român se bucură de prezenţa a multor moaşte de sfinţi strămutate prin pronie dumnezeiască din alte părţi ale lumii la noi în ţară. Sfânta Muceniţă Tatiana este una din multele sfinte femei tinere care au pătimit pentru Hristos. O parte din cinstitele sale moaşte odihnesc în racla de la Catedrala Mitropolitană din Craiova.

Datorită vieţii şi jertfei ei minunate, Sfânta Tatiana a fost aşezată în rândul diaconiţelor în Biserica de la Roma. Prăznuirea ei se face în fiecare an, la data de 12 ianuarie.

Viaţa Sfintei Tatiana de la Craiova

Sfânta Muceniţă Tatiana s-a născut în Roma veche, şi a trăit pe vremea împăratului Alexandru Sever (un copil de 16 ani). Părinţii ei erau creştini şi au educat-o pe Tatiana de mică în credinţa şi dragostea de Dumnezeu. Tânăra fată petrecea în feciore şi curăţie trupească, făcându-se în taina inimii ei mireasa celui mai frumos mire, Hristos. Dar fiindcă a refuzat să se căsătorească, a pătimit moarte mucenicească.

Împăratul Alexandru Sever era născut din mamă creştină, de aceea el nu era un prigonitor al celor care mărturiseau credinţa în Iisus Hristos. Însă din cauză că împăratul era un copil, eparhii lui preluaseră conducerea cetăţii şi chinuiau mult pe creştini.

În vremea aceea au prins-o şi sfânta Tataiana şi au adus-o în capiştea idolilor, silind-o să se închine zeului Apolo. Dar ea rugându-se lui Hristos, cutremur mare s-a făcut în acel loc şi o parte din templu s-a prăbuşit împreună cu idolul, mulţi necedincioşi fiind zdrobiţi sub pietre. Când idolul cel mare s-a dărâmat, diavolul care locuia în acel templu a scos un răcnet mare de tânguire, fugind de acolo prin văzduh, mulţi înfricoşându-se la vederea lui.

Dar păgânii nu s-au înduplecat de aceasta, ci cu şi mai multă mânie s-au pornit asupra ei. Au chinuit-o prin bătăi cumplite, apoi i-au scos ochii cu undiţele. Sfânta muceniţă răbda în tot acest timp ca o stană de piatră, pe când chinuitorii sufereau dureri mai mari decât ea pentru că îngerii lui Dumnezeu care o păzeau pe Tatiana îi băteau şi pe unii chiar îi omorau.

În altă zi au adus-o pe tânără în templul zeiţei Artemis pentru a-i aduce jerte. Dar când muceniţa a păşit în acel loc, un foc mare a cuprins zidurile şi fulgere din cer au coborât la rugăciunea ei. Ziua era chinuită, iar noaptea era mângâiată de lumina îngerilor, care se rugau şi cântau împreună cu ea. Când o scoteau la judecată, ea se arăta mai frumoasă şi mai luminoasă decât înainte de bătăi.

Sfânta muceniţă Tatiana a stat dreaptă în credinţă suferind multe chinuri ale tiranilor păgâni: tăierea sânilor, smulgerea părului, aruncarea în foc şi la fiare, spânzurare, biciuire, bătăi cu toiege, şi la urmă tăierea capului.

Sfânta Muceniţă Tatiana a primit mucenicia la numai 15 ani, alături de tatăl ei, care la rândului lui a mărturisit credinţa în Dumnezeu. Capul sfintei Tatiana se află astăzi în Mitropolia de la Craiova, alături de alte sfinte moaşte ale Sfântului Ierarh Nifon şi ale Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vah.

Credincioşii o pot cinsti pe Sfânta Muceniţă Tatiana citindu-i Acatistul şi pot lua vindecare în boli şi necazuri închinându-se sfintelor sale moaşte de la Craiova.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *

DESCARCĂ APLICAȚIA Android app on Google Play