Sfânta Maria Egipteanca – femeia care a umblat deasupra apelor

Sfânta Maria Egipteanca este una din cele mai puternice figuri de sfinţi care prin schimbarea vieţii lor păcătoase ne dau nouă pildă de înnoire sufletească şi biruinţă asupra patimilor. 

Această minunată femeie s-a născut în Egipt şi a trăit în a doua jumătate a secolului al IV-lea.

Sfanta Maria Egipteanca

Sfanta Maria Egipteanca: Libraria Cartilor Bisericesti

Contrastul eforturilor sale de a se ridica din mocirla păcatului la sfinţenie este foarte mare în raport cu nevoinţa altor sfinţi care au început urcuşul duhovnicesc din copilărie.

Trăia în desfrânare din tinerețe

Iubind plăcerea trupească din fragedă tinereţe, la numai 12 ani Maria Egipteanca îşi părăseşte părinţii şi fuge în Alexandria, unde petrece ca o desfrânată. Atingând floarea tinereţii, sufletul ei este cuprins şi mai mult de o nevoie demonică de a-şi satisface pornirile trupeşti.

Dar pe măsură ce înainta în această lucrare pătimaşă, săvârşirea păcatului desfrânării nu îi mai aducea deloc satisfacţie, ci îi pricinuia tot mai multă sete, ca o rană în trup şi suflet. De aceea nici nu primea bani de la bărbaţii cu care se însoţea, ci mai degrabă prefera să toarcă in sau să cerşească pentru a supravieţui.

Călătoria la Ierusalim

Dar pentru că acolo unde se află păcat mare, Dumnezeu revarsă şi har din belşug pentru tămăduirea rănilor şi îndreptarea făpturilor Sale, se iveşte sfintei prilejul de a merge în Ierusalim. Într-o zi, ea vede la marginea mării un vapor cu un grup de bărbaţi care se pregăteau să meargă la Praznicul Sfintei Cruci de la Ierusalim.

Oprită de o forță nevăzută să intre în biserică

Sub pretextul de a se închina şi ea Sfintei Cruci a Mântuitorului, Maria decide să facă această călătorie pentru a-i seduce pe toţi tinerii de pe vas şi a se distra cu ei. Când însă călătoria se sfârşeşte şi toţi aleargă la biserica unde se afla Sfânta Cruce, Maria doreşte să vadă şi ea Sfânta Cruce.

Dar apropiindu-se de uşile bisericii la un loc cu norodul, o forţă mare o împiedica. În zadar se ostenea ea să intre, pentru că atunci când piciorul ei se atingea de pragul cel sfânt al bisericii, o oaste nevăzută îi oprea intrarea, aruncând-o mereu în pridvor.

Promisiunea către Maica Domnului

Căzând în deznădăjduire şi ruşine, sfintei i se deschid ochii inimii şi cunoaşte cu duhul pricina pentru care nu putea să vadă şi ea lemnul cel de viaţă făcător al Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul. Ea îşi vede păcatul şi simte cu toată fiinţa întinăciunea vieţii sale, şi începe a plânge cu lacrimi mari.

Şi suspindând din adâncul inimii, vede pe perete icoana Presfintei Născătoarei de Dumnezeu. Mergând să se roage ei cu mare tânguire, promite să-şi schimbe viaţa:

Fii mie chezăşuitoare către Cel ce s-a născut din tine, că de acum nu-mi voi mai spurca trupul nici cu un fel de păcat; ci după ce voi vedea Lemnul cel Sfânt al Crucii Fiului tău, mă voi lepăda cu totul de lume şi mă voi duce oriunde mă vei povăţui tu.”

Zicând acestea, o râvnă dumnezeiască de credinţă şi nădejde îi cuprinde sufletul, şi pornindu-se din nou către locul de intrare, sfânta reuşeşte să treacă de cealaltă parte a uşilor cu multă uşurinţă. Şi închinându-se cu multă umilinţă la Crucea lui Iisus Hristos şi sărutând-o cu dragoste, sfânta cunoaşte tainele de mântuire ale lui Dumnezeu.

Întorcându-se la icoana Maicii Domnului, aude glas de la aceasta să treacă Iordanul pentru a-şi îndeplini promisiunea, spunându-i că multă odihnă va afla făcând aşa.

Alergarea spre pustia Iordanului

Primind această povaţă ca din mâna lui Dumnezeu, sfânta aleargă cu bucurie către pustia Iordanului, cumpărând 3 pâini, care aveau să-i fie acesteia hrană pentru 47 de ani de pustnicie. Aici sfânta se luptă cu fiarele sălbatice ale patimilor trupeşti şi cu amintirea dorinţelor nebuneşti.

Şi de fiecare dată când poftele o îndemnau să se întoarcă în Egipt, sfânta cădea la pământ şi nu se ridica până când nu simţea ispita îndepărtându-se de la ea, priveghind astfel asupra tentaţiilor în rugăciune zi şi noapte.

După 47 de ani de singurătate, fără hrană, apă şi haine, curpinsă de arşiţa trupească şi sufletească, sfânta se învrednicşte de mari daruri de la Dumnezeu.

Spre sfârşitul vieţii sale, ea este descoperită de Sfântul Zosima, un preot călugăr care se ruga Domnului să-i descopere un sfânt mai sporit decât el. Aflând-o în pustie, sfântul cade la picioarele ei şi o roagă să-i povestească viaţa ei.

Dar ea având darul înainte vederii şi cunoscând că venirea lui prevesteşte mutarea ei din viaţă, îl roagă să vină anul următor, în Joia Mare, la apusul soarelui, pentru a o împărtăşi cu Sfintele Tainele ale lui Hristos.

Când s-a împlinit vremea întâlnirii lor, părintele Zosima aleargă în pustie la locul stabilit, dar o găseşte pe sfântă de cealaltă parte a râului. Atunci ea se ridică pe deasupra apelor, şi trece Iordanul, sprijinită fiind de harul focului dumnezeiesc care se afla în inima ei. Primeşte de la Zosima prima şi ultima împărtăşanie, cerându-i acestuia să revină din nou peste un an.

Când Zosima se întoarce peste un an, găseşte trupul ei lipsit de viaţă, cu un mesaj scris pe nisip cu numele şi data morţii ei. Sfânta adormise în Domnul imediat după primirea împărtăşaniei, şi trupul ei fusese mutat în mod miraculos.

Dorind să împlinească ultima dorinţă a sfintei, Zosima se grăbeşte să sape un mormânt în nisip pentru ea. Dar obosind, Dumnezeu trimite în ajutorul lui un leu. Întorcându-se cu lacrimi de bucurie la mănăstire, Zosima povesteşte tuturor uimitoarea viaţă a sfintei Maria Egipteanca.

Maria Egipteanca este prototipul pustnicului autentic, prăznuită în Biserica Ortodoxă la data de 1 aprilie, iar povestea extraordinară a vieţii ei este relatată în Denia din săptămâna a V-a din Postul ce Mare al Sfintelor Paşti, când se citeşte din nou Canonul Sfântului Andrei Criteanul.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

  1. o rugam sa adreseze rugaciuni Bunului Dumnezeu pentru noi toti pacatosii Sai robi.AMIN.-

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.