Femeia samarineancă – Sfânta Muceniţă Fotini (26 februarie)

Pe 26 februarie, Biserica Ortodoxă o prăznuieşte pe Sfânta Muceniţă Fotini, femeia samarineancă din Evanghelia lui Ioan, cea care a vorbit cu Mântuitorul Iisus la fântânta lui Iacov şi a crezut în El.

Mulţi iubesc pilda Femeii samarinence, dar puţini ştiu continuarea poveştii cu femeia convertită ulterior la credinţa ortodoxă.

Femeia samarineancă - Sfânta Muceniţă Fotini

Femeia samarineancă – Sfânta Muceniţă Fotini

Viaţa femeii samarinence, după întâlnirea cu Hristos

Despre Sfânta Fotini se spune că ar fi primit Sfântul Botez de la dumnezeieştii apostoli, imediat după Înălţarea la cer a Domnului, împreună cu toţi ceilalţi, la ziua Cincizecimii.

Este socotită prima femeie care răspândeşte credinţa în Iisus Hristos. Ea aleargă cu bucurie în cetate după ce Iisus I se descoperă la fântână şi îi deschide inima şi mintea spre cunoaşterea adevărului.

După moartea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, împăratul Neron al Romei a pornit o prigoană cumplită împotriva creştinilor, vrând să piardă pe toţi ucenicii lor.

Sfânta Fotini se afla la acea vreme în cetatea Cartagina din Africa, împreună cu fiul ei, Iosi. Avea mare îndrăzneală în propovăduirea Evangheliei, întrucât Duhul Sfânt se pogorâse şi asupra ei la Rusalii.

Un alt fiu al Fotinei se numea Victor, şi avea rangul de general în oastea împăratului. Acestuia i s-a poruncit să meargă în Italia şi să prindă pe toţi creştinii de acolo şi să-i omoare. El însă era creştin, şi neascultând de oamenii împăratului, a spus că va face numai voia Cerescului şi Nemuritorului Împărat Iisus Hristos, singurul împărat adevărat căruia el îi slujeşte cu preţul vieţii.

Ducele cetăţii, Sebastian, îl sfătuieşte pe Victor să se lepede de credinţă împreună cu mama şi fraţii săi, pentru a-şi salva vieţile şi a dobândi mari averi.

Victor însă răspunde că nu voieşte să chinuiască nici un creştin, ci mai vârtos se va face propovăduitor al lui Hristos, gata fiind a primi orice rău i se va întâmpla.

După aceste vorbe, ducele este curpins pe loc de orbire şi cade jos, lovit de o durere cumplită a ochilor. Aşa a petrecut trei zile, zăcând în durere, apoi s-a dat jos din pat şi a strigat cu glas mare: „Unul este Dumnezeu: Cel al creştinilor!” După ce s-a botezat, ducele Sebastian şi-a recăpătat vederea şi a slăvit pe Dumnezeu. Minunea aceasta s-a făcut ca şi alţii să creadă în Dumnezeu şi să se boteze.

Auzind despre toate acestea, împăratul Neron tare s-a mâniat şi a trimis slujitori după toţi creştinii din Roma.

Istoria spune că acelor creştini li s-a arătat Însuşi Hristos, spunându-le „Veniţi către Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi odihni pe voi. Nimic să nu vă temeţi, că Eu sunt cu voi şi Neron cu ai lui va fi biruit”.

Iar lui Victor i-a zis că de acum Fotin va fi numele său, şi mulţi luminându-se prin el vor veni la Hristos.

Mucenicia Sfintei Fotini, a fiilor şi surorilor ei

Sfânta Fotini, mama lui Victor a fost şi ea prinsă cu ceilalţi creştini şi adusă la Roma cu fii săi. Neavând frică de prigoana împăratului, cu şi mai multă îndrăzneală mărturisea pe Hristos.

Sfânta Fotini împreună cu fii şi surorile sale şi Sebastian au fost aduşi înaintea împăratului. Acesta a prouncit mai curând să fie cu toţii supuşi la chinuri până ce se vor lepăda de credinţa creştină.

Însă întăriţi de Dumnezeu, cu toţii au îndurat chinurile cu bărbăţie, încât mulţi dintre păgânii care erau de faţă au mărturisit pe Hristos.

Au fost apoi cu toţii ucişi, primind sfânta cunună a muceniciei pentru Împărăţia lui Dumnezeu. Surorile Sfântei Fotini se numeau: Anatoli, Foto, Fotida, Paraschevi şi Chiriachi.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.