Sfântul Teodor Tiron (17 februarie) – Sfântul Colivelor

17 februarie este data la care îl omagiem pe unul din cei mai renumiţi sfinţi din Biserica Ortodoxă, şi anume pe Sfântul Teodor Tiron.

Viaţa şi faptele de credinţă ale Sfântului Mucenic Teodor Tiron sunt foarte asemănătoare cu cele ale Sfântului Teodor Stratilat.

Sfantul Teodor Tiron

Sursă imagine Sfantul Teodor Tiron: Comenzi.icoana.net

Aceştia doi au trăit în perioade apropiate de timp şi au plătit cu acelaşi preţ dragostea de Dumnezeu, şi anume cu însăşi viaţa lor.

Viaţa Sfântului Teodor Tiron

Sfântul Teodor Tiron a trăit pe vremea împăraţilor păgâni Maximian şi Maximus, în jurul anului 306. Vorbim despre o perioadă aprigă de prigoniri şi ucideri asupra creştinilor.

Trebuie menţionat că tânărul Tedor Tiron făcea parte din armata împăratului Maximian, şi era soldat – aşa cum îl vedem reprezentat în iconografia creştină. Acesta avea sub conducerea sa 900 de soldaţi.

În temniţă fără apă şi hrană

În vremea aceea s-a pornit o persecuţie cruntă împotriva creştinilor din cetate.

Sfântul Teodor era creştin desăvârşit, şi neputând ţine în taină dragostea arzătoare pentru Hristos, a mărturist credinţa. Din această pricină a închis în temniţă, fără apă şi hrană.

Arătarea lui Iisus Hristos

Lipsit de hrana pământească, Sfântul Teodor a fost cercetat de către Însuşi Mântuitorul, care vede dragostea şi răsplăteşte fiecăruia după măsura jertfelniciei lui.

Iisus îi spune să nu se teamă, căci El este împreună cu el, sprijnindu-l până la sfârşit.

„De hrana cea trupească şi de băutura cea pământească de acum nici să nu te mai atingi, căci cu Mine vei fi în împărăţia Mea cea cerească şi veşnică”.

Mulţime de îngeri s-au pogorât atunci în temniţă pentru a-i întări credinţa mucenicului iubit. Străjerii care păzeau temniţa s-au spăimântat foarte.

Ars de viu

Teodor a fost apoi pregătit pentru mucenicia cea mare, la porunca împăratului fiind aruncat în foc, spre a fi ars de viu.

Sfântul a stat în mijlocul văpăilor nemişcat, neatins de foc. Şi-a dat sfântul său suflet în mâinile Domnului, trupul său rămânând nevătămat de flăcările arzătoare.

Trupul întreg al mucenicului a fost luat mai apoi de către Evsevia, o femeie evlavioasă care a răscumpărat şi sfintele moaşte ale Sfântului Teodor Stratilat.

Minunile Sfântului Teodor Tiron

Sfântul Teodor Tiron este renumit pentru minunile sale de după adormire.  Aflăm despre el că a ucis odată un balar numai prin puterea credinţei sale.

Acesta se gândea în cugetul inimii că dacă Dumnezeu îi va ajuta să biruie o fiară atât de înfricoşătoare, atunci îl va ajuta să învingă şi capul balaurului celui nevăzut, şi anume puterea diavolului.

Sfântul colivelor

Pe timpul domniei împăratului Iulian Apostatul, în perioada Postului Paştelui, sfântul s-a arătat patriarhilor cetăţii în vis pentru a-i avertiza pe creştini că împăratul a pus să fie stropite pe ascuns toate produsele din piaţă cu sânge de la jertfele închinate zeilor, pentru a-i batjocori pe aceştia.

Sfântul Teodor le-a dat oamenilor şi o alternativă, pentru a nu muri de foame. Acesta l-a învăţat pe patriarh să facă grâu fiert, ceea ce noi numim astăzi  „colivă”.

În acea săptămână, toţi creştinii au mâncat colivă, lăsând mâncarea împăratului să se strice în pieţe.

Poporul a mulţumit Domnului şi a pomenit cu mare cinste în Sâmbăta aceea pe Sfântul Teodor şi marea minune. De atunci se obişnuieşte să se facă pomeni cu colivă în Sâmbetele Morţilor din Postul Paştelui.

Se mai spune despre Sfântul Teodor Tiron că este mare vindecător de boli şi aflător de lucruri şi persoane pierdute.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.