Rugăciune către Sfântul Paisie de la Neamț (15 nov.) – dascălul rugăciunii neîncetate a inimii
O formă frumoasă de a-i sfinți pe sfinții zilei este să le citim viața și acatistul sau o rugăciune închinată lor.
În 15 noiembrie, odată cu începutul Postului Nașterii Domnului, Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț.
Cuprins
Cine a fost Sfântul Paisie Velicikovski
Cu toate că nu este născut în România, Paisie Velicikovski a locuit și a săvârșit o lucrare deosebită în părțile Moldovei. Întreaga lume ortodoxă îl cunoaște și îl are la mare cinste, începând cu Muntele Athos și Lavra Pecerska din Kiev și până la mănăstirile din Rusia, Ucraina și România.
Acest mare sfânt s-a născut în Ucraina în anul 1722, cu numele Petru, din părinți credincioși. A fost al 11-lea între frații săi. Pe când avea doar 13 ani, tatăl său a murit.
Ulterior, a fost trimis de către mama sa la Academia teologică din Kiev pentru a învăța carte. La scurt timp după terminarea cursurilor, intră în Mănăstirea Medvedeski. Mai întâi s-a numit Platon, fiind rasofor.
După o scurtă ședere la Pecerska, ajunge în Modolova, prin anul 1745. Aici va petrece la Schitul Trăisteni din Râmnicu Sărat și la Mănăstirea Dălhăuți.
În anul urmă ia drumul Sfântului Munte, unde rămâne ca sihastru vreme de 4 ani. Ulterior este tuns în monahism de către Cuviosul Vasile de la Poiana Mărului, care era și duhovnicul său.
După ce este hirotonit ieromonah, în jurul lui încep să se adune călugări din diferite părți ale lumii. Astfel, Cuviosul Paisie va întemeia o obște monahală de 64 de călugări români, ruși și ucraieneni la Schitul Sfântul Proroc Ilie.
Lucrarea filocalică în Moldova
În anul 1763, cuviosul revine în Moldova împreună cu obștea și se așează la Mănăstirea Dragomirna pentru 12 ani. Tot mai mulți călugări se adaugă obștii, ajungând la numărul de 350. Aici, sfântul Paisie va începe să traducă o parte din Filocaliile Sfinților Părinți. Este considerat ctitorul Filocaliei în limbile română și slavonă.
În anul 1775, din cauza ocupației austriece, cuviosul se mută la Mănăstirea Secu, fiind însoțit de 200 de călugări. Ceilalți 150 rămân la Dragomirna. Rămâne aici 4 ani, după care este rugat de Domnitorul Alexandru Moruzi să meargă la Mănăstirea Neamț. Cele două mănăstiri – Neamț și Secu – se unesc sub oblăduirea sa ca stareț îjn anul 1779.
Sfântul Paisie și ucenicii lui duc aici o viață tipic athonită, săvârșind slujbele și rugăciunea la chilie întocmai ca la Muntele Athos.
Toți cei din obște trebuiau să participe la slujbele din Biserică. Mulți dintre călugări erau sporiți duhovnicește, în frunte cu starețul, care rostea neîncetat rugăciunea inimii și avea darul lacrimilor.
Starețul rânduise 24 de duhovnici care să îi spovedească pe călugări în fiecare seară. Cei mai înaintați duhovnicește se mărturiseau odată la 3 zile.
La Mănăstirea Neamț, obștea continuă lucrarea de traducere a scrierilor filocalice din greacă. Unii dintre călugări care erau din Moldova, Muntenia sau Ardeal cunoșteau greaca veche și traduceau pe Sfinții Părinți în română. Monahii slavi traduceau în limba slavă. Astfel, Mănăstirea Neamțului a devenit o academie patristică unică în lume la acea dată.
Sfântul Paisie avea și darul unei bune organizări a vieții monahale, drept care a întemeiat alte câteva sihăstrii de călugărițe în jurul Muntelui Ceahlău. Acestora le-a rînduit ca duhovnic un ucenic de-al său, Cuviosul Iosif Pustnicul.
Un alt ucenic sfânt din obștea starețului era Cuviosul Irinarh Rosetti, care avea darul rugăciunii inimii. Acesta a pus temelia Mănăstirii Horaița și altor mănăstiri din Moldiva, Athos și Tabor.
Sfântul Paisie Velicikovski a adormit întru Domnul în anul 1794, la 72 de ani, după o boală. Cei care l-au cunoscut sau l-au avut ca stareț sau duhovnic îl considerau sfânt încă din timpul vieții. Ucenicii români au răspândit în secolul 19 în România isihasmul adus de starețul lor, aceeași lucrare făcând-o și călugării slavi în Rusia și Ucraina.
Sfântul Paisie a fost canonizat în anul 1988 de către Biserica Ortodoxă Rusă. Mormântul lui se află la Mănăstirea Neamț.
Rugăciune către Sfântul Paisie de la Neamț
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
„Cuvioase Părinte Paisie, fiu al Ucrainei și părinte duhovnicesc al Moldovei, lauda monahismului ortodox, stareț sfânt al Mănăstirii Neamț, părinte și dascăl al neîncetatei rugăciuni și povățuitor blând și smerit al cuvioșilor călugări, cu evlavie îngenunchem înaintea sfintei tale icoane.
Cu credință cerem să te rogi înaintea Preasfintei Treimi pentru noi păcătoșii, fiii tăi. Ascultă rugăciunile noastre și le du la Hristos Dumnezeu și la Preasfânta Fecioară Maria.
Îndepărtează ispitele cele grele de la noi și cu rugăciunile tale, ajută-ne să biruim patimile și gândurile noastre cele rele. Învață-ne, Sfinte Paisie, să ne rugăm cu lacrimi. Învață-ne să ne iubim și să slăvim neîncetat pe Dumnezeu.
Alungă dintre noi furtuna ispitelor trupești și sufletești, neascultarea, mândria și tot cugetul viclean. Întărește iarăși viața duhovnicească în mănăstirile noastre și mai ales smerenia, ascultarea și sfânta rugăciune.
Izbăvește-ne de împuținarea credinței și de împietrirea inimii. Și roagă-te Domnului să ne dăruiască părinți duhovnicești buni și darul sfintelor lacrimi. Ca astfel, trăind în smerenie și viață curată, să dobândim cereasca Împărăție pe care ne-a făgăduit-o Hristos.
Roagă-te, Cuvioase Părinte Paisie, împreună cu toți sfinții, să ne întărească Hristos dreapta credință în lume și viața sfântă în mănăstirile, în satele și orașele de pretutindeni.
Ajută-ne, Cuvioase Părinte Paisie, să împlinim poruncile lui Hristos, și împreună cu cetele cerești, roagă-te pentru părinții noștri ierarhi, preoți și călugări, pentru mame și copii, pentru cei care sunt în suferințe și în nevoi, pentru toți dreptcredincioșii creștini și pentru pacea Bisericii lui Hristos.
Ca să ne acopere de tot răul cu harul Preasfintei Treimi, Căreia I se cuvine laudă și mulțumire în vecii vecilor. Amin”.
Citește și – Rugăciunea tainică a inimii, pe care Dumnezeu o răsplătește – Sfântul Paisie de la Neamț
Surse articol:
1. Doxologia, Rugăciune către Cuviosul Părintele nostru Paisie de la Neamț: https://doxologia.ro/rugaciune-catre-cuviosul-parintele-nostru-paisie-de-la-neamt
2. Doxologia, Viața Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț: https://doxologia.ro/viata-sfantului-cuvios-paisie-de-la-neamt