Viața Sfântului Mucenic Teodor Stratilat
Sfântul Teodor Stratilat este pomenit în ziua de 8 februarie şi cinstit în biserica creştină ca mare mucenic al veacurilor apuse.
Aceşti sfinţi mucenici care au stropit pământul cu sângele lor sunt vii în inimile credincioşilor care îi prăznuiesc cu mare dragoste şi evlavie. Ei lucrează în viaţă noastră, împlinind rugăciunile celor care îi cheamă în necazuri şi dureri.
Sfântul Mucenic Teodor Stratilat a trăit undeva la sfârşitul secolulul al III-lea în cetatea Iracleea de lângă Marea Neagră. Acest sfânt era din Evahita şi era foarte sporit în cele duhovniceşti, încât toată lumea căuta să îl câştige ca tovarăş sau povăţuitor.
Prietenia cu Împăratul păgân Liceniu
Sfântul Teodor era plăcut la suflet, dar şi la trup. Îi întrecea pe mulţi cu înţelepciunea cuvintelor sale şi cu frumuseţea chipului. Se spune în Sinaxar că însuşi împăratul de la aceea vreme, Liciniu era atras de caracterul unic al acestui sfânt bărbat şi căuta deseori compania lui. Împăratul Liciniu era păgân şi jertfea idolilor. Cu toate acestea, chiar şi când a aflat că Teodor urmează credinţa creştină nu a rupt legătura cu el.
Într-o zi, împăratul Liciniu a voit să îl vadă pe sfântul Teodor şi a trimis oameni după el să-l aducă cu mare cinste. Teodor însă i-a trimis înapoi cu mesajul ca împăratului să vină la el, dar nu oricum, ci să ia cei mai mari şi mai frumoşi idoli cu el. Aflând acestea, împăratul s-a bucurat şi a pornit spre Iracleea.
Vestit printr-o vedenie dumnezeiască de venirea împăratului, Sfântul Teodor i-a ieşit acestuia înainte pe un cal, aducându-i mare cinste. Liciniu i-a întins mâna lui şi l-a salutat cu respect. După ce au intrat în cetate, împăratul a tot încercat să-l convingă pe Teodor să se închine idolilor pe care i-a adus cu el. Sfântul mucenic a cerut atunci acestuia să-i dea cei mai mari zei ca să-i cinstească acasă mai întâi, cum se cuvine, şi apoi să le aducă jertă publică, împreună cu ceilalţi păgâni.
Bucurându-se, împăratul a făcut întocmai. Atunci Teodor a luat zeii şi când s-a făcut miezul nopţii a început să sfarâme statuile în bucăţi mici de aur şi argint pe care mai apoi le-a dat săracilor. A doua zi de dimineaţă, unul din oamenii împăratului a văzut că un sărac poartă în mâinile lui capul de aur al zeiţei Artemida.
Chinurile
Mâniindu-se Liciniu, a trimis după sfânt şi a început a-l supune la numeroase pedepse. Mucenicul Teodor a fost închis în temniţă, unde a petrecut timp de şapte zile, fără apă şi hrană, cu picioarele în butuci. Tiranii sălbatici i-au scos ochii sfântului şi după multe alte chinuri, l-au răstignit pe cruce, împuns cu săgeţi de arcaşii împăratului, urmând astfel patimilor lui Hristos.
Credinţa păgânilor şi rugăciunea sfântului
Marele mucenic se întărea cu dragostea Mântuitorului şi răbda pe toate în taină. Curajul sfântului şi credinţa lui cea tare a făcut ca 85 de păgâni care priveau mucenicia acestuia să se întoarcă la creştinism. Când era pe cruce, sfântul se ruga: „Doamne, Tu ai zis mai inainte: Eu sunt cu tine, iar acum pentru ce m-ai lăsat? Vezi Doamne, că fiarele cele sălbatice m-au chinuit pentru Tine. Luminile ochilor mei sunt scoase, mi se răneşte faţa, mi se sfarâmă dinţii, iar oasele pe cruce mi se frâng. Pomeneşte-ma, Doamne, pe mine, cela ce rabd cruce pentru Tine, fier, foc şi piroane. Deci acum, primeşte duhul meu, ca să mă duc din viaţa aceasta”.
Sfârşitul mucenicesc
Mai mulţi slujitori ai împăratului, 300 la număr au crezut în Iisus după ce un Înger Domnului l-a coborât pe sfânt de pe cruce, făcându-l sănătos, când toţi îl socoteau deja mort. Însuşi căpetenia slujitorilor – antipatrul Chestiu care a fost însărcinat cu uciderea sfântului a crezut în Dumnezeu şi s-a întors la dreapta credinţă. Vâzând acestea, împăratul s-a temut ca nu cumva mai mulţi să creadă, şi a poruncit să se taie capul sfântului. Atunci mulţime mare de oameni s-au ridicat împotriva lui, însă sfântul Teodor i-a oprit, dorind să primească sfârşitul mucenicesc pentru Hristos.
Sfintele moaşte ale lui mucenicului Teodor Stratilat s-au dus în Evahita, cetatea lui de naştere, unde s-au aşezat în locaşul părinţilor săi. Sfintele moaşte ale mucenicului Teodor Stratilat s-au dus în Evahita, cetatea lui de naştere, unde s-au aşezat în locaşul părinţilor săi, după dorinţa sfântului.