Sfinţii Chir şi Ioan – Doctori fără de Arginţi (31 Ianuarie)

Chir şi Ioan sunt făcători de minuni, şi au fost denumiţi „doctori fără de arginţi”, deoarece în timpul vieţii lor au primit de la Dumnezeu darul tămăduirii bolilor, fără a primi vreo plată pământească pentru strădania lor.

Aceşti doi mari sfinţi sunt pomeniţi de două ori pe an, pe 31 ianuarie, şi pe 28 iunie – când se face pomenirea aflării cinstitelor moaşte ale Sfinţilor Mucenici Chir şi Ioan.

Sfinţii Chir şi Ioan - Doctori fără de Arginţi (31 Ianuarie)

Sfinţii Chir şi Ioan – Doctori fără de Arginţi (31 Ianuarie): Egumenita.ro

Sfinţii Chir şi Ioan au trăit pe vremea împăratului păgân Diocleţian, undeva la sfârşitul secolului al IIi-lea, începutul secolului al IV-lea. Aceştia nu se cunoşteau, dar au devenit prieteni în timpul prigoanei împăratului împotriva creştinilor.

 Sfântul Chir

Chir era locuitor al cetăţii Alexandria, unde învăţa pe oameni să se lepede de viaţa lor păcătoasă şi să trăiască în curăţie.

Potrivit doctrinei sale, bolile trupeşti sunt urmări ale păcatelor şi patimilor. De aceea Chir îi învăţa pe cei cuprinşi de diferite boli să renunţe la păcat şi să se întoarcă la credinţa creştină, căci făcând aşa, se vor tămădui.

Dacă la început fericitul tămăduia cu doctorii tradiţionale, mai târziu acesta s-a învrednicit de a primi de la Dumnezeu darul de a face minuni.

Cu minunile vindecărilor, Sfântul Chir a reuşit să convingă pe mulţi necredincioşi să urmeze calea creştină şi viaţa în Hristos.

Sfântul Ioan

Ioan era din Edesa Mesopotamiei şi aude de vindecările minunate pe care Chir le săvârşea. Îndemnat de Duhul Sfânt, acesta pleacă în căutarea viitorului său prieten de mucenicie, dorind cu ardoare să-l cunoască.

Pornindu-se o persecuţie amplă împotriva creştinilor, Chir părăseşe cetatea Alexandria, ajungând mai târziu în Arabia.

Aici îmbracă haina călugărească şi trăieşte în viaţă aspră şi curată. Ioan, la rândul său, merge spre Ierusalim, cu gândul să-l întâlnească pe minunatul Chir.

Sfântul tămăduia acum numai cu ajutorul rugăciunilor şi harul lui Hristos, iar deseori folosea un singur cuvânt pentru a-l ridica pe bolnavul în cauză.

Ioan îl găseşte pe Chir la o mănăstire, unde şi rămâne ca ucenic al renumitului doctor. Devine prietenul cel mai bun al Sfântului Chir, însoţindu-l şi ajutându-l pe acesta în lucrarea sa tămăduitoare.

Şi lucrarea lor era de a colinda prin toate satele şi oraşele, propovăduind credinţa în Dumnezeu, cea vindecătoare de boli.

Cei doi aud despre o femeie creştină pe nume Anastasia care fusese prinsă împreună cu fiicele ei: Teodota, Teoctista şi Eudoxia şi adusă înaintea divanului împăratului Diocleţian spre judecare.

Temându-se ca nu cumva de frica chinurilor şi a morţii femeia să se lepede de credinţa în Hristos pe care o mărturisea, Chir şi Ioan au mers la locul judecăţii pentru a o încuraja. Din această cauză, cei doi sfinţi au fost şi ei prinşi de către păgâni.

După ce au fost torturaţi în multe feluri cumplite, Chir, Ioan, Anastasia şi cele trei fete ale ei suferă moarte mucenicească, tăindu-li-se capetele. Aceasta s-a petrecut în ziua de 31 ianuarie, anul 292, dată la care sunt şi prăznuiţi în Biserică, împreună.

Aflarea moaştelor Sfinţilor Mucenici Chir şi Ioan

Sinaxarul acestei zile spune că mai apoi iubitorii de Hristos au luat sfintele trupuri ale mucenicilor, îngropându-le cu mare cinste şi evlavie în Biserica Sfântului Apostol şi Evanghelist Marcu.

Moaştele sfinţilor Chir şi Ioan au fost mai târziu mutate de către Patriarhul Chir al Alexandriei în satul Manutin, unde s-au săvârşit multe minuni cu cei chinuiţi de demoni.

Iar în ziua în care s-au aflat sfintele moaşte ale mucenicilor Chir şi Ioan, mulţime de oameni au dat năvală, tămăduindu-se de tot felul de boli.

Cei stăpâniţi de duhuri necurate se îndrăveneau, cei bolnavi se lecuiau, orbii vedeau şi şchiopiii umblau.

Aceste minuni nu s-au săvârşit numai atunci, ci chiar şi azi, creştinii care se închină cu evalvie acestor comori pământeşti dobândesc vindecare şi cele cerute de dânşii de la Domnul, prin aceşti doi mari sfinţi mijlocitori.

Troparul Sfinţilor Chir şi Ioan

Darurile Treimii sălăşluindu-se în inimile voastre cele curate, preafericiţilor Chir şi Ioane, înfricoşaţi izgonitori duhurilor celor necurate v-aţi arătat şi aţi fost tămăduitori neputinţelor, nu numai celor descoperite, ci şi celor ascunse. Drept aceea, îndrazneală având către Dumnezeu cel iubitor de oameni, prin rugăciunile voastre cele neîncetate, tămăduiţi patimile noastre.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

3 comentarii

  1. Lauda Tie, Doamne, intru sfintii Tai!

  2. multumim La Taifas.ro-tot ce va doriti sa va dea Bunul Dumnezeu!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.