De ce și cum postim pentru praznicul Adormirii Maicii Domnului
Postul Adormirii Maicii Domnului este ținut cu multă evlavie de poporul român. Acest post a fost instituit prin secolul al 5-lea, deci nu a apărut recent.
Biserica a rânduit să avem câte un post în fiecare anotimp. Primăvara avem Postul Mare, vara avem Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, precum și Postul Adormirii Maicii Domnului, iar iarna avem postul Nașterii Domnului.
Postul Adormirii Maicii Domnului este la fel de aspru ca și Postul Paștelui. Potrivit rânduielilor canonice de tipic, în acest post se mănâncă fără ulei.
Iată ce spune în Ceaslovul Mare, în învățătura despre posturi:
„De la întâi august, începându-se Postul Adormirii Preasfintei Maicii noastre de Dumnezeu Născătoare, postim în toate zilele întocmai, și cu aceeași rânduială ca și în Sfântul și Marele Post”.
Există o singură dezlegare la pește, care se face în ziua de 6 august, când prăznuim Schimbarea la Față a Domnului.
Sunt mai multe motive pentru care ținem Postul Adormirii Maicii Domnului. Unul este legat de dragostea noastră față de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.
Postind și rugându-ne mai fierbinte în această perioadă, îi arătăm Maicii Domnului prețuirea și iubirea noastră.
Ea însăși a postit și s-a rugat înainte de mutarea sa la cer, acesta fiind un al doilea motiv pentru care și noi se cuvine să postim.
„Postim acest post fiindcă și Preasfânta Stăpâna noastră de Dumnezeu Născătoare, știindu-și mai înainte mutarea sa, pururea se nevoia pentru noi și postea”.
Nu că ar fi avut trebuință de post, ea care era cea mai curată și fără de prihană dintre pământeni.
Datori suntem să postim, în semn de iubire și recunoștință față de darurile sale.
„Fiindcă printr-însa ne-am izbăvit din mâinile diavolului și am câștigat moștenirea cea dintâi, Raiul, și iarăși nădăjduim”.
O altă pricină pentru care postim acest post este ca să ne-o câștigăm pe dânsa mijlocitoare de mântuire.
„Ca printr-însa să luăm Împărăția cea cerească, a Unuia-Născut Fiului său. Pentru că ea este scară de la cer până la pământ, precum și Patriarhul Iacov a văzut-o, care urcă la cer, pe cei ce o cinstesc și o roagă”.
Nimeni din cei ce se roagă Maicii Domnului și o cheamă în ajutor nu este rușinat.
În Postul Adormirii Maicii Domnului, creștinii sunt mai osârduitori și fac mai multe rugăciuni către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. În Biserici se citește zilnic Paraclisul Maicii Domnului.
„Suntem datori pentru purtătorul de lumină praznic al preaslăvirii sale, să o cinstim cu toată smerenia și cu dragoste duhovnicească, să-i ieșim înainte cu acest post, până la 15 august, în care să citim Paraclisele cele către dânsa”.
De vom posti și ne vom ruga cu multă silire, în cinstea Adormirii sale, ne va cuprinde pe noi darul ei.
„Căci ea foarte mult iubește pe toți dreptcredincioșii creștini și mare dragoste are către noi, pentru rudenia trupului și ne silește ca pe toți să ne ducă în Împărăția cea cerească a Fiului ei”.
Citește și Citirea Paraclisului Maicii Domnului în postul Adormirii Maicii Domnului aduce mult folos sufletesc
Citiți Paraclisul Maicii Domnului
Găsiți Paraclisul Maicii Domnului integral în acest articol.
Sursă articol: Ceaslovul Mare, Învățătură despre posturi