Să ne străduim să avem o inimă recunoscătoare și mulțumitoare în orice situație

Un creștin adevărat, atunci când se așază la rugăciune, fie seara, la sfârșitul zilei, fie dimineața când se trezește, fie înainte sau după masă, fie în orice altă situație, nu poate găsi nimic mai bun să-I spună lui Dumnezeu decât „mulțumesc”.

Omul care mulțumește lui Dumnezeu pentru toate, și pentru cele bune și pentru cele rele, este cel care a înțeles că tot ceea ce i se întâmplă, tot ceea ce primește și tot ceea ce pătimește are un scop mai presus de înțelegerea rațională.

Multumire si recunostinta

El este încredințat că viața lui se află în mâinile lui Dumnezeu și nu îndrăznește să ceară ceva anume, ci pe toate le primește și le rabdă cu smerenie și bucurie, știind că toate sunt spre folosul său.

Oricât ne-am strădui să facem ceva, nu putem izbuti dacă Dumnezeu nu ne ajută. Și când nu ne ajută, înseamnă că acel lucru nu ne este de folos. De aceea trebuie să viețuim cu smerenie, pentru că nu putem face nimic fără Dumnezeu și pentru că noi nu știm ce este mai bine pentru noi.

Arhimandritul Tihon Șevkunov spunea că este deseori întrebat ce este rugăciunea și cum trebuie să ne rugăm.

„Răspunsul îl găsim la Sfinții Părinți, care spun foarte simplu: „A te ruga înseamnă a mulțumi”.

Starea de mulțumire trebuie să ne însoțească permanent pe parcursul vieții noastre, chiar și în momentele de încercare și de necaz.

„Cultivând recunoștința, noi cultivăm în sine viața duhovnicească”.

O cale simplă care duce la mântuire este tocmai aceasta: cultivarea recunoștinței față de Dumnezeu și de toate.

„Trebuie să mulțumim pentru fiecare om întâlnit în viața noastră. Nu trebuie să ne intereseze dacă ei ne sunt sau nu recunoscători”.

Trebuie să mulțumim pentru toate darurile pe care le primim în mod nemeritat de la Dumnezeu. Cugetarea la nenumăratele binefaceri pe care Dumnezeu ni le dăruiește necontenit ne ajută să ne păzim de ispita mândriei, a lăcomiei, a trufiei, a răzvrătirii.

„Să ne străduim să avem o inimă recunoscătoare și mulțumitoare în orice situație”.

Arhimandritul Tifon Șevkunov îi îndeamnă pe părinți să cultive în sufletul copiilor lor recunoștința și mulțumirea.

Sursă: Altarul Credinței, Părinţilor, educaţi-vă copiii să fie recunoscători şi mulţumitori: http://altarulcredintei.md/parintilor-educati-va-copiii-sa-fie-recunoscatori-si-multumitori/

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.