Clicky

„Fiți buni unii cu alții. Zâmbiți și fiți veseli, purtați-vă sarcinile unii altora, de dragul lui Hristos” – Părintele Serafim Rose

Aceste cuvinte, atât de simple, dar atât de pline de lumină, au fost rostite pe minunatul ieromonah Părinte Serafim Rose în una din ultimele sale predici.

Poruncile noi pe care ni le-a împărtășit Mântuitorul prin venirea Sa nu sunt legi bătute în piatră, ci sfaturi părintești pe care trebuie să le împlinim cu dragoste de fii ascultători și buni.

Părintele Serafim Rose (1934-1982)

Poruncile lui Dumnezeu sunt lumina care luminează lăuntrul nostru, vederea noastră exterioară și calea vieții noastre. Fără ele am rătăci necontenit și nu am înțelege în profunzime nimic din ceea ce înseamnă menirea noastră pe acest pământ și taina vieții noastre.

A fi bun și blând cu aproapele, a fi smerit, ascultător și lesne iertător – iată o cale care ne duce la sfințenie și la viața veșnică. Pe această cale a mers Însuși Mântuitorul, și pe ea ne cheamă când zice:

„Eu sunt Calea, Adevărul și Viața” (Ioan 14, 6). „Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și Mie să-Mi urmeze” (Marcu 8, 34).

Părintele Serafim îndemna la mai multă lucrare lăuntrică mai profundă, menită să aducă roadele Duhului Sfânt: dragoste, blândețe, îndelungă-răbdare, înfrânare, smerenie, facerea de bine.

„Nevoiți-vă un pic mai mult. Purtați-vă crucile fără să cârtiți”

Cea mai mare lucrare pe care o poate face cineva cu sufletul său este să se cunoască pe sine și să se smerească întru toate.

„Să nu vă închipuiți că sunteți cineva deosebit, nu vă îndreptățiți slăbiciunile și păcatele, ci uitați-vă la cum arătați cu adevărat, și mai ales, iubiți-vă unul pe altul”.

Viața noastră este cu adevărat scurtă. Trebuie să cugetăm mai des la aceasta și să nu irosim acest dar neprețuit al vieții într-o petrecere egoistă și dominată de mândrie.

„Fiți treji, conștienți, informați!”

Să nu închidem ochii și urechile la adevărurile credinței, ignorând cu desăvârșire cuvintele Mântuitorului. Să nu viețuim în nebăgare de seamă, neluând aminte nicicum la starea noastră lăuntrică, la patimile care au prins rădăcini în noi și la osteneala dobândirii vieții veșnice.

______________________________________________________________________________________________________

Sursă: Ne vorbește Părintele Serafim Rose – Scrisori, Editura Egumenița, Galați, 2003, pp. 341-342

3 comentarii

  1. AMIN AMIN AMIN BUNA DIMINEATA !!!

  2. Asa ar trebui, dar putini inteleg menirea pe pamint. Weekend in armonie si bucurii imense!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *