Rugăciunea de dimineață a Sfântului Ioan Gură de Aur

Aceste fragmente de rugăciune le găsim în pravila de dimineață a fiecărui creștin. Au fost alcătuite de Sfântul Ioan Gură de Aur și fac parte din rugăciunea a opta.

Sfântul Ioan Gură de Aur ne arată cum trebuie să ne rugăm în ceasurile dimineții, pentru a simți ajutorul și binecuvântarea lui Dumnezeu în tot restul zilei.

Rugaciunea de Dimineata a Sfantului Ioan Gura de Aur

În aceste rugăciuni găsim cereri îndreptate spre Dumnezeu pentru iertarea păcatelor, pentru luminarea minții și a ochilor inimii, pentru curățirea gândurilor, pentru izbăvirea de ispite, pentru o bună purtare, pentru dobândirea blândeții, a răbdării și a celorlalte virtuți.

Cel care își începe ziua cu rugăciune se aseamănă omului acela înțelept care își clădește casa pe stâncă, pe care Mântuitorul ni-l dă ca pildă. „A căzut ploaia, au venit râurile mari, au suflat vânturile și au bătut în casa aceea, dar ea n-a căzut, fiindcă era întemeiată pe stâncă”. (Matei 7, 24-25).

La fel se întâmplă și cu sufletul celui care cere ajutor prin rugăciune. El rămâne neatins de ispitele care îl împresoară în timpul zilei, căci are poruncile lui Dumnezeu ca îngrădire și lumină a cărărilor sale, și ocrotirea cea tare a îngerului.

Mântuitorul ne avertizează însă că nu este suficient să ne rugăm. Trebuie să ne facem și împlinitori ai poruncilor Lui: „Nu oricine îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăția cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Celui din ceruri” (Matei 7, 21).

Credința fără fapte este moartă, iar osteneala rugăciunii zadarnică este dacă nu ne silim să păstrăm cuvintele Domnului și să le facem vii și lucrătoare în viața noastră.

Dumnezeu îl ajută pe cel ce se roagă, însă și omul trebuie să se străduiască, să conlucreze cu Dumnezeu pentru a dobândi asemănarea cu El, adică virtuțile creștine: dragostea de semeni, îndelunga-răbdare, pacea, blândețea, smerenia, ascultarea, curăția inimii, nejudecarea.

Pentru ceasurile nopții

Doamne, nu mă lipsi pe mine de binele Tău cel ceresc. Doamne, izbăvește-mă de chinurile cele veșnice. Doamne, de am greșit, fie cu mintea, fie cu gândul, sau cu cuvântul, sau cu fapta, iartă-mă.

Doamne, izbăvește-mă de toate neștiința și uitarea, de trândăvirea și de nesimțirea cea cumplită. Doamne izbăvește-mă de toată ispitirea. Doamne, luminează mintea mea pe care a întunecat-o pofta cea rea.

Doamne, Tu ca un Dumnezeu îndurător, miluiește-mă pe mine, care am greșit, văzând neputința sufletului meu. Doamne, trimite mila Ta întru ajutorul meu, ca să slăvesc preasfânt numele Tău.

Doamne Iisuse Hristoase, scrie-mă pe mine netrebnicul robul Tău în cartea vieții și-mi dăruiește sfârșit bun. Doamne, Dumnezeu meu, deși n-am făcut nici un bine înaintea Ta, dă-mi după harul Tău să pun început bun.

Doamne, stropește inima mea cu roua harului Tău. Doamne al cerului și al pământului, pomenește-mă pe mine păcătosul, rușinatul și necuratul robul Tău, întru împărăția Ta. Amin.“

Pentru ceasurile zilei

Doamne, primește-mă întru pocăință. Doamne, nu mă lăsa pe mine. Doamne, nu mă duce pe mine în ispită. Doamne, dă-mi cuget bun. Doamne, dă-mi lacrimi și aducere aminte de moarte și umilință.

Doamne, dă-mi cuget să mărturisesc toate păcatele mele. Doamne, dă-mi smerenie, curăție și ascultare.

Doamne, dă-mi răbdare și voie nebiruită și blândețe. Doamne, sădește în mine rădăcina bunătăților și frica Ta în inima mea.

Doamne, învrednicește-mă să Te iubesc cu tot sufletul și gândul meu și să fac în toate voia Ta. Doamne, apără-mă de oamenii gâlcevitori, de diavoli, de patimile trupești și de toate celelalte lucruri necuvioase. Doamne, știu că faci precum vrei Tu, deci să fie și întru mine păcătosul și netrebnicul rob voia Ta, că binecuvântat ești în veci. Amin.”

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.