Cum ne putem LINIȘTI inima și dobândi PACEA sufletului – Părintele Cleopa

Părintele Ilie Cleopa de la Mănăstirea Sihăstria din Neamț menționa câteva pricini pentru care omul își pierde pacea sufletului, dar și câteva moduri prin care își poate regăsi și păstra liniștea.

Ne tulburăm și ne pierdem pacea sufletului pentru că nu suntem mulțumiți cu ceea ce avem, nu suntem recunoscători față de Dumnezeu pentru cele ce ne-a dăruit, pentru că vrem mereu mai mult și pentru că ne place să fim mai presus de toți oamenii și căutăm întâietate în toate.

Părintele Ilie Cleopa

Părintele Ilie Cleopa

Părintele Cleopa amintește de înțelepciunea Sfinților Părinți, care spunea că omul își poate liniști inima sa dacă va căuta întotdeauna locul cel mai de jos în tot ceea ce face sau lucrează, acolo unde se află el.

Să fie foarte mulțumit că e nebăgat în seamă de oameni, și că n-are dregătorie și cinste ca alții, și foarte bucuros să se afle la locul cel de jos.”

Pe acești oameni îi fericește Domnul, când zice: „Fericiți cei săraci cu duhul, că acelora este Împărăția Cerurilor.” Chiar dacă oamenii ne trec cu vederea și ne ignoră pentru că avem o purtare smerită, necutezantă, lipsită de trufie și simplă, Dumnezeu se uită la noi cu dragoste și ne îndrăgește, pentru că smerenia este virtutea cea mai plăcută Domnului.

Smerenia este mantia care îl acoperă pe om de toate tulburările și ispitele, iar mândria este pricina tuturor relelor și izvorul necazurilor.

Pentru ce se tulbură inima omului? Ajunge un grad, vrea mai mare. Ajunge o treaptă, vrea mai mare. Vrea ca starea lui materială sau morală să fie mai presus de a altuia. Vrea în tot chipul să fie băgat în seamă și să covârșească pe alții, ca să fie cu toate mai presus de alții, și aceasta îi aduce pururea neliniște, că aleargă după temelie de umbră.”

Dacă ne uităm pe crestele cele de sus ale munților, unde cresc brazi sau fagi sau alți arbori, vedem că aceștia se întăresc și cresc mari, dar când vin vânturile cele mari și furtunile, care copaci au mai mare zbucium și tulburare dacă nu cei care sunt mai sus?

Așa se întâmplă și cu oamenii care aleargă după dregătorii sau după trepte. Cu cât sunt mai sus, cu atât sunt mai în primejdie.”

Cel mai liniștit este omul care petrece în locul cel mai de jos, unde este ferit de „valurile și de furtunile ispitelor și ale nemulțumirilor și primejdiilor veacului de acum.”

Spunea un părinte duhovnic că nimic nu te poate lovi sau atinge atunci când te așezi într-un loc de unde nu se poate coborî mai jos, adică atunci când petreci în smerenie.

Pentru a afla pacea inimii cu sine și cu Dumnezeu, spunea Părintele Cleopa, omul trebuie „să caute locul cel mai de jos, și cât mai de jos, și să dorească să trăiască pe acest pământ până la sfârșitul vieții nebăgat în seamă, și să cinstească pe aceia care sunt pe treptele cele mai înalte, să-i asculte, să se roage pentru ei, iar el pururea să fie mulțumit la locul de jos.

Câți dintre noi avem această gândire sănătoasă, acum când totul în lumea aceasta se bazează pe competiție, ascensiune personală, mândrie și orgolii?

Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă să nu ne asemănăm chipului veacului acestuia, ci să ne străduim a trăi după poruncile lui Dumnezeu, păzind cuvintele Sale întocmai, care deși par demodate, ele ne duc la viața cea veșnică.

Și dacă cineva a fost chemat de Dumnezeu la o poziție înaltă, importantă, pentru darurile sale, să petreacă în frică de Dumnezeu și smerenie, pentru a se feri de primejdii și de ispite.

Sursă: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2013/12/04/parintele-cleopa-cum-dobandim-pacea-inimii-sfarsitul-lumii/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.