Psalm pentru izbăvirea din DEPRESIE, DEZNĂDEJDE, ÎNTRISTARE

Ieromonahul Savatie Baștovoi are un punct de vedere interesant cu privire la cauza depresiei, la care puțini dintre noi ne-am putea gândi în mod obișnuit:

“Depresia, dragii mei, este un duh. De aceea medicii nu-i găsesc leac, și oricâte dovezi i-ai aduce, nu se lasă convinși.”

Psalmul celor depresivi

Psalmul celor depresivi

Părinții Bisericii spun că tulburările care apar în plan fizic sau biologic își au de multe ori obârșia într-o tulburare de natură spirituală.

Mai înainte ca organismul nostru să fie afectat de o boală sau de o neputință, duhul nostru a fost tulburat de ceva. Fie că este vorba de un păcat, fie despre o încercare grea, fie de o supărare mare, fie de o rană sufletească nevindecată, fie de deznădejde.

Duhul care cauzează stările depresive este un duh rău, o “fiară pierzătoare, dulceagă, care linge pe cei leneși până îi înghite cu totul, dacă ei nu se întorc sub acoperământul Celui Preaînalt”, spune Părintele Savatie.

Proorocul David spune în Psamul 90 că acesta este “dracul de miază-zi”, sau molima ce bântuie întru amiază. Acest psalm este foarte puternic, și se pot desprinde din el numeroase învățături importante.

Înțelegem că cel care își pune nădejdea în Dumnezeu va avea mereu parte de ocrotirea Lui, și nimic nu-i va putea face rău. Dumnezeu este singurul Care ne poate feri de cumplita boală a depresiei și singurul Care ne poate ajuta atunci când ne aflăm pe marginea acestei prăpăstii.

Credința în Dumnezeu și rugăciunea sunt cele mai puternice arme împotriva întristării și deznădejdii. Ele ne dau sens vieții și ne ajută să luptăm pentru a dobândi viața veșnică.

Psalmul 90

Cel ce locuiește în ajutorul Celui Preaînalt, întru acoperământul Dumnezeului cerului se va sălășlui. Va zice Domnului: “Sprijinitorul meu ești și scăparea mea; Dumnezeul meu, voi nădăjdui spre Dânsul.”

Că El te va izbăvi din cursa vânătorilor și de cuvântul tulburător. Cu spatele te va umbri pe tine și sub aripile Lui vei nădăjdui; ca o armă te va înconjura adevărul Lui.

Nu te vei teme de frica de noapte, de săgeata ce zboară ziua, de lucrul ce umblă în întuneric, de molima ce bântuie întru amiază.

Cădea-vor dinspre latura o mie și zeci de mii de-a dreapta ta, dar de tine nu se vor apropia. Însă cu ochii tăi vei privi și răsplătirea păcătoșilor vei vedea. Pentru că pe Domnul, nădejdea mea, pe Cel Preaînalt L-ai pus scăpare ție.

Nu vor veni către tine rele și bătaie nu se va apropia de locașul tău. Că îngerilor Săi va porunci pentru tine ca să te păzească în toate căile tale. Pe mâini te vor înălța ca nu cumva să împiedici de piatră piciorul tău.

Peste aspidă și vasilisc vei păși și vei călca peste leu și peste balaur. “Că spre Mine a nădăjduit și-l voi izbăvi pe el, zice Domnul; îl voi acoperi pe El că a cunoscut numele Meu. Cu dânsul sunt în necaz și-l voi scoate pe el și-l voi slăvi. Cu lungime de zile îl voi umple pe el, și-i voi arăta lui mântuirea Mea.”

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. Doamne pazeste-ne de tot ce este rau,lumineaza-ne calea.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.