Sfântul Arhanghel Rafael – îngerul lui Dumnezeu care vindecă pe cei bolnavi, izbăvește din necazuri, alungă duhurile rele și păzește familiile

Mai puțin cunoscut decât Arhanghelii Mihail și Gavriil, Rafael este unul din cei șapte sfinți arhangheli, care apare în Sfânta Scriptură, în Cartea lui Tobit (capitolele 3 cu 17 și 12 cu 15), ca un înger înzestrat cu darul vindecărilor, al ocrotirii și al povățuirii. Este sărbătorit de Biserica Ortodoxă la data de 8 noiembrie, împreună cu Sfinții Mihail și Gavriil.

Numele lui se tălmăcește „Dumnezeu este Cel care vindecă” sau „Domnul Vindecătorul”. În unele icoane, este înfățișat ca un înger călăuzitor (ținându-l de mâna dreaptă pe Tobit) și tămăduitor (având în mâna stângă un vas medical din alabastru).

arhanghelul rafael

„Rafael a fost trimis să-i vindece pe amândoi: să ridice albeața lui Tobit, ca să vadă cu ochii săi lumina lui Dumnezeu, și să dea pe Sara, fiica lui Raguel, de soție lui Tobie, fiul lui Tobit, legând pe Asmodeu, duhul cel rău.“ (Cartea lui Tobit 3, 17)

Arhanghelul Rafael, luând chipul unui tânăr pe nume Azaria, l-a învățat pe tânărul Tobit să spintece pântecele unui pește și să-i scoată inima, ficat și fierea (Cartea lui Tobit, 2-4)și să vindece pe tatăl lui de orbire.

Tot el a izbăvit-o pe Sara de demonul cel rău care îi ucidea soții în noaptea nunții, sfătuindu-l pe Tobie să o ia de soție, povățuindu-l astfel:

„Când va trebui să te apropii de ea, ridicați-vă amândoi și strigați către milostivul Dumnezeu, și El vă va mântui și vă va milui. Nu te teme, căci ea este menită din veac pentru tine, și tu o vei mântui, și ea va merge cu tine, și știu că vei avea de la ea copii. Și ascultând Tobie, a iubit-o în sufletul lui și s-a lipit de ea foarte.” (Tobit 6, 18-19).

Intrând în cămara de nuntă, la sfatul îngerului, Tobit a afumat camera cu inima și ficatul peștelui puse pe o cățuie și s-au rugat împreună:

„Doamne, nu plăcerea o caut, luând pe soția mea, ci o fac cu inima curată. Binevoiește deci a avea milă de ea și de mine și a ne duce împreună la bătrânețe. Și a zis și ea cu el: Amin. Apoi au adormit amândoi liniștiți în noaptea aceea”. (Tobit 8, 7-9).

Astfel au alungat prin rugăciunea și curăția lor feciorelnică duhul cel desfrânat:„simțind demonul mirosul acesta, a fugit în părțile de sus ale Egiptului, și îngerul l-a legat“. (Tobit, 8, 1-3).

Iar când tatăl lui Tobit a vrut să răsplătească tânărului Azaria pentru tămăduirea și povățuirea lui, acesta și-a descoperit adevărata față, zicându-le:

Eu sunt Rafael, unul din cei șapte sfinți îngeri, care ridică rugăciunile sfinților și le înalță înaintea slavei Celui Sfânt. Eu n-am venit de voia mea, ci după voia Dumnezeului nostru, de aceea să-L și binecuvântați în veac.

În toate zilele am fost cu voi, dar eu n-am mâncat nici n-am băut, ci numai ochilor voștri s-a părut aceasta. Așadar, preaslăviți acum pe Dumnezeu, căci eu mă înalț la Cel Care m-a trimis, și scrieți într-o carte toate cele ce s-au săvârșit”. (Cartea lui Tobit 12, 15-21)

Vedem așadar că Arhanghelul Rafael este un bun povățuitor al celor drepți și îndrumătorul celor care vor să se căsătorească în chip cinstit și curat, păstrându-i pe dânșii în pace până la sfârșit. El le descoperă oamenilor pe Dumnezeu și îi învață să-L slăvească și să se roage Lui pentru a se izbăvi de necazuri.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

11 comentarii

  1. woaw foarte frumoasă icoană

  2. Doamne ajuta🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

  3. Sinte Arhangel Rafael te rog vindica toate bolile stiute si ne stiute de noi.Doamne Ajuta.

  4. Foarte, foarte frumoasa icoana; chiar splendida! Doamne ajuta la un asemenea talent și har!

  5. Sfinte Arhanghel Rafael miluiește ne pe noi.Amin

  6. Sfinte Arhanghel Rafael vindecă-ne de toate bolile trupești și sufletești!Amin!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.