Icoana Maicii Domnului cu Trei Mâini: Minuni şi Vindecări
Icoanele care o înfăţişează pe Fecioara Maria sunt pline de har şi înfăptuitoare de minuni. Asta pentru că însăşi Maica Domnului este o minune pentru noi, oamenii, şi o sursă neostenită de vindecare şi alinare a suferinţelor noastre. Foarte multe biserici şi mănăstiri din România găzduiesc cu dragoste şi evlavie icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului. Însă cele mai multe şi mai pline de intrigă se află sus, în Muntele Athos.
Dacă la noi în ţară există icoana Maicii Domnului cu trei ochi şi două guri, la Mânăstirea Hilandar din Sfântul Muntele Athos se găseşte o icoană a Maicii Domnului cu trei mâini. Icoana aceasta se numeşte Panaghia Tricherousa, şi este o operă bisericească pe cât de minunată, pe atât de fascinantă în povestea ei.
Povestea cele de-a treia mâini
Mergând pe urmele istoriei, aflăm că a treia mână din icoana Maicii Domnului Panaghia Tricherousa nu este a Fecioarei Maria, aşa cum se crede, ci a Sfântului Ioan Damaschin. Aceasăă icoană a fost pictată de la bun început întru totul „normal”, după un model care se cheamă Icoana „Arătătoarea Căii. Icoana aparţinea Sfântului Damaschin, şi acesta o păstra în casă cu mare evlavie şi cinste.
Sfântul Ioan Damaschin a fost unul din apărătorii cei mai înfocaţi ai icoanelor. În urma unei cuvântări despre cultul icoanelor, prigonitorii i-au tăiat Sfântului Ioan Damaschin mâna dreaptă. Căzând înaintea icoanei Maicii Domnului, şi rugându-o să îl vindece, mâna sfântului s-a alipit în chip miraculos la locul ei, semn că Maica Domnului i-a primit rugăciunea.
În urma acestei întâmplări, drept mulţumire, Sfântul Damaschin a îmbogăţit icoana Maicii Domnului cu o mână de argint, pe care a adăugat-o în partea de jos. Sfântul a vrut să creeze impresia că mâna nou pusă este tot a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, care ne apără şi ne protejează ca o mamă iubitoare, împlinind toate cererile copiilor ei din lume.
Întâmplări minunate
Icoana Maicii Domnului cu trei mâini a fost adăpostită pentru o vreme în Lavra Sfântului Sava, iar apoi în chip minunat a ajuns în Muntele Athos la Mânăstirea Hilandar. Aici, sfânta icoana a Maicii Domnului şi-a descoperit harul facerii de minuni. La un moment dat, în Mânăstirea Hilandar au apărut certuri între călugări cu privire la cel care va fi următorul stareţ. Văzând acestea, Maica Domnului nu a pregetat să intervină pentru a risipi vrăjmăşia dintre fraţi. Astfel s-a întâmplat că icoana Maicii Domnului s-a aşezat singură în scaunul stareţului. Această minune i-a fost descoperită unui călugăr pustnic care ducea o viaţă sfântă, care a mers la mănăstire şi le-a zis călugărilor aşa: „Pentru a evita cearta şi supărarea dintre voi, nici un stareţ nu va mai fi ales în Mânăstirea Hilandar”, întrucât se vede clar că însăşi Maica Domnului ocupă acum această poziţie. A va conduce deci mănăstirea de acum înainte”.
Icoana Maicii Domnului cu trei mâini de la Mânăstirea Neamţ
Icoana Maicii Domnului cu trei mâini a fost reprodusă de câţiva iconografi şi la noi în ţară. Una din bisericile care deţin o astfel de icoană – copie a celei din Muntele Athos, este Mânăstirea Neamţ. Icoana a fost adusă de Cuviosul Paisie de la Neamţ (1779 şi1794). Adevărul despre cea de-a treia mână nu mai s-a pierdut odată cu trecerea timpului. Cei care descoperă această icoană nu ştiu că mâna din argint din josul icoanei este a Sfântului Ioan Damaschin, şi nu Maicii Domnului.
Această icoană are şi praznic de pomenire, în ziua în care este pomenit Sfântul Ioan Damaschin, pe 4 decembrie. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu trei mâini mai este sărbătorită şi pe data de 28 iunie şi 12 iulie. Icoanei Maicii Domnului cu trei mâini i se închină mulţi pelerini, pentru spor, izbăvire de necazuri şi sănătate.
Doamna ajuta!
MULTUMESC
AMIN