Sfaturi Despre Viaţa de Familie de la Arsenie Boca

Părintele Arsenie Boca a prevăzut îndepărtarea nefastă a omului de Dumnezeu, şi de aceea a lăsat în urmă pilde vii de bună-rânduială a vieţii de familie.

Aceste poveţe pot fi preluate ca adevărate îndreptare de către oricine doreşte să traiască sub binecuvântarea lui Dumnezeu.

Sfaturi Despre Viaţa de Familie de la Arsenie Boca

Sfaturi Despre Viaţa de Familie de la Arsenie Boca

Viaţa de familie este una dintre cele mai complexe şi delicate de tratat. Casătoria a fost întemeiată de Dumnezeu pentru binele şi fericirea omului, dar ea trebuie trăită cu dreaptă socoteală.

Dumnezeu se îndepărtează de omul care nu respectă legile Sale şi îl lasă în părăsire, până la însingurare totală. Căsătoria, spun sfinţii noştri, trebuie adusă la rang de taină.

Părintele Arsenie Boca dă sfaturi concesionale în ceea ce priveşte relaţia dintre soţ şi soţie. Conform învăţăturii sale, „nu-i bun nici refuzul, dar nici abuzul”.

Aici se referea în special la relaţiile de mare intimitate dintre cei căsătoriţi. Refuzul este cel care păgubeşte în cele din urmă pe femeie, şi îi aduce suferinţă.

Conceperea de copii peste un număr suportabil este unul din cele mai frecvente motivaţii prin care femeile practicăastăzi refuzul în căsătorie. Părintele spunea că refuzul îl stinge pe soţ, dar şi pe soţie în cele din urmă.

„Nu-i bun nici refuzul, nici abuzul!”

Dumnezeu a făcut femeia din coasta bărbatului ca ei să fie un singur trup, de unde şi nevoia firească de a fi împreună. Există în organismul uman substanţe care au un rol vital în iconomia vieţii.

Părintele Arsenie Boca le-a văzut pe acestea ca pe nişte realităţi biologice care îşi au rolul lor atât extern cât şi intern în viaţa omului. De aceea ele nu trebuie ignorate.

Pentru o funcţionare „sănătoasă”, aceste energii cu scop creator nu trebuie duse la extrem, acolo unde apare plăcerea. Ele sunt risipite atât de refuz, cât şi de abuz.

S-a demonstrat că abuzul poate aduce mari pagube bărbatului, printre care cea mai importantă este diminuarea capacităţilor mentale.

Nemulţumirea şi nervozitatea în cuplu se poate instala foarte uşor atunci când apare refuzul – adică ferirea sau abuzul –  adică desfrâul.

Divorţul, sau momentul în care fiecare din cei doi caută alt partener pentru a acoperi decepţiile anterioare este cel mai trist deznodământ.

Părintele spune că bărbatul care fuge de copii fuge de fapt de responsabilitate, şi este deci un om imatur.

Cei care decid să îşi umple casa de copii primesc necontenit ajutor de la Dumnezeu, căci El este Stăpânul Vieţii. El va avea grijă de toate.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.