Ce ACATISTE se citesc în fiecare zi a săptămânii

Creștinii care au multă evlavie și dragoste de rugăciune, își pot procura un Acatistier cu acatistele zilelor săptămânii, o carte apărută în anul 2013 la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a Patriarhiei Române.

Acatistierul cuprinde acatiste către Mântuitorul, Maica Domnului, Sfinții Arhangheli și mari sfinți, rânduite pentru zilele săptămânii după tradiția Bisericii Ortodoxe.

acatistele zilelor saptamanii

acatistele zilelor saptamanii

Acatistul este o rugăciune prin care se aduce laudă lui Dumnezeu, Preasfintei Născătoare sau Sfinților. Acestea sunt compuse din 24 de strofe, delimitate prin Condace și Icosuri.

În limba grecească, „acatist” înseamnă o cântare în timpul căreia nu se șade, ci se stă în genunchi sau în picioare. Primul Acatist alcătuit de imnografii Bisericii Ortodoxe este Acatistul Bunei Vestiri. A fost compus în semn de mulțumire adusă Maicii Domnului pentru apărarea cetății de atacurile păgânilor. Monahii și creștinii care au evlavie la Maica Domnului citesc acest Acatist în fiecare zi, după cum recomanda și Părintele Cleopa de la Mănăstirea Sihăstria, sau în zilele de vineri seară sau sâmbătă.

Lunea este închinată puterilor cerești netrupești. În acest scop, se citește Acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, alcătuit de Sfântul Nicodim Aghioritul. Sfinții Arhangheli ne luminează mintea, ne apără de vrăjmașii văzuți și nevăzuți și ne arată calea mântuirii.

Marțea este ziua în care aducem cinstire Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, citind acatistul acestuia, care a fost compus de patriarhul Isidor al Constantinopolului. Sfântul Ioan Botezătorul este un mare apărător al celor aflați în boli necazuri sau primejdii. Este totodată un mijlocitor fierbinte pentru cei adormiți.

În zilele de miercuri și vineri se citește Acatistul Sfintei Cruci, prin care cinstim Patimile Domnului. A fost alcătuit de Nicolae Velara al Țării Românești în secolul al 18-lea. Acest acatist ne introduce într-o stare profundă de smerenie și post, amintindu-ne de suferințele Mântuitorului îndurate pentru mântuirea noastră.

Joia se citește Acatistul Sfinților Apostoli Petru și Pavel alcătuit de Sfântul Nicodim Aghioritul și Acatistul Sfântului Nicolae.

Aceste acatiste sunt foarte folositoare, și pot fi citite în zilele rânduite, sau la diferite nevoi. Ele fac parte de asemenea din pravila de rugăciune a celor care se pregătesc pentru Sfânta Împărtășanie.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.