Nu există „coincidențe” sau noroc, ci doar purtarea de grijă a lui Dumnezeu

Noi oamenii, avem obiceiul de a crede în coincidențe, și de a spune deseori că în cutare împrejurare am avut „noroc”, fără să vedem în aceasta buna chivernisire a lui Dumnezeu în viața noastră.

Lucrurile nu se petrec așa, la întâmplare în viața noastră. Totul este rânduit de Dumnezeu, Care caută întotdeauna să ne ajute, să ne apere și să ne arate calea mântuirii. Planul de mântuire a lui Dumnezeu se numește “pronie”, sau ” “providență” (forță divină), și nu noroc.

despre purtarea de grija a lui Dumnezeu

despre purtarea de grija a lui Dumnezeu

În loc să zicem că am avut noroc, să zicem: “M-a ajutat Dumnezeu!” Făcând așa, Dumnezeu ne va deschide ochii să înțelegem cum lucrează El în viața noastră, și cum le rânduiește pe toate în chip minunat.

Părintele Paisie Aghioritul spunea că “diavolul aruncă cenușă în ochii omului, ca să nu vadă purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Pentru că atunci când omul va vedea purtarea de grijă a lui Dumnezeu, i se va înmuia inima sa de granit, va deveni sensibilă, și va exploda în slavoslovire, lucru ce nu-i convine diavolului.”

Dumnezeu pe toate le iconomisește spre folosul nostru. El “vede nevoile, dorințele noastre, și atunci când ceva este spre binele nostru, ni-l dă. Atunci când cineva are nevoie de ajutor în ceva, Hristos și Maica Domnului îl ajută.”

Trebuie doar să ne predăm pe noi înșine purtării de grijă a lui Dumnezeu, și vom simți dragostea și ajutorul Lui.

“Când ne încredințăm pe noi înșine lui Dumnezeu, atunci Bunul Dumnezeu ne păzește și ne iconomisește. Ca un econom bun, dă fiecăruia din noi orice are nevoie, și se îngrijește chiar și în amănunte de nevoile noastre materiale.”

Noi însă gândim rațional, și credem că pe toate le reușim numai cu puterea și strădania noastră.

“Pentru ca să înțelegem grija Lui, purtarea Lui de grijă, ne dă exact acelea de care avem trebuință. Însă să nu aștepți ca mai întâi să-ți dea Dumnezeu, ci ca tu să te dai în întregime Lui. Pentru că dacă ceri mereu de la Dumnezeu, și nu te lași pe tine cu încredere în Dumnezeu, aceasta dovedește că ai casa ta și te înstrăinezi de lăcașurile cerești cele veșnice.”

Am găsit și această istorisire pilduitoare, care ne arată cum lucrează Dumnezeu, și că uneori, un accident sau o întâmplare care nouă ni se pare nefastă, poate aduce mult folos, fiind îngăduită de Dumnezeu pentru a ne apăra de ceva, sau pentru un scop pe care noi nu-l vedem atunci:

„Un farmacist a fost trezit într-o noapte de un băiat, care i-a cerut o doctorie pentru mama sa grav bolnavă. Farmacistul, în grabă mare, și din nebăgare de seamă, i-a dat băiatului o sticlă cu o doctorie greșită. După plecare băiatului, observă cu groază greșeala comisă. A alergat în stradă, a strigat în gura mare după băiat, dar acesta dispăruse.

O neliniște nespusă cuprinse pe bietul farmacist. Atunci, împins de o forță irezistibilă, se aruncă în genunchi și rugă pe Dumnezeu să-l scape de nenorocirea sa. Abia își termină rugăciunea, și la ușă se auzeau lovituri puternice.

Deschizând ușa, intră băiatul de mai înainte, care îi spuse plângând că fugind spre casă, a căzut și a spart sticla cu doctoria. Din ziua aeasta, farmacistul deveni cel mai bun creștin.” (O mie de pilde, Grigorie Comșa)

Atunci când ni se strică mașina, sau stăm foarte mult timp în trafic, sau ni se întâmplă altceva neprevăzut, să nu ne supărăm, ci să zicem în sinea noastră: “Cu siguranță Dumnezeu vrea să mă apere de ceva rău.” Astfel, inima noastră se va umple de pace, încordarea va dispărea, și ne vom întări credința în pronia lui Dumnezeu.

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.