Icoana Maicii Domnului cu șapte săgeți – îmblânzirea inimilor împietrite

„Fecioară cu totul fără de prihană, Maica lui Hristos, sabie a străbătut prin sfânt sufletul tău, când ai văzut răstignit de voie pe Fiul și Dumnezeul tău, pe Care, binecuvântată, nu înceta rugându-L să ne dăruiască nouă iertare de greșeli.”

Așa spune textul unui tropar al Născătoarei de Dumnezeu de marți seara, de la glasul al IV-lea. Sabia este simbolul durerii pătrunzătoare prin care a trecut Preasfânta Născătoare de Dumnezeu la răstignirea Fiului ei.

Icoana Maicii Domnului cu 7 Săgeți

Icoana Maicii Domnului cu 7 Săgeți

Reprezentarea grafică a acestei icoane are la bază proorocia dreptului Simeon, care i-a prevestit Maicii Domnului suferința Crucii Domnului nostru Iisus Hristos.

Pe când Fecioara Maria și Iosif au adus pe Pruncul Iisus la patruzeci de zile în Templu, Dreptul Simeon a luat Pruncul sfânt în brațe și a proorocit despre El: “Acesta este pus spre căderea și spre ridicarea multora din Israel, și ca un semn care va stârni împotriviri.”(Luca 2, 34).

Iar către Maica Domnului, a zis așa: “Și prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi.” (Luca 2, 35).

Icoana Maicii Domnului cu șapte săgeți este o icoană unică, întrucât Preacurata Fecioară este înfățișată singură, fără Pruncul Iisus. Icoanele în care Maica Domnului apare singură sunt foarte rare.

Vedem în imagine că inima ei este străpunsă de multe săgeți, înțelegând din aceasta intensitatea durerii ei de maică la vederea patimilor Fiului ei, Care a suferit pe nedrept moarte de ocară, pentru a slobozi neamul omenesc din păcate și din moartea cea veșnică.

Există două variante ale acestei icoane. Într-una, săgețile sunt dispuse în două părți: patru în stânga și trei în dreapta, iar în altă versiune, săgețile sunt împărțite trei în stânga, trei în dreapta și una verticală, dedesubtul lor.

Icoana Maicii Domnului cu 7 Săgeți

Icoana Maicii Domnului cu 7 Săgeți

Descoperirea acestei icoane deosebite s-a făcut printr-o minune dumnezeiască. Un om bolnav de mulți ani a visat că a descoperit această icoană în clopotnița unei biserici de lângă râul Tosin. Icoana se afla cu adevărat în acest loc, însă clopotarii călcau pe ea fără să sesizeze, întrucât aceasta se afla cu fața în jos. Acest om merge la acea biserică, descoperă icoana și rugându-se înaintea ei, se vindecă de boala lui.

Icoana Maicii Domnului cu șapte săgeți se mai numește „Îmblânzirea inimilor împietrite” sau “Proorocia lui Simeon“. Cinstirea ei s-a stabilit pentru data de 13 august, după ce localnicii din Vologda au luat icoana în procesiune prin oraș pentru a se izbăvi de holeră. Epidemia a încetat la scurt timp.

Alte două minuni, mai recente, au avut loc în anul 2000 și 2001, când Maica Domnului din această icoană a început să lăcrimeze. Momentul acestor minuni au coincis cu două drame cutremurătoare: scufundarea submarinului Kursk din 12 august 2000 și bombardarea turnurilor gemene din New York de la 11 septembrie 2001.

De numele acestei icoane sunt legate numeroase vindecări. Credincioșii aflați în diferite necazuri, dureri și boli au aflat izbăvire rugându-se Maicii Domnului înaintea acestei icoane.

Chipul îndurerat al Maicii Domnului din icoana cu șapte săgeți arată participarea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu la suferința tuturor celor neputincioși și necăjiți, și ajutorul eu grabnic dat celor care o cinstesc ca pe Maica Domnului și o cheamă în rugăciune.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


4 comentarii

  1. Astea sunt chipuri cioplite, singurul care face minuni este Dumnezeu! O icoana nu poate face nimic!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.