Rugăciunile de seară și de dimineață au un rol CURĂȚITOR asupra sufletului

Așa cum ne îngrijim de trupul nostru zilnic, să fie curat și sănătos, spălându-l și hrănind-l cu pâine, tot astfel se cuvine să ne îngrijim și de partea cea dinlăuntrul nostru, de suflet.

Este mult mai de trebuință să ne curățim sufletul de toate relele și să-l facem bun, blând, răbdător și îngăduitor cu toți, lesne iertător și iubitor de aproapele, precum Însuși Dumnezeu este. Căci nu ceea ce intră în gură îl face pe om necurat, ci ceea ce iese din gură, sau din inimă, spune Mântuitorul:

Rugăciuni de Seară și de Dimineață

Rugăciuni de Seară și de Dimineață

Nu înțelegeți că tot ce intră în gură se duce în pântece și se aruncă afară? Iar cele ce ies din gură pornesc din inimă, și acelea spurcă pe om. Căci din inimă ies: gândurile rele, ucideri, adultere, desfrânări, furtișaguri, mărturii mincinoase, hule. Acestea sunt care spurcă pe om, de a mânca cu mâini nespălate nu spurcă pe om.” (Matei 15, 17-20)

Trupul și toate cerințele lui sunt numite de Mântuitorul partea din afară, sortită pierii, iar sufletul – partea dinlăuntru.

„Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Căci voi curățiți partea din afară a paharului și a blidului, iar înăuntru sunt pline de răpire și de lăcomie. Fariseule orb! Curăță întâi partea dinăuntru a paharului și a blidului, ca să fie curată și cea din afară”. (Matei 23, 25-26)

Pentru a fi cu adevărat curați, trebuie să ne curățim mai întâi inima de cugete rele și viclene, de patimi și de pofte nefolositoare. Atunci și trupul va fi sănătos și curat.

Să nu ne cheltuim toată vremea grijindu-ne de lucrurile exterioare și materiale, care nu au dăinuire. Iată ce frumos spune în Canonul de Pocăință către Domnul nostru Iisus Hristos:

Nu nădăjdui suflete al meu în bogăția cea trecătoare sau în adunarea cea nedreaptă, căci toate acestea nu știi cui le vei lăsa. Nu nădăjdui suflete al meu în sănătatea trupească cea degrab trecătoare, nici în frumusețea cea degrab trecătoare, căci vezi cum și cei puternici, și cei tineri mor, ci strigă: Miluiește-mă, Hristoase Dumnezeule, pe mine nevrednicul!”

Rugăciunile din dimineață și conțin pasaje care ne ajută să ne îndreptăm atenția spre greșelile pe care le-am săvârșit, și să cerem de la Dumnezeu iertare și ajutor spre a ne îndrepta. Marii duhovnici numesc aceste rugăciuni „spovedania mică”.

Iată doar câteva fragmente de acest fel:

Doamne, curățește-mă pe mine păcătosul, că niciodată n-am făcut bine înaintea Ta. Lasă nouă greșelile ce am greșit înaintea Ta, cu cuvântul, cu lucrul, din știință și din neștiință. Curățește-ne pe noi de toate întinăciunile trupești și sufletești. Și ne dăruiește nouă cu inimă veghetoare și curată să trecem toată noaptea acestei vieți, așteptând luminata și sfânta zi a Unuia-Născut Fiul Tău, a Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, când va veni pe pământ să judece pe toți și să plătească fiecăruia după faptele lui.

Doamne, dă-mi smerenie, curăție și ascultare. Dă-ne iertare sufletului și trupului celor ce mergem spre somn. Și ne păzește de toată nălucirea și fără întunecată dulceață, potolește pornirea poftelor, stinge aprinderea zburdării trupești, și ne dă în curăție a viețui cu lucrurile, cu cuvintele și gândurile, ca dobândind viață cu fapte bune, să nu cădem din binele Tă cel făgăduit, că binecuvântat ești în veci.

Preasfântă Stăpâna mea de Dumnezeu Născătoare, cu sfintele și preaputernicele tale rugăciuni, izgonește de la mine smeritul și ticălosul robul tău, deznădăjduirea, uitarea, necunoștința, nepurtarea de grijă, și toate gândurile cele întinate, rele și hulitoare de la ticăloasa mea inimă și de la întunecata mea minte.”

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


3 comentarii

  1. Crezi ca din prima lecturare le retin.?Totul sste prin repetatare la infinit pt. a retine.DE CE NU POT SA TRAG LA IMPRIMANTA,POATAREA VOASTRA,ca sa o pot FOLOSI?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.