Rugăciune către marele Arhanghel Mihail – pentru ocrotire și luminare
Sfântul Arhanghel Mihail, numit și Mare Voievod al oștilor cerești, este cel care a condus cetele îngerești în lupta cu Lucifer – cel mai frumos dintre îngeri care a vrut să fie ca Dumnezeu, și a biruit trufia lui.
Datorită iubirii sale puternice și devotamentului său neclintit față de Dumnezeu, Arhanghelul Mihail este cinstit ca apărătorul credinței. El intervine și în viața oamenilor, ajutându-i să biruiască oștile potrivnice în vreme de război.
După ce l-a văzut pe Lucifer căzând din cer și transformându-se în diavol, a zis celorlalți îngeri: „Să stăm bine, să stăm cu frică și să luăm aminte!” Acest îndemn este valabil și pentru noi toți cei care suntem ispitiți a ne mândri sau trufi.
„Mihail” înseamnă “cel asemenea cu Dumnezeu”, sau “cine este ca Dumnezeu”. El este vestitor al dreptății lui Dumnezeu și apărător al creștinilor. Sfântul Arhanghel Mihail este deseori chemat în rugăciune pentru păzirea unei țări de cotropitori și de dușmanii credinței, dar și pentru izbăvirea de vrăjmașii cei nevăzuți care ne ispitesc în fel și chip.
Rugăciune către marele Arhanghel Mihail
„Sfinte și mare Arhanghele al lui Dumnezeu Mihaile, care cel dintâi între îngeri stau dinaintea Treimii cele negrăite, sprijinul și păzitorul neamului omenesc, care ai zdrobit în ceruri cu oștile tale capul prea-trufașului diavol, și rușinezi pururea pe pământ răutatea și viclenia lui, la tine alergăm cu credință și ne rugăm ție cu dragoste:
Fii pavăză nestricată și coif tare Sfintei Biserici și neamului nostru drept-credincios, păzindu-ne cu spada ta purtătoare de fulgere de toți vrăjmașii văzuți și nevăzuți.
Nu ne lăsa pe noi, o, Arhanghele al lui Dumnezeu, fără ajutorul și ocrotirea ta, pe cei ce lăudăm astăzi sfântul tău nume. Iată că, deși mult greșiți suntem, nu voim să pierim întru fărădelegile noastre, ci să ne întoarcem la Domnul, ca să ne călăuzească spre lucruri bune.
Luminează mințile noastre cu lumina feței lui Dumnezeu, care strălucește totdeauna pe fruntea ta ca un fulger la arătare, ca să putem pricepe care este voia lui Dumnezeu, bună și desăvârșită, în ceea ce ne privește, și să cunoaștem toate câte se cuvine nouă să le facem și câte să le trecem cu vederea și să le părăsim.
Întărește-ne cu harul Domnului voința slabă și dorirea lipsită de vlagă, ca întărindu-ne în legea Domnului, să încetăm a ne mai primejdui cu cugetele pământești și cu poftele trupești, aplecându-ne după asemănarea copiilor lipsiți de minte, către frumusețile degrabă pieritoare ale lumii acesteia, și uitând în chip nesăbuit cele veșnice și cerești de dragul celor stricăcioase și pământești.
Mai presus de toate acestea, cere de sus pentru noi duhul adevăratei pocăințe, întristarea cea năfățarnică după Dumnezeu și zdrobirea pentru păcatele noastre, ca zilele ce ne-au mai rămas din această viață trecătoare să le cheltuim nu spre plăcerea simțurile și hrănirea patimilor noastre, ci întru îndreptarea cu lacrimi cu credință și zdrobirea a inimii, cu nevoințele curăției și cu bineplăcutele fapte ale milostiviri.
Iar când se va apropia ceasul sfârșitului nostru, al slobozirii din legăturile acestui trup pieritor, nu ne lăsa pe noi Arhenghele al lui Dumnezeu, fără de apărare împotriva duhurilor răutății care sunt în văzduhuri și obișnuiesc a împiedica urcușul sufletului omenesc la cele de sus, ca păziți fiind prin tine, fără împiedicare să ajungem în sălașurile preaslăvite ale Raiului, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit.
Și învrednicindu-ne a vedea prealuminatul chip al preabunului nostru Domn și Stăpân, și căzând cu lacrimi la picioarele Lui, cuprinși de bucurie și umilință să strigăm: slavă Ție, preaiubitul nostru Mântuitor, Care pentru prea multa dragoste ce o ai față de noi, nevrednicii, ai binevoit a trimite pe îngerii Tăi ca să slujească mântuirii noastre. Amin.”