Izvoare Tămăduitoare în România

Ţara noastră este brăzdată, în lung şi-n lat de numeroase izvoare cu ape vindecătoare. În România există în total 35 de izvoare tămăduitoare, dintre care 7 au fost descoperite în Argeş, 5 în Vâlcea şi 4 în Constanţa.

Izvoare Tămăduitoare în România

Izvorul Părintelui Agapie de la Mănăstirea Ghighiu

La Mănăstirea Ghighiu din judeţul Prahova este una din cele mai vizitate mănăstiri din România, datorită Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi a izvorului tămăduitor care se află aici. Apa care curge aici nu este una obişnuită, ci una cu proprietăţi miraculoase. Vorbim despre izvorul Părintelui Agapie care a făcut de-a lungul timpului numeroase vindecări dumnezeieşti.

Locuitorii din zonă spun că izvorul tămăduitor de la Mănăstirea Ghighiu uneşte cele două lumi: cea văzută şi cea nevăzută, unde graniţa dintre firesc şi miraculos este splălată mereu de firicelul de apă care curge aici. Mănăstirea Ghighiu se află la numai cinci kilometri de oraşul Ploieşti.

Izvorul-tamaduirii-dervent1

Izvorul Sfântului Apostol Andrei de la Mănăstirea Dervent

Mănăstirea Dervent din judeţul Constanţa a rămas în conştiinţa multor români ca un loc de pelerinaj important pentru creştinism. Aici este locul pe unde a trecut Sfântul Apostol Andrei – cel întâi chemat. Tradiţia creştină spune că Apostolul Andrei a predicat aici credinţa în Iisus Hristos, şi mulţi păgâni au dorit să se boteze în numele Prea Sfintei Treimi. Însă neavând apă, Apostulul Andrei a bătut cu toiagul în pământ şi din pământ a răsărit o apă minunată. Pe locul în care s-a înfăptuit această minune se află acum un izvor cu ape tămăduitoare.

Amintirea acestei întâmplări minunate a rămas vie în conştiinţa românilor. Chiar şi pe timpul comunismului, aici se strângeau muţi oameni pentru a sărbători praznicul Izvorului Tămăduirii şi a lua apă vindecătoare. Mulţi dintre ei s-au tămăduit de diferite boli. Mănăstirea Dervent se află în satul Galiţa din Constanţa, iar izvorul tămăduitor se află la 200 de metri distanţă de mănăstire, într-un paraclis special amenajat.

Izvor cu apa de munte si cruce

Izvorul cu proprietăţi curative de la Mănăstirea Crucea

Tot în judeţul Constanţa se află o mănăstire care adăposteşte un izvor a cărui apă a făcut multe minuni de-a lungul timpului. Tradiţia locului spune că aici s-au vindecat un orb şi un mut din naştere. Biserica este construită în stil maramureşean şi are o frumuseţe aparte.

Izvorul tămăduitor de la Mănăstirea Crucea atrage numeroşi pelerini în fiecare an. Oamenii cred că tărie că apa care curge aici are calităţi terapeutice. Credinţa în această minuni a fost păstrată de populaţia muslumană din zonă, care obişnuiau să se spele aici. Mai demult, de sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, aici se săvărşeau slujbe special de Sfântul Maslu, urmate de o sărbătoare câmpenească.

Izvoare Tămăduitoare în România

Biserica Izvoarelor de Leac

Acesta este un complex de bisericuţe şi capele ortodoxe, răsfirate de-a lungul unui deal care se numeşte Valea Radului. Aici se găsesc o multitudine de izvoare şi troiţe despre care se spune că sunt sfinte.

Biserica Izvoarele de Leac are hramul Biserica „Sf. Nectarie Taumaturgul şi Sf. Calinic de la Cernica şi se află la 6 kilometri de localitatea Vâlcele Crampotani, comuna Merişani din judeţul Argeş. La biserică se poate ajunge pe drumul naţional Piteşti-Curtea de Argeş. Tradiţiile locale vorbesc despre 7 izvoare tămăduitoare care au alinat durerile multor bolnavi de cancer şi de paralizie. Chiar Domnitorii Mircea cel Bătrân şi Vlad Ţepeş s-au oprit la aceste ape minunate în drumurile lor.

Istoria vorbeşte despre două minuni săvârşite aici cu două femei oarbe, care după ce s-au spălat cu apa izvoarelor de leac şi-au recăpătat vederea. Tot aici un băiat mut a început să vorbească. Există şi o tradiţie ceva mai specială, păstrată din vechi timpuri: regula tăcerii. Creştinii care vin aici trebuie să păstreze tăcerea cât timp străbat drumul de la biserică până la izvoare, pentru a se ruga lui Dumnezeu să le împlinească cererile.

biserica cetatuia

Alte izvoare tămăduitoare la noi în ţară

Tot în Argeş, pelerinii mai pot găsi următoarele izvoare făcătoare de minuni: de la Mănăstirea Cetăţuia – comuna Cetăţeni, Mănăstirea Robaia – comuna Muşăteşti, Mănăstirea Nămăieşti – din Câmpulung, Mănăstirea Glavacioc – comuna Ştefan cel Mare, Fântâna cu apă tămăduitoare din comuna Ioneşti şi Fântâna din satul Glâmbocu, lângă Piteşti.

Mai există câte un izvor vindecător la:

– Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus

– Mănăstirea Prislop din satul Silvaşu de Sus (Haţeg), comuna Prislop din judeţul Hunedoara (unde se află şi mormântul părintelui Arsenie Boca)

– Mănăstirea Izbuc din satul Ponoarele,  judeţul Mehedinţi

 – Schitul Poşaga din comun Poşaga, judeţul Alba

 – Schitul Horăicioara din comuna Crăcăoani, judeţul Neamţ

– Schitul Călugăra din comuna Ciclova Montană, Oraviţa – Caraş-Severin

– Mănăstirea Bistriţa din comuna Costeşti, judeţul Vâlcea

– Mănăstirea „Sf. Maria din Techirghiol, judeţul Constanţa

– Mănăstirea Cernica din  Bucureşti.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.