Izvorul Tămăduirii – Vindecări şi Minuni ale Maicii Domnului
După o zi de vineri îndoliată de patimile Mântuitorului urmează o Vineri plină de veselie duhovnicească, luminată de Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Această prăznuire are un loc special în Vinerea din Săptămâna Luminată, dar şi în inimile noastre, dat fiind faptul că ea o preînchipuie pe Maica Domnului – izvorul cel de Viaţă dătător al mântuirii noastre.
Maica Domnului are un rol fundamental în viaţa noastră, în lucrarea mântuirii sufletelor noastre. Cu ocazia sărbătorii Izvorului Tămăduirii, tradiţia creştină face referire la o minune săvârşită de Fecioara Maria, la un izvor de lângă Constantinopol.
Vindecarea orbului
Înainte să ajungă un împărat puternic şi vestit, Leon cel Mare a avut parte de o minune care avea să-i schimbe radical viaţa. Pe când se plimba odată printr-o pădure de la marginea oraşului, Leon a întâlnit un bătrân orb care i-a cerut puţină apă şi sprijinul său pentru a ajunge în cetate. Căutând cu ardoare un izvor, Leon nu a găsit nicăieri nici un strop de apă pentru a-i astâmpăra setea bătrânului nevăzător. Aude însă la un moment dat un glas de sus, care îi spune: „Nu este nevoie să te osteneşti aşa, pentru că apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure, şi luând cu mâinile apa tulbure, potoleşte setea orbului, şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi”. Era însuşi glasul Maicii Domnului care l-a ghidat pe Leon spre apa cea dătătoare de lumină.
Ascultând întocmai îndemnul Preacuratei, Leon intră în pădure, şi găsind un izvor tainic, îi dă orbului să bea. Apoi ia apă în palmele sale şi îi spală faţa bătrânului. În acel moment, orbul s-a vindecat ca prin minune de orbirea cumplită.
Mai târziu, când Leon a devenit împărat, s-a gândit să aducă mulţumire Maicii Domnului pentru minunea descoperită, ridicând o biserică în apropierea izvorului tămăduitor. Multe alte minuni s-au petrecut aici cu oameni bolnavi. Împăratul Justinian, cel care s-a vindecat de o boală grea după ce a băut apă din acesr izvor, a dorit să construiască în acel loc o biserică şi mai mare. Cu toate acestea, biserica aceasta a fost ruinată de contropitorii turci în anul 1453.
Biserica Izvorul Tămăduirii din Istanbul
Astăzi, Biserica Izvorului Tămăduirii se află în Istanbul (vechea cetate a Constantinopolului), în vechiul cartier numit Vlaherne. Pelerinii care ajung aici se pot închina în paraclisul din subsolul bisericii, acolo unde curge încă şi astăzi izvorul vindecător.
Aghiasma Mică de la Izvorul Tămăduirii
În Biserica Ortodoxă, sărbătoarea Izvorul Tămădurii aminteşte de această minune săvârşită de Maica Domnului, îndemnând pe creştini la mai multă credinţă şi rugăciune. Este un praznic al bucuriei, care aduce vindecare sufletelor şi trupurilor noastre. După Sfânta Liturghie, în toate bisericile se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei.
Slujba oficiată în cadrul Sărbătorii Izvorul Tămăduirii se mai numeşte şi Aghiasma Mică. Credincioşii vor bea aghiasma mică ce se sfinţeşte în această zi şi vor fi stropiţi de către preot, ca semn de purificare a sufletului de suferinţe, necazuri şi duhuri rele.
Tradiţii şi obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
În anumite zone ale ţării, de pildă în Moldova, credincioşii merg la morminte cu ouă roşii şi cozonac şi fac o slujbă mică de sfinţire. Tot acum, în zonele rurale se sfinţesc apele, râurilor, lacurile şi izvoarele.
Doamne ajuta tuturor…!
Amin
Doamne ajuta !!!
Amin!
amin
amin!
amin
amin
Amin
AMIN !