Mănăstirea Putna: Un Loc de Legendă

Zona Moldovei are farmecul ei aparte, datorat multitudinii de biserici si manastiri, construite atât în mijlocul oraşelor, cât şi în munţi. Mănăstirea Putna este poate cea mai frumoasă şi mai căutată mănăstire din ţară. Mihai Eminescu a numit-o „Ierusalimul Neamului Românesc”, şi pe bună dreptate. Aici este concentrată una din cele mai semnificative perioade ale istoriei neamului nostru, şi anume domnia lui Ştefan cel Mare.

Mănăstirea Putna: Un Loc de Legendă

Legenda Mănăstirii Putna

Mănăstirea Putna este de altfel prima, dar şi cea mai impunătoare ctitorie a voievodului Ştefan cel Mare, cel care avea să fie canonizat ca sfânt după moartea sa. Găsim în cronicile lui Ion Neculce istoria construirii Mănăstirii Putna, mai precis, aflăm despre modul în care a fost ales locul acestui lăcaş. După ce câştigă lupta de la Chilia din anul 1465, Ştefan-Vodă cel victorios este sfătuit de Daniil Sihastrul – sfetnicul său, să aducă o jertă lui Dumnezeu pentru această biruinţă, şi anume să înalţe o biserică.

Neştiind care este locul cel mai potrivit, voievodul Ştefan se urcă pe muntele Dealul Crucii şi de aici trage cu arcul. Astăzi, pe locul din care Ştefan a încordat arcul se află o cruce mare. Săgeata a străbătut valea şi în locul în care s-a înfipt în pământ, voivodul a dat poruncă să se zidească altarul bisericii.

Mănăstirea Putna: Un Loc de Legendă

Lucrările la construirea Bisericii Mănăstirii Putna au început în anul 1466, pe data de 10 iulie şi s-au finalizat în anul 1469. Biserica a fost sfinţită un an mai târziu, în 1470, pe 8 septembrie, cu hramul Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu. Mănăstirea Putna a trecut prin multe restaurări din cauza incendiilor şi invaziilor străine, pentru care domnitorul Ştefan a luptat foarte mult, în acele timpuri extrem de grele şi nesigure. Zidurile fortăreţei şi ale turnurilor au fost ridicate abia în anul 1481.

De-a lungul veacurilor Manastirea Putna a trecut prin numeroase incercari ca incendii, navaliri si ocupatii straine, cutremure, dar care n-au putut intrerupe desfasurarea vietii monahale si lauda neincetata adusa lui Dumnezeu.

Mănăstirea Putna: Un Loc de Legendă

La începutul construirii sale, Mănăstirea Putna a fost gândită ca o necropolă domnească. De aceea voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt nu a încetat să caute mijloace de a o dezvolta şi înfrumuseţa de-a lungul timpului. Voievodul avea obiceiul să se retragă aici în mod regulat, spre închinare şi meditare.

Atracţii turistice la Mănăstirea Putna

Astăzi, Mănăstirea Putna atrage mii de turişti, în special în lunile de vară. Pelerinii vor descoperi aici, pe lângă frumuseţea luxuriantă a perisajului, însemne vechi religioase, culturale şi artistice, dintr-o perioadă românească importantă. Arhitectura bisericii îmbină stilul dulce moldovenesc, stilul bizantin religios, stilul gotic şi stilul renascentist.

Mănăstirea Putna: Un Loc de Legendă

Mănăstirea Putna este un lăcaş monahal ortodox de excepţie, dar şi un complex cultural deosebit. În incintă se poate vizita muzeul Mănăstirii Putna – cel mai important muzeu din ţară care păstrează multiple obiecte care au aparţinut lui Ştefan cel Mare: broderii, ţesături, argintării şi obiecte de cult vechi, cruci sculptate, icoane ale Maicii Domnului făcătoare de minuni şi manuscrise istorice şi religioase şi miniaturi de mare preţ.

Sala de la etaj se numeşte Turnul Eminescu, pentru că la Mare Serbare care a avut loc în anul 1871 au fost găzduiţi aici peste noapte poeţi români importanţi, precum Mihai Eminescu sau Ioan Slavici.  În partea sudică a incintei se găseşte Casa Domnească. Din toate clădirile construite de voievodul Ştefan cel Mare, doar Turnul Tezaurului din anul 1481 mai este astăzi în picioare.

Mormântul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt

putna10

În Camera Mormintelor odihneşte trupul ctitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt şi trupul soţiei sale, Maria, fiica lui Radu Voievod. Mormântul lui Ştefan cel Mare este acoperit cu un baldachin din marmură albă. De cealaltă latură se găsesc mormintele fiilor lui Ştefan: Bogdam Voievod şi Petru, Maria – fiica lui Ştefan şi Maria – soţia lui Petru Voievod. La un kilometru de Mănăstirea Putna se află Chilia lui Daniil Sihastrul – sfetnicul lui Ştefan cel Mare.

Date pentru turişti

Mănăstirea Putna este situată în Localitatea Putna, Judeţul Suceava, la 30 km N-V de oraşul Rădăuţi. Mănăstirea este deschisă la orice oră pelerinilor. Taxa de vizitare este de 5 lei, iar de fotografiere 10 lei. Telefonul de contact al Mănăstirii Putna este: (+4) 0230 414 055.

Mănăstirea Putna: Un Loc de Legendă

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. Am fost in vizita acum 15 ani ….intradevar locuri pline de istorie si spirualitate…!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.