Despre cei care au NECAZURI și despre cei care nu sunt încercați – Părintele Arsenie Boca

Necazurile au întotdeauna o explicație spirituală, la fel ca și bolile. După cum spune Părintele Arsenie Boca, necazurile ne vin aproape întotdeauna de la greșeli. Dumnezeu le îngăduie pentru a „spăla cu ele vinovățiile noastre”.

Arsenie Boca

Arsenie Boca

Din păcate, unii nu înțeleg că necazurile sunt aducătoare de roade bune sufletului. Ele sunt mai degrabă o dovadă a iubirii nemărginite a lui Dumnezeu – prin care El caută se ne mântuiască – decât o pedeapsă. Cei care rabdă cu credință și smerenie crucea necazurilor se curățesc de patimi, primesc multe mângâieri de la Dumnezeu, și mai ales își mântuiesc sufletul.

“Oamenii însă tare greu pricep că îndreptarea prin necazuri dovedeşte nu părăsirea lui Dumnezeu, ci milostivirea Lui. Ba chiar prin aceea ştim că Dumnezeu are grijă de noi, dacă vom avea necazuri.”

În mare Lui milostivire, “Dumnezeu vrea să ajute pe toţi, dar nu toţi primesc purtarea Sa de grijă”.

Părintele Arsenie asemăna valul necazurilor și al încercărilor care vin asupra noastră cu o spălare a păcatelor, pe bună dreptate:

“Fiind atotbun şi atotînţelept, ne poartă de grijă şi ne spală, cu milostivire, ori vrem, ori nu vrem, ori pricepem acum, ori vom înţelege pe urmă. Căci: „Dumnezeu este îndelung răbdător şi mult milostiv, dar nepedepsit nimic nu lasă”.

De multe ori, întâmplările rele vin din pricina zăbovirii noastre în păcate și din lipsa noastră de pocăință. “El aşteaptă o vreme să vadă: ne grăbim noi cu pocăinţa de bunăvoie sau nu. Învăţăm din necazurile altora, sau aşteptăm să ne spargem şi noi capul de ele, ca şi ei?”

Părintele Arsenie mai vorbește și despre cei care n-au parte de nici o încercare în viața lor, spunând că aceștia nu ar putea înțelege planul de mântuire a lui Dumnezeu prin suferință, și nu ar răbda “umilirea încercărilor”.

“Sunt oameni păcătoşi care n-au necazuri. Pe aceştia i-a lepădat Dumnezeu. Căci ştiindu-le firea, precum că nu au leac şi nu pricep nimic din ocârmuirea Sa, îi lasă în păcatele lor. Aceştia sunt cei de care zice David că: „N-au nici o suferinţă până la moarte şi sunt plini de sănătate; cu oamenii la osteneli nu iau parte şi nu sunt supuşi la bătăi ca ceilalţi oameni. Râd de toată lumea şi grăiesc de sus. Iată, necredincioşii huzuresc în lumea aceasta şi-şi adună bogăţii”.

Nu fericiți, aşadar, pe cei ce n-au necazuri în lumea aceasta”, spune Părintele Arsenie Boca. Unii dintre aceștia nu pot suferi încercările.

“Căci, cunoscându-i Dumnezeu că n-au minte să-l înţeleagă căile, nu le mai rânduieşte o îndreptare prin încercări în lumea aceasta, ci osânda în cealaltă. Iată de ce: Dumnezeu preamilostivul, chiar şi când osândeşte la iad tot milostiv se dovedeşte şi ca un mai-nainte ştiutor din veci a toate, nu le trimite necazuri pe potriva păcatelor lor.

Pentru că “încercarea lui Dumnezeu de a-i spăla prin necazurile cele fără de voie, lor li s-ar întoarce tocmai pe dos. Căci ei, iubind mai tare mândria şi slava deşartă a vieţii acesteia, decât smerenia şi supunerea lui Dumnezeu, tocmirea nebună a minţii lor îi aruncă în deznădejde, din care fac cel mai mare şi mai de pe urmă păcat în lumea aceasta: sinuciderea, omorârea de sine. Ori toate celelalte păcate, ce le-ar putea face omul, adunate la un loc, sunt mai mici decât acesta singur.”

De aceea, din milostivire mai presus de înţelegere pentru mulţimea neputinţei lor, nu-i bagă Dumnezeu în cuptorul smereniei, că nu rabdă neghina o probă ca aceasta, ci vor merge în osândă, dar nu în osânda cea mai mare. „Deci dacă cineva, păcătuind în chip vădit şi nepocăindu-se, n-a pătimit nimic până la moarte, socoteşte că judecata lui va fi fără milă acolo.”

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.