De ce ne temem de moarte?

Moartea nu vine să-i faci o cafea. Nu te poţi tocmi cu ea şi nici nu-i poţi cere să te mai amâne.  Aşa obişnuia să spună părintele nostru Arsenie Papacioc.

„Învăţaţi de la moarte, că ea nu amână nimic, nu cruţă nimic. Nu se uită că ai soţ, copii drăgălaşi, ci te ia de lângă ei şi te duce. Dacă viaţa ţi-a fost bună, te va duce la fericire, iar dacă nu, te duce în lumea suferinţelor celor mai amare”.

De ce ne temem de moarte

De ce ne temem de moarte

 

Moartea a devenit un subiect tabu despre care nu se mai vorbeşte decât în poezii. În tradiţia creştină însă, moartea este cel mai sigur adevăr.

Cei care cred în Dumnezeu, știu că moartea este o supapă pentru viaţa veşnică. Este un culoar îngust şi întunecat care duce spre lumina cea adevărată.

De aceea lacrimile şi întristările nu aduc nici un folos morţilor, nici nu pot să-i scoată din gropi, nici nu pot să-i întoarcă din viaţa cea veşnică.

Firea este aducătoare de lacrimi, dar credinţa în înviere biruieşte suferinţa şi opreşte izvoarele lacrimilor.

Pentru aceasta au dat lege apostolii: să nu ne pierdem mintea plângând pe morţi, ci să-i pomenim mai degrabă la Liturghie şi să facem milostenie în numele lor.

Omul – moştenitor al vieţii veşnice

Lumea „din lume” trăieşte cu impresia că moartea este sfârşitul vieţii. Omul este însă o fiinţă complexă, alcătuită din suflet nemuritor şi conştiinţă divină. Acestea nu vor pieri în veac.

Moartea este mai degrabă o eroare, o urmare a căderii în păcat. Dumnezeu a suflat în nările noastre suflet nemuritor.

Şi după căderea în păcat, Dumnezeu a trimis pe Fiul Său să ne răscumpere și să ne facă din nou moştenitori ai Raiului – cetatea cea stătoare.

De la un nivel duhovnicesc, se poate vedea închizându-se mormântul pentru trup şi deschizându-se cerul pentru suflet.

De aceea în tradiţia creştină moartea se numeşte adormire. Nu a murit fratele nostru, ci doarme.

Moartea cea mai grea este moartea sufletească 

Moartea cea adevărată este moartea sufletului, care se petrece la unii încă din timpul vieţii.

Trăirea departe de Dumnezeu, neluarea aminte la poruncile Lui şi neîndreptarea vieţii aduce moarte sufletului şi îl pregăteşte pentru moartea cea veşnică.

Ce este fericirea pe pământ? Această întrebare frământă fără încetare minţile şi inimile tuturor.

Să nu căutăm răspuns la învăţaţii lumii acesteia, ci să privim la coşciugul unde doarme un trup omenesc, pentru că doar el ne va da grozavul răspuns.

Fericirea omenească nu este mai mult decât o pasăre fără astâmpăr. Astăzi pe o creangă, mâine pe alta. Azi bucurie şi mâine durere.

Cea mai mare fericire pe pământ este să iubeşti pe Dumnezeu şi să ştii că te iubeşte. El este singurul vrednic cu adevărat să-L iubească toată lumea, şi încă din toată inima.

Iubirea de Dumnezeu potoleşte pasiunile care ne neliniştesc şi ne eliberează conştiinţa de încăcătura păcatelor.

Cine a auzit bulgării de pământ căzând cu rezonanţă peste sicriul din groapă şi mai stă nepăsător? Să ne rugăm lui Dumnezeu să închidem ochii pentru lumea aceasta, şi să-i deschidem în faţa Împăratului Hristos, Cel care ne dă viaţa veşnică.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

5 comentarii

  1. eu nu ma tem……sa fim realisti……cred ca cei care sunt constienti de evolutia vietii pe pamant…stiu si cunosc ca…se naste pentru a muri…in definitiv…mai devreme sau mai tarziu…asta e…..pentru toti…..nici o frica!!!!!!!!!

  2. frica de necunoscut e mare

  3. oricat de bolnav am fi dorim sa mai traim, deoarece nu stim ce ne asteapta dincolo ,un mare vid

  4. nu trebuie sa ne fie frica de moarte,de tot Raul pe care l facem aici,pe pamant,trebuie sa ne temem,pentru ca toti platim ,odata….

  5. singura noastra certitudine pe pamant, este faptul ca vom muri..doar ca nu stim cand. si ne temem toti..orice am zice.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.